Βρετανία: Αυξήθηκε η ετήσια καθαρή μετανάστευση -Στα 672.000 άτομα μέχρι τον Ιούνιο 2023 - iefimerida.gr

Βρετανία: Αυξήθηκε η ετήσια καθαρή μετανάστευση -Στα 672.000 άτομα μέχρι τον Ιούνιο 2023

Πρόσφυγες στη Βρετανία
Φωτογραφία Αρχείου / Πηγή: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ετήσια καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στα 672.000 άτομα μέχρι τον Ιούνιο 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που καταγράφουν αύξηση σε σχέση με τα 607.000 άτομα την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η δημοσίευση των στοιχείων αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ότι θα περιορίσει την μετανάστευση στην χώρα, ενώ βρίσκεται στην τελική ευθεία των βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Nέο ρεκόρ μετανάστευσης

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) αναθεωρεί επίσης προς τα επάνω τον αριθμό της καθαρής μετανάστευσης μέχρι τον Δεκέμβριο 2022 στα 745.000 άτομα, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ και υπερβαίνει κατά 139.000 την προηγούμενη εκτίμηση.

«Αν και είναι υπερβολικά νωρίς για να εκτιμηθεί αν υπάρχει αρχή μίας φθίνουσας πορείας, αυτές οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν επιβράδυνση της μετανάστευσης (εισροών) και αύξηση των αποδημιών (εκροών)», αναφέρει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το υψηλό επίπεδο της νόμιμης μετανάστευσης έχει κυριαρχήσει ως θέμα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία στο βρετανικό πολιτικό τοπίο και υπήρξε μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το δημοψήφισμα του 2016 που κατέληξε στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπερδιπλασιασμός του αριθμού των 329.000 ανθρώπων που είχαν καταγραφεί το 2015 και πριν από το Brexit θεωρείται ότι δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος του Ρίσι Σούνακ λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεντρικό θέμα για τους ψηφοφόρους το μεταναστευτικό

Ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο και η πίεση επί των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα είναι επίσης κεντρικό θέμα για τους ψηφοφόρους.

Αν και η έμφαση δόθηκε πρόσφατα από τον Ρίσι Σούνακ στην μείωση της παράνομης μετανάστευσης, επιδιώκει επίσης να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν νομίμως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η έλλειψη εργατικών χεριών σε ορισμένους τομείς μαζί με την ανάγκη στέγασης όσων έρχονται από την Ουκρανία και τον Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο ειδικών ρυθμίσεων βίζας έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα.

Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί της καθαρής μετανάστευσης διαμορφώνονται από τους μετανάστες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εργασθούν, πληρώνοντας θέσεις στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας, ενώ ο αριθμός των αφίξεων μέσω των ανθρωπιστικών δρόμων έχουν μειωθεί, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση «είναι απολύτως προσηλωμένη στην μείωση των επιπέδων της νόμιμης μετανάστευσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χρειάζεται να μειώσουμε τους συνολικούς αριθμούς εξαλείφοντας την κατάχρηση και εκμετάλλευση του συστήματος βίζας και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα κατά εκείνων που εκμεταλλεύονται την ευελιξία του συστήματος μετανάστευσης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ