Βοσνία-Ερζεγοβίνη: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την ένταξή της στην ΕΕ -Με καθεστώς υποψήφιας χώρας - iefimerida.gr

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την ένταξή της στην ΕΕ -Με καθεστώς υποψήφιας χώρας

Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια η Βοσνία-Ερζεγοβίνη / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συστήνει η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα να χορηγηθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι η βαλκανική χώρα θα ενισχύσει τη δημοκρατία και θα λάβει άλλα βήματα.

«Ο άνεμος της αλλαγής πνέει για άλλη μια φορά στην Ευρώπη και πρέπει να αδράξουμε αυτή τη δυναμική», δήλωσε σε ομιλία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Επιτροπής. «Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην οικογένειά μας και αυτό πρέπει να το καταστήσουμε αυτό πάρα πολύ σαφές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κομισιόν: Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να ενισχύσει τη δημοκρατία

Στην ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση της ΕΕ, η Επιτροπή υπογραμμίζεται ότι η Βοσνία πρέπει να ενισχύσει τη δημοκρατία, τη λειτουργικότητα των κρατικών θεσμών, το κράτος δικαίου, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να εγγυηθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η υπομονή ορισμένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ εξαντλείται και οι επικριτές του αργού ρυθμού της περαιτέρω διεύρυνσης της Ένωσης υποστηρίζουν ότι αυτή η αργοπορία αφήνει χώρο στη Ρωσία και την Κίνα να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι αντίπαλοι της ΕΕ βλέπουν τα Βαλκάνια ως «μια γεωπολιτική σκακιέρα» επιδιώκοντας «να μπουν σαν σφήνα μεταξύ της περιοχής και της υπόλοιπης Ευρώπης».

«Αναμένουμε από την ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να εκμεταλλευτεί πλήρως αυτή την ευκαιρία και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι, παρουσιάζοντας την έκθεση προόδου της Επιτροπής για τη χώρα. «Η παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας είναι μια προσφορά που συνοδεύεται από υψηλές προσδοκίες. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα τώρα στην πολιτική ελίτ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, σε συνέχεια των γενικών εκλογών της 2ας Οκτωβρίου», ανέφερε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, η Επιτροπή στην έκθεσή της τονίζει ότι μετά την αίτηση της Σερβίας-Ερζεγοβίνης για ένταξη στην ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2016, η χώρα πρέπει να εκπληρώσει 14 βασικές προτεραιότητες που αφορούν τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Αυτό απαιτείται προκειμένου η Επιτροπή να συστήσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την προθυμία του να χορηγήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και για τον σκοπό αυτό κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των 14 βασικών προτεραιοτήτων, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επανέλθει και να αποφασίσει για το θέμα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή των 14 βασικών προτεραιοτήτων από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και θα υποβάλει έκθεση με βάση την περαιτέρω πρόοδο επί τόπου.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη συνεχίζει να εφαρμόζει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η οποία, μαζί με την Ενδιάμεση Συμφωνία που εφαρμόζεται από το 2008, επέτρεψε τη σταδιακή απελευθέρωση του εμπορίου με την ΕΕ και την αμοιβαία αδασμολόγητη πρόσβαση για τα περισσότερα αγαθά.

Παρά τη δημόσια δέσμευση των πολιτικών κομμάτων στον στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που επιβεβαιώθηκε στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2022 σε μια πολιτική συμφωνία για τις αρχές για τη διασφάλιση μιας λειτουργικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που προχωρά στον ευρωπαϊκό δρόμο, δεν έγιναν συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές ενέργειες, τονίζει η Επιτροπή. «Η βαθιά πολιτική πόλωση και η διαφωνία μεταξύ των κύριων κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού οδήγησε σε αδιέξοδο το έργο των δημοκρατικών θεσμών και τις μεταρρυθμίσεις στην πορεία της ΕΕ», αναφέρει η έκθεση. Οι θεσμοί άρχισαν να επιστρέφουν στη λειτουργία τους την άνοιξη του 2022 και στη συνέχεια λήφθηκαν ορισμένα βήματα για να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται οι καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνεται, επίσης, ότι τα πολιτικά κόμματα δεν συμφώνησαν για συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το Κοινοβούλιο απέρριψε μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων συμφερόντων και της ακεραιότητας στο δικαστικό σώμα, οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα και αναμένεται να εγκριθούν.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έλαβε την πρώτη δόση 125 εκατ. ευρώ σε ευνοϊκά δάνεια μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής από την Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2021. Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης ακυρώθηκε τον Ιούνιο του 2022 επειδή η χώρα δεν τήρησε τους συμφωνηθέντες όρους πολιτικής.

ΥΠΕΞ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης: Ευπρόσδεκτη και ιστορική η απόφαση

Η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας, Μπισέρα Τούρκοβιτς, δήλωσε ότι η απόφαση είναι ευπρόσδεκτη και ιστορική και ότι θα ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις και την εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων πριν από την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ.

«Η αναβίωση αυτής της διαδικασίας είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες και το κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής», ανέφερε η Τούρκοβιτς με ανάρτηση στο Twitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας την κίνηση για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ για τη Βοσνία, είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ και τη γεωπολιτική της σημασία.

«Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα για την ήπειρό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ