Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ανακοίνωσαν την έναρξη διαδικασίας ανταλλαγής κρατουμένων, έναν και πλέον μήνα μετά τη συμφωνία που έθεσε τέλος σε αιματηρές μάχες έξι εβδομάδων μεταξύ των δύο χωρών για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Μετά τις διαπραγματεύσεις με την αρμενική πλευρά, με τη συμμετοχή διεθνών οργανισμών και τη διοίκηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, επιτεύχθηκε συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων βάσει της αρχής ''όλα έναντι όλων''», ανακοίνωσε η Κρατική Επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν για τους αιχμαλώτους πολέμου και τους αγνοούμενους. Η ανταλλαγή άρχισε σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία διευκρινίζει ότι «η επιστροφή στο Αζερμπαϊτζάν των Αζέρων αιχμαλώτων πολέμου και των ομήρων εξασφαλίστηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας».
Αρμενία: Ανακοίνωσε την επιστροφή 44 κρατουμένων
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πατσινιάν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την επιστροφή 44 κρατουμένων στην Αρμενία. «44 στρατιώτες μας βρίσκονται σε ρωσικό αεροπλάνο και σύντομα θα επιστρέψουν στην Αρμενία», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook. Το Μπακού ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα τη σύλληψη τεσσάρων Αζέρων στρατιωτών, οι δύο κατηγορούνται για «προσβολή των σορών Αρμένιων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών» και οι άλλοι δύο για «καταστροφή επιτύμβιων στηλών που ανήκαν σε Αρμένιους σε ένα νεκροταφείο», που βρίσκεται στην περιοχή όπου μαίνονταν οι μάχες, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι τέσσερις άνδρες είχαν μαγνητοσκοπήσει τις πράξεις τους και δημοσίευσαν τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διεξάγεται έρευνα για «ωμή ή απάνθρωπη μεταχείριση» και μια άλλη για «βεβήλωση τάφων ή πτωμάτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας του Αζερμπαϊτζάν. Η εισαγγελία κατήγγειλε πράξεις «απαράδεκτες, που αντιβαίνουν στη νοοτροπία του αζερικού λαού».
Η σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ τελείωσε στις αρχές Νοεμβρίου με συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών, οδηγώντας στη στρατιωτική ήττα των Αρμενίων και παραχωρώντας σημαντικά εδαφικά κέρδη στο Μπακού. Ρώσοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης αναπτύσσονται επίσης στην περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δύο πλευρές στις μάχες που διήρκεσαν έξι εβδομάδες, και που ήταν οι χειρότερες μετά τον πρώτο πόλεμο τη δεκαετία του 1990.