Αστρονόμοι ανακάλυψαν νέο σύστημα δακτυλίων σε πλανήτη-νάτο στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος - iefimerida.gr

Αστρονόμοι ανακάλυψαν νέο σύστημα δακτυλίων σε πλανήτη-νάτο στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος

Ο πλανήτης νάνος του ηλιακού μας συστήματος που έχει γύρω του δακτυλίους
Ο πλανήτης νάνος του ηλιακού μας συστήματος που έχει γύρω του δακτυλίους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κρόνος δεν είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα που έχει γύρω του δακτυλίους, σύμφωνα με την ανακάλυψη διεθνούς ομάδας αστρονόμων.

Η ανακάλυψη αφορά ένα νέο άγνωστο έως τώρα σύστημα δακτυλίων στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος γύρω από τον Κουάοαρ (Quaoar), έναν μακρινό νάνο πλανήτη μεγέθους μικρότερου του Πλούτωνα, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 2002 και κινείται γύρω από τον Ήλιο σε τροχιά πέρα από τον Ποσειδώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μικροί και αχνοί δακτύλιοι του Κουάοαρ είναι μοναδικοί, καθώς βρίσκονται σε τροχιά γύρω του σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι οι δακτύλιοι πέριξ του Κρόνου, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιητική εξήγηση.

Οι 59 ερευνητές από 14 χώρες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, με επικεφαλής τον Βραζιλιάνο Μπρούνο Μοργάδο, του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, πραγματοποίησαν την ανακάλυψή τους με το μεγαλύτερο στον κόσμο οπτικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 10,4 μέτρων, το Μεγάλο Τηλεσκόπιο των Καναρίων στη Λα Πάλμα.

Οι δακτύλιοι, οι οποίοι περιέχουν κομμάτια πάγου και άλλα υλικά, είναι σπάνιοι στο ηλιακό μας σύστημα. Πέρα από εκείνους του Κρόνου (οι πιο γνωστοί και εντυπωσιακοί), του Δία, του Ουρανού και του Ποσειδώνα, μόνο δύο άλλοι ελάσσονες πλανήτες έχουν βρεθεί να έχουν δακτυλίους, η Χαρικλώ και η Χαουμέα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι δακτύλιοι βρίσκονται σχετικά κοντά στους πλανήτες, ενώ στον Κουάοαρ κινούνται σε απόσταση 4.100 χιλιομέτρων από το κέντρο του πλανήτη, επταπλάσια της ακτίνας του τελευταίου και υπερδιπλάσια της αναμενόμενης. Στον Κρόνο π.χ. οι δακτύλιοί του κινούνται σε απόσταση έως τριών περίπου πλανητικών ακτινών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πλανήτης ηλιακό σύστημα αστρονομία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ