Χρήστης του Tik Tok καταρρίπτει σε 1 λεπτό το στερεότυπο πως οι γυναίκες είναι πιο φλύαρες από τους άνδρες - iefimerida.gr

Χρήστης του Tik Tok καταρρίπτει σε 1 λεπτό το στερεότυπο πως οι γυναίκες είναι πιο φλύαρες από τους άνδρες

Δυο γυναίκες συνομιλούν
Δύο γυναίκες συνομιλούν / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο στερεότυπο με βάση το φύλο που αναπαράγεται άκριτα τόσο στον ψηφιακό όσο και στον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, ο χρήστης του Tik Tok από τις ΗΠΑ γκρέμισε μια βαθιά εμπεδωμένη πεποίθηση σε βάρος των γυναικών.

Σύμφωνα με τον χρήστη του Tik Tok, πριν από κάποια χρόνια, γλωσσολόγοι επιχείρησαν να ερευνήσουν το θέμα και μόλις δύο από τις 56 έρευνες κατέληγαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες μιλούν περισσότερο από τους άνδρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χρήστης υποστηρίζει πως ο αστικός αυτός μύθος προκύπτει από έναν συντηρητικό χριστιανό ψυχολόγο, ονόματι Τζέιμς Ντόμπσον. Ο άνδρας αυτός το 1987 έγραψε πως «σύμφωνα με την έρευνα, είναι ξεκάθαρο» πως οι γυναίκες μιλούν δυο φορές περισσότερο από τους άνδρες.

Σύμφωνα με τον Άμπραχαμ Πάιπερ, όπως λέγεται ο καλλιτέχνης από τη Μινεάπολη των ΗΠΑ που ανήρτησε το βίντεο στο Tik Tok, ο ίδιος συντηρητικός ψυχολόγος υποστήριζε πως η φλυαρία των γυναικών προκαλεί εντάσεις στο σπίτι.

Βίντεο: Η ανάρτηση στο Tik Tok για τη φλυαρία των γυναικών

Όπως έλεγε μάλιστα ο Ντόμπσον, οι άνδρες που γύριζαν κατάκοποι από τη δουλειά θα έπρεπε να υπομείνουν τις γυναίκες, που φυσικά έμεναν σπίτι να φροντίζουν το νοικοκυριό και ξεκινούσαν να τους μιλούν ακατάπαυστα.

Ο χρήστης του Tik Tok υποστηρίζει πως με κάποιον τρόπο, αυτή η εσφαλμένη και σεξιστική άποψη πέρασε στη λαϊκή συνείδηση και θεωρήθηκε ως επιστημονικό δεδομένο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια αβάσιμη πληροφορία για τις γυναίκες

Η αλήθεια είναι πως η εσφαλμένη εντύπωση πως μια γυναίκα είναι πιο φλύαρη από έναν άνδρα αναπαράχθηκε πολλές φορές, ακόμη και τα πρόσφατα χρόνια. Διαβάζουμε στο Psychology Today πως το 2006 επιστήμονας ονόματι Λουάν Μπριζεντάιν υποστήριζε σε δημοσίευσή της πως οι γυναίκες εκφέρουν περίπου 20.000 λέξεις την ημέρα, ενώ οι άνδρες μόλις 7.000.

Ωστόσο, καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο Μαρκ Λίμπερμαν, ερεύνησε τη δημοσίευση εκείνη και ανακάλυψε πως στηρίζεται σε δεδομένα που δεν προκύπτουν από κάποια επιστημονική μελέτη, αλλά σε βιβλίο «αυτοβελτίωσης».

Τελικά, ποιος είναι πιο πολυλογάς;

Οι ειδικοί σημειώνουν πως το ζήτημα της πολυλογίας δεν έχει φύλο, αλλά εξαρτάται κυρίως από την κοινωνική, εργασιακή και οικογενειακή θέση ενός ανθρώπου. Αυτό σημαίνει πως συνήθως άτομα με υψηλότερη κοινωνική θέση τείνουν να μιλούν περισσότερο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστήμονες τονίζουν επίσης πως τα περισσότερα ψυχολογικά χαρακτηριστικά, όπως ο φόβος της επιτυχίας, τα κριτήρια επιλογής συντρόφου, η συμπόνια δεν διαφέρουν μεταξύ ενός άνδρα ή μιας γυναίκας. Πολλές φορές, βέβαια, στερεότυπα που θέλουν έναν άνδρα να είναι πιο επιθετικός ή μια γυναίκα λιγότερο ανεξάρτητη, για παράδειγμα, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ