WWF Ελλάς για τον θάνατο του ζιφιού: «Ώρα να δράσουμε έμπρακτα για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα κήτη» [βίντεο] - iefimerida.gr

WWF Ελλάς για τον θάνατο του ζιφιού: «Ώρα να δράσουμε έμπρακτα για το θαλάσσιο περιβάλλον και τα κήτη» [βίντεο]

Οι Έλληνες κατέγραφαν τα θαλάσσια θηλαστικά από τα αρχαία χρόνια
Οι Έλληνες κατέγραφαν τα θαλάσσια θηλαστικά από τα αρχαία χρόνια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η WWF Ελλάς με ανακοίνωσή της αναφέρεται στο θάνατο του ζιφιού στον Σαρωνικό, ενώ καλεί την κοινωνία και την Πολιτεία να εστιάσουν στη «μεγάλη εικόνα» σχετικά με την προστασία των κητωδών.

Στην ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρεται και στις βασικές αιτίες θανάτου των θαλάσσιων θηλαστικών.

Η ανακοίνωση του WWF:

«Με τη λυπηρή εξέλιξη του θανάτου του ζιφιού, που εκβράστηκε την περασμένη εβδομάδα στις ακτές του Σαρωνικού, επιβεβαιώνεται η άποψη των επιστημόνων ότι είδη όπως τα κητώδη, όταν απομακρυνθούν από το φυσικό τους χώρο -που είναι τα βαθιά πελαγικά νερά-είναι συνήθως ήδη αργά για να σωθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάρα τις προσπάθειες για διάσωση εκβρασμένων ζωντανών κητωδών, η εμπειρία έχει δείξει -και με αυτό το περιστατικό τώρα επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά- ότι τέτοια περιστατικά έχουν συνήθως δυσάρεστη κατάληξη, γιατί η ανεπανόρθωτη βλάβη έχει παραχθεί πριν το ζώο φθάσει στην ακτή.

Σημασία έχει να στρέψουμε όλοι το ενδιαφέρον και την προσοχή μας στο να διατηρούμε υγιές το περιβάλλον των κητωδών, μειώνοντας κάθε «εχθρική» και βλαβερή μας ενέργεια σε αυτό. Μόνο έτσι μπορούμε να εξαλείψουμε τις απειλές που οδηγούν αυτά τα είδη στον θάνατο και τελικά στην εξαφάνιση.

Ας γίνει ο θάνατος αυτού του ενός ζώου η αφορμή και το παράδειγμα για να κατανοήσουν οι πολίτες και πολιτεία ότι αν δεν σταματήσουμε να βλάπτουμε τα ζώα εκεί που ζουν θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε τη διαρκή μείωση των πληθυσμών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ενώ ακόμα αναμένουμε με ενδιαφέρον την νεκροψία, που ίσως μπορέσει να δείξει τα ακριβή αίτια θανάτου, αξίζει να αναρωτηθούμε:

  • Γιατί εδώ και πάνω από δέκα μέρες πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες (δηλαδή εκκωφαντικές εκρήξεις) στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, με στόχο την ανεύρεση υδρογονανθράκων, ενώ γνωρίζουμε ότι ακριβώς εκεί είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές στον κόσμο για τους ζιφιούς, τους φυσητήρες και άλλα κητώδη, η λεγόμενη Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά (Important Marine Mammal Area (IMMA)  της  Ελληνικής Τάφρου, και τέτοιοι ήχοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για τα είδη αυτά;
  • Πώς θα σταματήσουμε τους χιλιάδες τόνους πλαστικών που καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες μας και βρίσκονται συχνά σε νεκροψίες να έχουν γεμίσει τα στομάχια αυτών των ειδών;
  • Τί άλλα μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις φυσητήρων με πλοία που αποδεκατίζουν τον πληθυσμό τους στην Ελληνική Τάφρο;

Το WWF Ελλάς και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος καλούν πολίτες και πολιτεία να αναρωτηθούν αν θέλουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να μεγαλώσουν και να ζουν σε μια θαλασσινή χώρα με θάλασσες που θα είναι πια έρημες και βρώμικες. Θάλασσες όπου δεν θα υπάρχουν πια δελφίνια, ζιφιοί ή φυσητήρες, ενώ στο νερό τους θα επικρατούν τα πλαστικά, ο θόρυβος, η ρύπανση και οι πλατφόρμες εξορύξεων.

Αν δεν θέλουμε ένα τέτοιο μέλλον, στο οποίο όλες οι τοπικές κοινωνίες, που σήμερα ζουν από τον θαλάσσιο τουρισμό θα μαραζώσουν, τότε είναι καιρός να νοιαστούμε σοβαρά και δράσουμε έμπρακτα για το θαλάσσιο περιβάλλον μας και να αλλάξουμε πορεία άμεσα»!

Δείτε τη συνέντευξη του διευθυντή του WWF, Δημήτρη Καραβέλλα, στο iefimerida.gr:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ