COP15 -Μόντρεαλ: Συμφωνία για την προστασία της βιοποικιλότητας -Φον ντερ Λάιεν: «Ιστορικό αποτέλεσμα» - iefimerida.gr

COP15 -Μόντρεαλ: Συμφωνία για την προστασία της βιοποικιλότητας -Φον ντερ Λάιεν: «Ιστορικό αποτέλεσμα»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Ουκρανία Ρωσία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν / AP Photo/Jean-Francois Badias
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το "ιστορικό αποτέλεσμα" της COP15 που διεξήχθη στο Μόντρεαλ χαιρέτισε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στη συμφωνία που υιοθέτησαν περισσότερες από 190 χώρες στη διάσκεψη στον Καναδά με στόχο να σταματήσουν την καταστροφή της βιοποικιλότητας και των πόρων της φύσης που είναι απαραίτητοι για την ανθρωπότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμφωνία αυτή συνιστά "έναν οδικό χάρτη για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης", σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι "συμπληρώνει" αυτή του Παρισιού για το Κλίμα.

"Ο κόσμος έχει πλέον δύο πεδία δράσης για να προχωρήσει προς μια βιώσιμη οικονομία ως το 2050", τόνισε επίσης η φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή "μπορεί πράγματι να αλλάξει την κατάσταση".

"Βεβαίως θα πρέπει τώρα να περάσουμε από τα χαρτιά στην υλοποίηση. Αυτό είναι εν γένει το πιο δύσκολο κομμάτι", συνέχισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

"Θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρή, αλλά για άλλη μια φορά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για συμβιβασμό", συμπλήρωσε.

Η συμφωνία που επετεύχθη κατά την 15η Διάσκεψη της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα, τη λεγόμενη COP15 Βιοποικιλότητα, στο Μόντρεαλ, χαρακτηρίστηκε από τον Καναδό υπουργό Περιβάλλοντος Στίβεν Γκιλμπό, "μια πραγματικά ιστορική στιγμή", καθώς όπως πρόσθεσε, αναφερόμενος στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, "επιτέλους πετύχαμε τη 'στιγμή του Παρισιού' για τη βιοποικιλότητα εδώ στο Μόντρεαλ".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι αφορά η συμφωνία της COP15 στο Μόντρεαλ

Έπειτα από τέσσερα χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, δέκα ημέρες και έναν ολονύχτιο διπλωματικό μαραθώνιο, περισσότερες από 190 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία υπό την αιγίδα της Κίνας, της χώρας που προεδρεύει της COP15, παρά την αντίθεση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Αυτό το "σύμφωνο ειρήνης με τη φύση", η λεγόμενη "συμφωνία του Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ" αποσκοπεί στην προστασία των χερσαίων εκτάσεων, των ωκεανών και των ειδών της φύσης από την μόλυνση, την υποβάθμιση και την κλιματική κρίση.

Προστασία 30% του πλανήτη ως το 2030 και 30 δις δολάρια βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οι χώρες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη που έχει κυρίως ως στόχο την προστασία του 30% του πλανήτη ως το 2030 και στην αποδέσμευση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιας βοήθειας για την διατήρηση της φύσης για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

"Η συμφωνία υιοθετήθηκε", δήλωσε ο Χουάνγκ Ρούνκιου, ο Κινέζος πρόεδρος της COP15, κατά την σύνοδο της ολομέλειας που διεξαγόταν μέσα στη νύχτα, δεχόμενος χειροκροτήματα από τις εξαντλημένες αντιπροσωπείες που συμμετείχαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Μαζί κάναμε ένα ιστορικό βήμα", δήλωσε παράλληλα εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Στίβεν Γκιλμπό, ο υπουργός Περιβάλλοντος του Καναδά, της χώρας που φιλοξενούσε την 15η Διάσκεψη της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, τη λεγόμενη COP15 Βιοποικιλότητα.

Εγγυήσεις για τις κοινότητες αυτοχθόνων

Η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών στο 30% του πλανήτη, το πιο γνωστό από τα 20 μέτρα που υιοθετήθηκαν, είχε παρουσιαστεί ως το αντίστοιχο για τη βιοποικιλότητα του στόχου του Παρισιού για τη μείωση της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου στο πλαίσιο του αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα το 17% των χερσαίων εκτάσεων και το 8% των θαλασσών προστατεύονται.

Ωστόσο το κείμενο αυτό που υιοθετήθηκε δίδει επίσης εγγυήσεις για τις κοινότητες αυτοχθόνων, που είναι οι φύλακες του 80% της εναπομείνασας βιοποικιλότητας στη Γη, προτείνει την αποκατάσταση του 30% των υποβαθμισμένων εδαφών και την μείωση κατά το ήμισυ του κινδύνου που συνδέεται με τα φυτοφάρμακα.

Επίσης στην προσπάθεια επίλυσης του χρηματοδοτικού ζητήματος το οποίο είναι πάντα φλέγον ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, η Κίνα προτείνει εξάλλου να φτάσει "σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια" η ετήσια διεθνής βοήθεια για τη βιοποικιλότητα ως το 2025 και σε "τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ως το 2030".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σημαντικό βήμα προόδου, αλλά αυτό δεν αρκεί»

"Η πλειονότητα λέει ότι είναι καλύτερο από αυτό που περιμέναμε από τις δύο πλευρές, από τις πλούσιες χώρες, όπως και από τις αναπτυσσόμενες. Αυτό δείχνει ένα καλό κείμενο", σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γκαμπόν Λι Γουάιτ.

Για την Μάσα Καλίνινα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Pew Charitable Trusts, "η προστασία τουλάχιστον του 30% των χερσαίων εκτάσεων και των θαλασσών ως το 2030 είναι ο νέος Πολικός Αστέρας που θα χρησιμοποιούμε για να πλοηγηθούμε προς την αποκατάσταση της φύσης".

"Τα ελάφια, οι θαλάσσιες χελώνες, οι παπαγάλοι, οι ρινόκεροι, οι σπάνιες φτέρες ανήκουν στο ένα εκατομμύριο είδη των οποίων οι προοπτικές για το μέλλον θα βελτιωθούν σημαντικά" από αυτήν την συμφωνία, συμπλήρωσε ο Μπράιαν Ο'Ντόνελ της μκο Campaign for nature.

Το κείμενο αυτό είναι "ένα σημαντικό βήμα προόδου στον αγώνα για την προστασία της ζωής στη Γη, αλλά αυτό δεν αρκεί", σημείωσε παράλληλα ο Μπερτ Γουόντερ της μκο Avaaz.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ακούσουν αυτό που λέει η επιστήμη και να αυξήσουν γρήγορα τις φιλοδοξίες τους για να προστατευθεί το μισό της Γης ως το 2030", πρόσθεσε.

Κι άλλοι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος εκφράζουν επίσης ανησυχίες για προθεσμίες πολύ μακρινές σε σχέση με την σημερινή τρέχουσα ανάγκη.

Οι επιστήμονες είναι σαφείς στην διατύπωσή τους, ο χρόνος πιέζει. Το 75% των παγκόσμιων οικοσυστημάτων αλλοιώνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση και η ευημερία του κόσμου διακυβεύεται: περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ εξαρτάται από τη φύση και τις υπηρεσίες της.

Επιπλέον το προηγούμενο δεκαετές σχέδιο που είχε υπογραφεί στην Ιαπωνία το 2010 δεν πέτυχε σχεδόν κανέναν από τους στόχους του, κυρίως λόγω της απουσίας ουσιαστικών μηχανισμών εφαρμογής.

Κρίνοντας ότι η ανθρωπότητα έχει μετατραπεί σε "όπλο μαζικής καταστροφής", ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε απευθύνει έκκληση στις πλευρές να συνάψουν "σύμφωνο ειρήνης με τη φύση".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ