Συνταγή για άπαιχτα γεμιστά «ορφανά» -Το κόλπο ώστε να μην τσιγαρίζετε τη γέμιση - iefimerida.gr

Συνταγή για άπαιχτα γεμιστά «ορφανά» -Το κόλπο ώστε να μην τσιγαρίζετε τη γέμιση

Ταψί με γεμιστά
Ταψί με γεμιστά / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς ανοίγει ο καιρός, η συνταγή που μυρίζει καλοκαίρι όσο τίποτα άλλο, είναι τα κλασικά, παραδοσιακά γεμιστά.

Όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, τόσο θα πληθαίνουν τα λαχανικά που πρωταγωνιστούν σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής γαστρονομίας. Τα γεμιστά θέλουν φρέσκα υλικά, καλό ελαιόλαδο και ένα, δυο μικρά μυστικά και θα είναι στο πιάτο σας, καλύτερα και από εκείνα που θυμάστε να τρώτε όταν ήσασταν παιδί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικά μυστικά της συνταγής

Υπάρχουν πολλών λογιών συνταγές για τα παραδοσιακά γεμιστά. Αρχικά, πέραν της ντομάτας και της πιπεριάς, μπορείτε να προσθέσετε στο ταψί ό, τι άλλο λαχανικό φαντάζεστε. Πατάτα, μελιτζάνα, κολοκυθάκι και ακαταμάχητα κολοκυθολούλουδα.

Επίσης, αρκετές νοικοκυρές συνηθίζουν να τσιγαρίζουν το κρεμμύδι και να ψήνουν ουσιαστικά τη γέμιση πριν βάλουν τα γεμιστά στο φούρνο. Εκτός του ότι αυτό θα σας απασχολήσει περισσότερη ώρα πάνω από την κουζίνα, πέραν του ότι θα λερώσετε περισσότερα σκεύη, το αποτέλεσμα θα είναι πιο βαρύ. Πολλές φορές δε, καθώς το ρύζι έχει ήδη βράσει πριν μπει στο ταψί, δίνει ένα αποτέλεσμα κάπως λασπωμένο. Αν η γέμιση είναι επαρκώς υδαρής, για να πιει το ρύζι τα υγρά, τότε δεν χρειάζεται τσιγάρισμα.

Ενα άλλο κόλπο για να μην διαλύονται τα γεμιστά στο ψήσιμο, είναι να τα ψήνετε ανάποδα. Δοκιμάστε δηλαδή να τουμπάρετε τις ντομάτες και τις πιπεριές στο ταψί, με το «καπάκι» τους προς τα κάτω.

Τέλος, για εκείνους που δεν μπορούν την γεύση της φλούδας στις ντομάτες, μπορείτε να κάνετε το εξής. Χαράξετε έναν μικρό σταυρό στο κάτω μέρος κάθε ντομάτας και βάλτε για μισό λεπτό σε νερό που βράζει. Αφαιρέστε, περάστε από κρύο νερό και ξεφλουδίστε τις ντομάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά

  • 3 μέτριες πιπεριές
  • 3 μέτριες ντομάτες
  • 1 ώριμη ντομάτα για τρίψιμο
  • 2 μέτρια καρότα
  • 2 μικρά κρεμμύδια ξερά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα) ψιλοκομμένο
  • 10-12 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 6 κ.σ. ρύζι καρολίνα
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ανοίγουμε τα καπάκια από τις τομάτες και με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά τη σάρκα τους. Πολτοποιούμε το εσωτερικό τους, μαζί με την επιπλέον τομάτα
  • Καθαρίζουμε και τις πιπεριές από τα σποράκια και τα λευκά μέρη
  • Τρίβουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και βάζουμε σε μπολ μαζί με τον χυμό τομάτας, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, ρίγανη, μαϊντανό και δυόσμο. Προσθέτουμε τα 2/3 του ελαιόλαδου. Ανακατεύουμε καλά
  • Γεμίζουμε τα λαχανικά αφήνοντας περιθώριο αφού θα φουσκώσει το ρύζι. Τη γέμιση που περισσεύει την απλώνουμε περιμετρικά στο ταψί. Καλό είναι τα γεμιστά να είναι στριμωγμένα στο σκεύος. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε λίγο αλατοπίπερο
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σκεπασμένο για 45′ λεπτά και χωρίς καπάκι για μισή ώρα ακόμη τουλάχιστον.
  • Αν δεν διαθέτετε πυρέξ με καπάκι, μπορείτε να σκεπάσετε αρχικά το ταψί με αλουμινόχαρτο
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ