H Madame Gâteaux προτείνει 10+2 μαγαζιά για γλυκό-ποτό στην Αθήνα - iefimerida.gr

H Madame Gâteaux προτείνει 10+2 μαγαζιά για γλυκό-ποτό στην Αθήνα

Η Καλλιόπη Αναγνώστου είναι η Madame Gâteaux
Η Καλλιόπη Αναγνώστου είναι η Madame Gâteaux

Η Madame Gâteaux, κατά κόσμον Καλλιόπη Αναγνωστή, είναι pastry chef και food blogger.

Είναι πολύ δημοφιλής στα social media, με χιλιάδες followers, όπου δίνει συμβουλές για τη ζαχαροπλαστική, συνταγές για γλυκά, προτάσεις για μαγαζιά αλλά και προτάσεις για όλο το φάσμα της γαστρονομίας.

Σπούδασε ζαχαροπλαστική στην πιο διάσημη σχολή του κόσμου ενώ εργάστηκε στο Savoy Hotel αλλά και στα Harrods, στο Λονδίνο. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να δώσει πνοή στη δική της επιχείρηση, μια τσαγερία βγαλμένη κυριολεκτικά από άλλη δεκαετία, τελειοποιώντας την αγγλική τέχνη του afternoon tea.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Madame Gâteaux μίλησε στο iefimerida.gr για το Τearoom της ενώ μάς προτείνει 5 μαγαζιά για γλυκό και ποτό στην Αθήνα και μια εποχική συνταγή για να φτιάξουμε στο σπίτι.

Η Μadame Gâteaux
Η Μadame Gâteaux

Πες μας λίγα λόγια για σένα

Σπούδασα ζαχαροπλαστική στη διάσημη σχολή Le Cordon Bleu, στο Λονδίνο, και για αρκετά χρόνια εργάστηκα εκεί σε μεγάλες επαγγελματικές κουζίνες, όπως το Tearoom του θρυλικού ξενοδοχείου Savoy και την μπριγάδα ζαχαροπλαστικής του πολυτελούς πολυκαταστήματος Harrods. Επέστρεψα στην Αθήνα το 2016, έχοντας αποφασίσει μαζί με τον σύζυγό μου, Dominic Friel, να ξεκινήσουμε τη δική μας επιχείρηση.

Η Μadame Gâteaux
Η Μadame Gâteaux
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς προέκυψε η Μadame Gâteaux; Τι σου έδωσε έμπνευση;

Γυρίζοντας, λοιπόν, στην Αθήνα, είχαμε πολλές ιδέες στο μυαλό μας, ξέραμε, όμως, πως σίγουρα δεν θέλαμε να ασχοληθούμε με την εστίαση συμβατικά, ανοίγοντας δηλαδή ένα καφέ ή ζαχαροπλαστείο. Είμαστε και οι δύο πολύ δημιουργικοί και μας αρέσει να κάνουμε πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Εγώ, στην Αγγλία, είχα εξειδικευτεί στο afternoon tea και είχα αγαπήσει πολύ τον θεσμό αυτό, που αποτελεί ένα ολόκληρο γεύμα, με συγκεκριμένα πιάτα και etiquette.

Φλιτζάνι τσαγιού στο Tearoom
Φλιτζάνι τσαγιού στο Tearoom

Θέλησα, λοιπόν, να δοκιμάσω να το συστήσω στους Αθηναίους. Παράλληλα, ο vintage χαρακτήρας της επιχείρησης ήρθε εντελώς οργανικά και αβίαστα, αφού και εγώ και ο Dominic είμαστε φανατικοί συλλέκτες αντικειμένων, ρούχων και επίπλων των περασμένων δεκαετιών. Έτσι είναι και το σπίτι μας, έτσι ντυνόμαστε και εμείς και αυτό είναι το lifestyle μας. Μας ήρθε, λοιπόν, η έμπνευση γι' αυτό που θα σας περιγράψω παρακάτω: Το Tearoom και την περσόνα της Madame Gâteaux. 

Κοκτέιλ στο Tearoom
Κοκτέιλ στο Tearoom
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το Τearoom και πού μπορούμε να το βρούμε;

Το μικρό μας Tearoom δεν είναι μια τσαγερία με την κλασική έννοια. Είναι ένας χώρος όπου σερβίρουμε το afternoon tea όπως γίνεται στην Αγγλία, δηλαδή τσάι με συνοδεία χειροποίητων αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων. Είναι όμως και ένα experience – ο χώρος μας βρίσκεται σε μια μονοκατοικία του ’60, στο Χαλάνδρι. Χτυπώντας το κουδούνι μας, θα μπείτε σε μια vintage χρονοκάψουλα, που θα σας ταξιδέψει πίσω στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Vintage διακόσμηση στο Tearoom
Vintage διακόσμηση στο Tearoom

Το Tearoom μας είναι διακοσμημένο με αυθεντικά έπιπλα και έργα τέχνης της εποχής αυτής, ενώ το τσάι σας θα το απολαύσετε σε vintage πορσελάνινα σερβίτσια. Το σερβίρισμα το αναλαμβάνει η Madame Gâteaux, που θα υποδεχτεί εσάς και την παρέα σας επίσης με outfit εποχής και, αν το επιθυμείτε, θα σας μιλήσει για το σαβουάρ βιβρ του τσαγιού και την ιστορία του afternoon tea.

Το σαλόνι του Tearoom
Το σαλόνι του Tearoom
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λειτουργούμε μόνο με κρατήσεις και ο χώρος μας είναι πριβέ, δηλαδή τον κλείνετε μόνο για το δικό σας tea party. Για να κάνετε κράτηση, μπορείτε να μας τηλεφωνήσετε για να δούμε μαζί τη διαθεσιμότητα, και στη συνέχεια να επιλέξετε το μενού που θα σας ετοιμάσουμε, το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Τσάι από τα χέρια της Μadame Gâteaux στο Tearoom
Τσάι από τα χέρια της Μadame Gâteaux στο Tearoom

Στο μεταξύ, το δεύτερο κομμάτι της επιχείρησής μας, είναι το food blogging και η δημιουργία συνταγών με φωτογραφία και βίντεο. Στο blog και τα Social Media μας, μπορείτε να βρείτε άφθονες συνταγές, αλλά και άρθρα lifestyle περιεχομένου, πάντα με μια vintage πινελιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα μας. Επομένως, αν δεν μπορείτε να μας επισκεφτείτε για ένα tea party, μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε οι ίδιοι κάποια από τις συνταγές μας!

Ο ρετρό χώρος του Tearoom
Ο ρετρό χώρος του Tearoom
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού μπορούμε να συνδυάσουμε γλυκό και ποτό στην Αθήνα; Πρότεινέ μας μερικά μαγαζιά

Για συνδυασμό γλυκού και ποτού δεν έχω κάτι να προτείνω – αλήθεια τώρα, κάποιος πρέπει να φτιάξει ένα τέτοιο μαγαζί!

Τα αγαπημένα μου μέρη για γλυκό στην Αθήνα είναι: Overoll στο Σύνταγμα για το ωραιότερο κρουασάν με γέμιση φιστίκι, Ζουμπουρλού στου Ψυρρή για προφιτερόλ, Πορτατίφ στο Κολωνάκι για φρέσκο εκλέρ και καφέ, In Love Again για τον πιο αφράτο baba au rhum, Ρεσιτάλ στο Παγκράτι για μπανάνες φλαμπέ και Le Greche, Dickie Dee και Epic για ποιοτικό παγωτό.

Τα μέρη που θα με βρείτε να πίνω είναι: Athenée και Clumsies για κοκτέιλ, Terroirist και Junior Does Wine για κρασί.

Λαχταριστή τούρτα από τη Μadame Gâteaux
Λαχταριστή τούρτα από τη Μadame Gâteaux
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν η Ελλάδα ήταν γλυκό, τι γλυκό θα ήταν;

Χμμμ… Δύσκολο να βρεις ένα γλυκό για να εκπροσωπήσει όλη τη χώρα, αφού έχουμε πλούσιες παραδόσεις και ενδιαφέρουσες συνταγές σε κάθε σπιθαμή της. Αν πρέπει να διαλέξω κάτι οπωσδήποτε, θα πω ένα μερακλίδικο, ολόφρεσκο γαλακτομπούρεκο με πλούσια κρέμα, αρκεί να μπορώ να το απολαύσω μαζί με έναν ελληνικό καφέ στην πλατεία κάποιου χωριού, ιδανικά νωρίς το απόγευμα, κάτω από τη σκιά που θα σου χαρίσει απλόχερα ένας τεράστιος πλάτανος.

Δώσε μας μια συνταγή για να φτιάξουμε στο σπίτι αυτή την εποχή

Καθώς μπήκαμε επίσημα στην εποχή του μήλου, σας προτείνω μια ωραία και εύκολη συνταγή για το κυριακάτικο πρωινό σας: Αυγοφέτες με μήλα και κανέλα.

Δείτε τη συνταγή (για 4 άτομα)

Υλικά:

Αυγοφέτες με μήλα και κανέλα
Αυγοφέτες με μήλα και κανέλα /Φωτογραφία: Madame Gâteaux
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα μήλα:

  • 3-4 μήλα κόκκινα, καθαρισμένα, σε φέτες
  • 30 γρ βούτυρο ανάλατο
  • 3 κτσ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 κτγ κανέλα

Για τις αυγοφέτες:

  • 4 χοντρές φέτες ψωμί του τοστ
  • 140 μλ γάλα πλήρες
  • 40 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1/2 κτγ κανέλα
  • 1,5 κτσ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 3 αυγά μεσαία
  • λίγο βούτυρο για το τηγάνι
  • σιρόπι σφενδάμου, για το σερβίρισμα

Μέθοδος:

Για τα μήλα:

  • Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τα μήλα και την κανέλα.
  • Μαγειρεύουμε ώσπου τα μήλα να μαλακώσουν μεν, αλλά να κρατάνε στο δόντι.

Για τις αυγοφέτες:

  • Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε το γάλα με την κρέμα.
  • Προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
  • Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ώσπου να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Σε καθαρό τηγάνι, βάζουμε ένα κομματάκι βούτυρο να λιώσει.
  • Βυθίζουμε μια φέτα ψωμί στον χυλό και την αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να τραβήξει υγρά.
  • Την τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα και τη βάζουμε στο τηγάνι.
  • Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Βάζουμε τη φέτα σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με την επόμενη.
  • Αν το τηγάνι δεν έχει αρκετό βούτυρο, προσθέτουμε λίγο ακόμα. Αν το βούτυρο έχει σκουρύνει υπερβολικά, σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας και έπειτα βάζουμε μέσα ένα κομματάκι βούτυρο για να συνεχίσουμε.
  • Μπορούμε να σερβίρουμε τις τέσσερις φέτες σε στοίβα, με μήλα ανάμεσά τους και να περιχύσουμε με το σιρόπι, ή να τις σερβίρουμε σε τέσσερις ατομικές μερίδες.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ pastry chef food blogger γλυκό συνταγή τσάι Tea party
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ