Η ξηρασία που έπληξε την Ευρώπη το 2022 θα μπορούσε να είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών που οφείλεται σε μια επίμονη έλλειψη βροχοπτώσεων και σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια καύσωνα, αναφέρει στο iefimerida.gr ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσατραφύλλιας, το 2022 «ήταν μια χρονιά με καιρικές ακρότητες».
Επιπλέον δεδομένα από το Copernicus δείχνουν ότι τα τελευταία oκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα οκτώ χρόνια που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Ακόμη, όπως αναφέρεται στο κλιματικό δελτίο του Ιουλίου 2022 που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), ο Ιούλιος 2022 ήταν ένας από τους τρεις θερμότερους μήνες του Ιουλίου που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και ο έκτος θερμότερος Ιούλιος στην Ευρώπη.
«Μην ξεχνάμε ότι και το 2023 έκανε ποδαρικό με θερμοκρασίες-ρεκόρ. Η πρωτοχρονιά παρατηρήθηκε ως η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί για πολλές χώρες της Ευρώπης», επισημαίνει ο κ. Τσατραφύλλιας στο iefimerida.gr.
Επιπρόσθετα, η Μεσόγειος έχει διαμορφωθεί σε hotspot της κλιματικής αλλαγής. Η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι γενικότερα.
Μελέτη του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, που συνδυάζει δορυφορικές παρατηρήσεις με μαθηματικά μοντέλα, έχει υπολογίσει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της θάλασσας κατά 2,09 βαθμούς Κελσίου από το 1982 έως το 2020, με τάση ανόδου 0,054 °C ανά έτος.