Λάρισα: Σπείρα «ξάφρισε» σχεδόν 200.000 ευρώ απο λογαριασμό επιχειρηματία - iefimerida.gr

Λάρισα: Σπείρα «ξάφρισε» σχεδόν 200.000 ευρώ απο λογαριασμό επιχειρηματία

Φωτογραφία αρχείου
Απατεώνες προσποιούνται ότι είναι λογιστές του ΔΕΔΔΗΕ και ζητούν λογαριασμούς για να καταθέσουν το Power Pass / Φωτογραφία αρχείου / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θύμα απάτης από σπείρα έπεσε επιχειρηματίας στη Λάρισα, που είδε 194.900 ευρώ να «κάνουν» φτερά από τον λογαριασμό του.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 51 ατόμων και συγκεκριμένα 46 ημεδαπών και 5 αλλοδαπών, εκ των οποίων 23 άνδρες και 28 γυναίκες, καθώς και σε βάρος άγνωστου αριθμού συνεργών τους, -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής ομάδας-συμμορία που έχει οργανωθεί για τη διάπραξη απατών, απάτη, απάτη με υπολογιστή, με προκληθείσα ζημία που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, συνέργεια σε κακουργηματική απάτη, απόπειρα απάτης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μέθοδος «vishing»

Σύμφωνα με την Αστυνομία οι δράστες χρησιμοποίησαν την μέθοδο «vishing» , δηλαδή την απάτη «φωνητικού ψαρέματος», για να επιτύχουν τους σκοπούς τους.

Στην συγκεκριμένη απάτη οι επιτήδειοι τηλεφωνούν στο θύμα τους και προσποιούμενοι πως είναι από κάποιο φορέα που εμπιστεύεται, π.χ. τράπεζα, υπηρεσία του δημοσίου, κάποιος απο ένα γραφείο που συνεργάζονται, τους πείθουν να αποκαλύψουν στοιχεία για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Πως έγινε η απάτη

Με αυτό τον τρόπο την «πάτησε» και ο Λαρισαίος επιχειρηματίας, καθώς σύμφωνα με καταγγελία που έκανε στην Αστυνομία, άγνωστος δράστης κάλεσε στο κινητό τηλέφωνο συγγενικού προσώπου του και προσποιούμενος ότι είναι ο γιος του λογιστή του, του ζήτησε έναν τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να προβεί σε ενέργειες για τη λήψη επιδόματος που δικαιούταν.

Ο συγγενής έδωσε στο απατεώνα το τηλέφωνο του επιχειρηματία προκειμένου να μιλήσουν απευθείας. Στην επικοινωνία με τον επιχειρηματία ο δράστης του υπέδειξε αρχικά να εισέλθει μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας του και στη συνέχεια με μια σειρά από ψέμματα τον έπεισε να του γνωστοποίησει τους κωδικούς που λάμβανε από την τράπεζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθώντας τις οδηγίες του δράστη και με την ολοκλήρωση της συνομιλίας, το θύμα διαπίστωσε ότι δεν είχε πρόσβαση στο λογαριασμό του, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές προς διαφορετικούς λογαριασμούς, ύψους 194.900 ευρώ.

Πως μοιράστηκαν τα χρήματα

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το συνολικό αφαιρεθέν χρηματικό ποσό μεταφέρθηκε, τμηματικά, με διαδοχικές μεταφορές ποσών ύψους 6.000 έως 36.000 ευρώ, αρχικά προς 7 διαφορετικούς λογαριασμούς. Στη συνέχεια, ένα μικρό ποσοστό αυτού αναλήφθηκε απευθείας μέσω ΑΤΜ, ενώ το υπόλοιπο διαμοιράσθηκε σε μικρότερα ποσά, ύψους 2.950 έως 5.000 ευρώ, σε άλλους 44 διαφορετικούς λογαριασμούς, από τους οποίους αναλήφθηκαν ποσά απο διαφορετικά ATM, κυριώς της Αττικής και της Φθιώτιδας .

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ