Πραγματοποιήθηκε χθες, σε κλίμα συγκίνησης η τελετή παραχώρησης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε από τον εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα, ο οποίος πρόσφατα ανακαίνισε και τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται μέσα στο θεραπευτήριο Ευαγγελισμός.
«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχει και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως Μητέρα Εκκλησία, ένα κομμάτι δικό του, που να συμβολίζει την ενότητα και τις αδελφικές σχέσεις» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ συνεχάρη την οικογένεια Πατέρα για την ανακαίνιση του ναού, αλλά και όλους τους ευεργέτες.
Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, συνεχάρη τον Νικόλα Πατέρα για την προσφορά του: «Έχει συνδράμει κυριολεκτικά την εκκλησία. Πριν από μερικά χρόνια ανακαίνισε ολόκληρο τον ναό. Είναι πάντα συμπαραστάτης. Μου είπε ”είμαι πάντα στη διάθεση της εκκλησίας”. Ανακαίνισε τον Άγιο Γεώργιο που βρίσκεται απέναντι τον Άγιο Νικόλα, ανακαίνισε προσφάτως τον ναό στον Ευαγγελισμό. Είναι ένας άνθρωπος παραστάτης της εκκλησίας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, έχει ιδιαίτερο σεβασμό στον μακαριότατο και τον δήμαρχο της Αθήνα».
«Νιώθω μεγάλη τιμή που με αξίωσε ο Θεός να ανακαινίσω την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και έχω υποσχεθεί στον Σεβασμιώτατο πως ό,τι χρειαστεί θα είμαι στη διάθεσή του» δήλωσε ο κ. Νικόλας Πατέρας.
Από πλευράς του ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και όλους εκείνους που συνέβαλαν σε αυτή την πρωτοβουλία.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Πλουτάρχου ανηγέρθη στο έτος 1876 στο εσωτερικό του περιβόλου του Πτωχοκομείου Αθηνών, με βάση σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου και σχετική δωρεά του Ανδρέα Συγγρού.
Πρόκειται για έναν ναό ρυθμού σταυροειδούς μετά τρούλου με εμφανή αργολιθοδομή, πλίνθινο διάκοσμο και αξιόλογες αναλογίες, οι οποίες διαπνέονται από «αισθητικήν συγκίνησιν» και οι οποίες την κατατάσσουν από πλευράς ρυθμού στον Νεοβυζαντινό ρυθμό.
Φωτογραφίες: Eurokinissi