Σκέρτσος: Με δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή από το gov.gr η είσοδος στα μαγαζιά - iefimerida.gr

Σκέρτσος: Με δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή από το gov.gr η είσοδος στα μαγαζιά

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος / Φωτογραφία: Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απαντήσεις για τη νέα αυτή περίοδο επιστροφής στην κανονικότητα για εμβολιασμένους και επιχειρήσεις έδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, ο κ. Σκέρτσος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα ξαναζήσουμε οριζόντια μέτρα», ενώ έκανε γνωστό ότι οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν έως δύο φορές τον χαρακτήρα της επιχείρησής τους, αν δηλαδή θα είναι αμιγής ή μεικτός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή εξάλλου σημερινή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ πήρε θέση, λέγοντας «λεφτά προφανώς δεν τρέχουν από τις τσέπες μας, έχουμε δώσει 41 δισ. ευρώ το τελευταίο 14μηνο».

Σκέρτσος: Εχουμε δύο μήνες μπροστά μας για το τείχος ανοσίας

«Εχουμε περάσει πλέον το σημείο που η δυνατότητα πρόσβασης στον εμβολιασμό είναι καθολική. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση το 56% των ενήλικων πολιτών της χώρας και έχουν πλήρως εμβολιαστεί το 44% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας», ανέφερε εισαγωγικώς ο Ακης Σκέρτσος, περιγράφοντας και τον στόχο της επόμενης ημέρας: «Πρακτικά, έχουμε τους επόμενους δύο μήνες μπροστά μας για να πιάσουμε το τείχος ανοσίας και να μπούμε στο φθινόπωρο όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένοι απέναντι στις μεταλλάξεις».

Ειδικότερα, «θέλουμε από 70% ως 80% για να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς σύμφωνα με τις εισηγήσεις των μελών της επιτροπής δημόσιας υγείας, για να πούμε ότι αφήνουμε πίσω μας αυτόν τον κίνδυνο. Για να συμβεί αυτό πλέον πρέπει, και δικαιοπολιτικά και υγειονομικά, να δώσουμε περισσότερα δικαιώματα, να επαναφέρουμε, για την ακρίβεια, στην κανονικότητα των δικαιωμάτων τους εμβολιασμένους πολίτες, όσους δηλαδή έχουν στερηθεί πολλές από τις χαρές της κοινωνικής και επαγγελματικής τους ζωής τους προηγούμενους μήνες. Και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας για τους υπόλοιπους πολίτες, τους ανεμβολίαστους, που είτε το σκέπτονται είτε δεν θέλουν να εμβολιασθούν. Η προτροπή της Πολιτείας είναι ότι όλοι, εκτός εξαιρέσεων για υγειονομικούς λόγους που θα τους υποδείξουν οι γιατροί τους, όλοι και όλες πρέπει να εμβολιασθούν. Αυτό είναι το "διαβατήριο" για να είμαστε ασφαλείς απέναντι στον ιό και τις μεταλλάξεις του», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Σκέρτσος.

Ερωτηθείς για σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την οικονομική κατάσταση, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ απάντησε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λεφτά προφανώς δεν τρέχουν από τις τσέπες μας, έχουμε δώσει 41 δισ. ευρώ το τελευταίο 14μηνο, έχουμε στηρίξει την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την απασχόληση, έχουμε προσφέρει ανάσες για να μπορέσουν να σταθούν με το "κεφάλι" έξω από το νερό οι επιχειρήσεις. Προφανώς πρέπει να κάνουμε κάτι και στον τομέα αυτό. Αυτό όμως που προέχει είναι η δημόσια υγεία. Συνεπώς, το πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζουμε από εδώ και πέρα έχει να κάνει με τις ελευθερίες που επιστρέφουν στους εμβολιασμένους πολίτες και τα μέτρα δημόσιας υγείας που θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται στους υπόλοιπους».

Σκέρτσος: Δύο φορές θα μπορούν να αλλάξουν χρήση οι καταστηματάρχες

Συνεχίζοντας την εξειδίκευση όσων ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «οι καταστηματάρχες θα πρέπει να επιλέξουν εάν η επιχείρησή τους θα απευθύνεται αμιγώς, αποκλειστικά, σε εμβολιασμένους πολίτες ή σε πολίτες που έχουν νοσήσει, ή θα είναι μια επιχείρηση με μεικτή χρήση, που θα απευθύνεται σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες και μη εμβολιασμένους πολίτες, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και σήμερα».

Η δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή για είσοδο στα καταστήματα

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι οι επιχειρηματίες «θα μπορούν μία ή δύο φορές να κάνουν αλλαγή της χρήσης» (αμιγής ή μεικτή). Και, εξειδικεύοντας περαιτέρω, «θα υπάρχει μια ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία δουλεύεται αυτήν την περίοδο και θα είναι έτοιμη σε πολύ λίγες ημέρες, την οποία οι επιχειρηματίες θα μπορούν να κατεβάσουν από το gov.gr., δωρεάν. Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής θα μπορούν να επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα των εγγράφων είτε αν κάποιος είναι εμβολιασμένος είτε αν έχει αρνητικό τεστ». Με δυο λόγια, η διαδικασία μπορεί να γίνεται εύκολα, δεν χρειάζεται προσωπικό ειδικά για τη λειτουργία αυτή, εξήγησε ακόμη.

Μπορεί εξάλλου «να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να λειτουργούν με εμβολιασμένους για να δουν σημαντική αύξηση της πελατείας, της κίνησης, του τζίρου τους», ήταν ένα από τα επιχειρήματα του Α. Σκέρτσου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με άλλα λόγια, «σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένα όρια στην πληρότητα των χώρων γιατί φιλοξενούν εμβολιασμένους πολίτες και ανεμβολίαστους. Η επιχείρηση που θα επιλέξει να λειτουργήσει μόνο με εμβολιασμένους ή νοσήσαντες θα έχει 85% πληρότητα. Αυτό σημαίνει ότι προσεγγίζει ουσιαστικά τα επίπεδα και το πλαίσιο κανονικότητας που λειτουργούσε πριν την πανδημία».

Σκέρτσος: Δεν θα ξαναζήσουμε οριζόντια μέτρα με τον τρόπο που τα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα

Σε ερώτημα αν θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι στην εστίαση να συμπεριληφθούν στις ομάδες υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο Α. Σκέρτσος ξεκαθάρισε ότι «η ομάδα των εργαζομένων στην εστίαση δεν ανήκει στην κατηγορία του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Από εκεί και πέρα, ένας επιχειρηματίας, ο οποίος θα επιλέξει να λειτουργήσει μόνο με εμβολιασμένους πελάτες, μπορεί να έχει και εμβολιασμένο προσωπικό. Αυτό μπορεί να το κάνει. Επίσης, στην ένδειξη που θα έχει στην είσοδο του καταστήματος ότι είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους, μπορεί επίσης να αναφέρει ότι έχει και εμβολιασμένο προσωπικό. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να παρέμβουμε να κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλους τους εργαζομένους, είναι μια προσωπική απόφαση», δήλωσε, για να συμπληρώσει: «Με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα που μπορεί να γίνουν αυστηρότερα σε σχέση με τους χώρους εργασίας, ο επιχειρηματίας μπορεί να κάνει τακτικά τεστ στο προσωπικό του, να φοράνε μάσκες ενισχυμένης προστασίας, να εφαρμόζει γενικότερα μέτρα δημόσιας υγείας που δεν θα θέτουν σε διακινδύνευση την υγεία των εμβολιασμένων πολιτών».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τα υγειονομικά σενάρια για το επικείμενο φθινόπωρο, ο Α. Σκέρτσος τόνισε: «Εχουμε πει με κάθε τρόπο, σε κάθε τόνο, ότι δεν θα ξαναζήσουμε οριζόντια μέτρα, με τον τρόπο που τα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα, στην προηγούμενη φάση της πανδημίας. Το 56% των πολιτών θα είναι πλήρως εμβολιασμένο σε λίγες εβδομάδες, κάνουμε προσπάθεια να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό και καλούμε όλους τους πολίτες και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να εκμεταλλευθούν την περίοδο των διακοπών. Να τρέξουν να εμβολιαστούν. Υπάρχει ένα πολύ πυκνό εμβολιαστικό δίκτυο σε όλη τη χώρα, γνωρίζουμε όλοι πλέον ότι είναι μια διαδικασία που έχει στηθεί με αρτιότητα, τιμά και σέβεται τον πολίτη, δεν υπάρχουν εμπόδια στον εμβολιασμό, δεν υπάρχουν παρενέργειες» επισήμανε, και έκλεισε δίνοντας ένα στοιχείο:

«Μόλις το 0,3% των εμβολιασμένων πολιτών έχει νοσήσει ελαφριά, άρα δεν έχει δείξει το εμβόλιο ότι δεν λειτουργεί. Αντιθέτως, το εμβόλιο λειτουργεί, φέρνει αποτελέσματα, πρέπει να το εμπιστευθούμε και αυτό είναι το ''διαβατήριό'' μας για την επιστροφή στην κανονικότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ