Ο Σάμπυ Μιωνής αμφισβητεί την πρόταση απαλλαγής για Παπαγγελόπουλο, Φιλιππάκη, Τάρκα -Καταθέτει υπόμνημα - iefimerida.gr

Ο Σάμπυ Μιωνής αμφισβητεί την πρόταση απαλλαγής για Παπαγγελόπουλο, Φιλιππάκη, Τάρκα -Καταθέτει υπόμνημα

Sabi-Mionis
Ο Σάμπυ Μιωνής προσέρχεται να καταθέσει στον Άρειο Πάγο / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Υπόμνημα κατά της πρότασης παραπομπής της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ελένης Μετσοβίτου-Φλουρή, για το κομμάτι που τον αφορά, αναμένεται να καταθέσουν στο Δικαστικό Συμβούλιο οι δικηγόροι του Σάμπυ Μιωνή.

Η πρόταση της αντεισαγγελέως είναι απαλλακτική τόσο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και για τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Ιωάννη Φιλιππάκη και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τάρκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πρότασή της εξιστορεί λεπτομερώς τον εκβιασμό που υπέστησαν ο Μιωνής και οι συνεργάτες του, Σταύρος Παπασταύρου και Άγγελος Μεταξάς, ωστόσο καταλήγει να μην προτείνει τη δίωξη των κατηγορουμένων, επειδή ο Eλληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας δεν ενέδωσε στις απειλές τους. Αυτό το σκεπτικό μοιάζει λογικά παράδοξο και προκαλεί ερωτήματα, όπως αναφέρει η πλευρά Μιωνή.

Τα γεγονότα που περιγράφει η κυρία Μετσοβίτου-Φλουρή τα έχουν αποδεχθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι και έχουν κατατεθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Για παράδειγμα, η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου, του Μιωνή με τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά, κατά την οποία ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε χρήματα για τα δικαστικά έξοδα που είχε δήθεν δημιουργήσει ο επιχειρηματίας στον Φιλιππάκη.

Τη συνάντηση αυτή την έχει επιβεβαιώσει και ο Παπαγγελόπουλος, δίνοντας τη δική του εκδοχή για το τι διημείφθη. Επιπλέον, ο Παππάς, στη γνωστή ηχητική συνομιλία του με τον Μιωνή, την οποία ο επιχειρηματίας κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ακούγεται να λέει, αναφερόμενος στον Παπαγγελόπουλο, ότι «έχει τη δική του ατζέντα» και ότι «κάποιοι βγάζουνε πολλά λεφτά». Και υπάρχει, ακόμα, το περίφημο υπόμνημα με το οποίο οι Φιλιππάκης και Τάρκας σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζήτησαν πώς θα κλείσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις, παρότι ιδιώτες και όχι δικαστικοί λειτουργοί, χωρίς να έχουν παραιτηθεί από το χρηματικό ποσό που διεκδικούσαν. Αργότερα, έστειλαν επιστολή προς την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στην οποία παραδέχονταν ότι όλες οι καταγγελίες τους κατά των Μιωνή, Μεταξά και Παπασταύρου ήταν ψευδείς.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα, σύμφωνα με την πλευρά Μιωνή, αυτή η υπόθεση δεν αξίζει να ερευνηθεί και να δικαστεί; Την τελική απόφαση για το τι θα συμβεί θα τη λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο, ως την ερχόμενη Παρασκευή που λήγει η προθεσμία των δέκα ημερών από την κατάθεση της εισαγγελικής πρότασης, όπως προβλέπει ο νόμος. Το πιθανότερο είναι να εκδοθεί βούλευμα ανάμεσα στις 27-30 Ιουνίου, καθώς στο τέλος του μήνα συνταξιοδοτούνται δύο μέλη του και η διαδικασία επιλογής νέων είναι χρονοβόρα. Το βούλευμα αυτό είναι αμετάκλητο και άρα η ερχόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη για την υποβολή των όποιων ενστάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς περιγράφει τον εκβιασμό η πρόταση παραπομπής

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην πρόταση παραπομπής, οι Παπαγγελόπουλος, Φιλιππάκης και Τάρκας, κατά το χρονικό διάστημα από τις 10 Μαρτίου 2016 ως 17 Μαρτίου 2018, επιχείρησαν να εκβιάσουν τον Μιωνή, «με πράξεις που περιέχουν τουλάχιστον αρχή τέλεσης αυτού» και «με σκοπό να αποκομίσουν οι ίδιοι παράνομο περιουσιακό όφελος».

«Επιχείρησαν να εξαναγκάσουν τον Σάμπυ Μιωνή, με απειλές κατά της προσωπικής ελευθερίας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αυτού και των στενών συνεργατών του Σταύρου Παπασταύρου και Άγγελου Μεταξά, σε πράξη από την οποία θα επερχόταν ζημία στην περιουσία του, ωστόσο η πράξη τους αυτή δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους βούληση αλλά από εξωτερικά εμπόδια, ανεξάρτητα της θελήσεώς τους, καθώς ο Σάμπυ Μιωνή δεν ενέδωσε στις απειλές τους», αναφέρεται στην πρόταση.

Ειδικότερα, όταν ο Παπαγγελόπουλος ήταν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επιχείρησε με τον Φιλλιπάκη να εισπράξουν εκβιαστικά το ποσό των 350.000 ευρώ, από τον Μιωνή, το οποίο «δεν όφειλε από κάποια νόμιμη αιτία».

«Άρχισαν να εφαρμόζουν εγκληματικό σχέδιο επαρκώς μελετημένο και οργανωμένο, που είχαν καταστρώσει, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ως αναπληρωτή υπουργού. Για τον σκοπό αυτό εκμεταλλεύθηκαν την ύπαρξη σε βάρος του και σε βάρος των δύο στενών συνεργατών του, αβάσιμες εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες, προκαταρκτικές εξετάσεις και ποινικές διώξεις σχετικά με τη συμμετοχή στη λίστα Λαγκάρντ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Παπαγγελόπουλος οργάνωσε και κατηύθυνε» το σχέδιο, «βάσει της επιρροής που ασκούσε σε συγκεκριμένους εισαγγελικούς λειτουργούς που χειρίζονταν τις υποθέσεις αυτές και οι οποίοι δεν γνώριζαν το σχέδιο εκβίασης».

Συγκεκριμένα, στις 10 Μαρτίου 2016 σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με πρωτοβουλία του Ιωάννη Φιλιππάκη, απαίτησε για τον εαυτό του και τον εκδότη χρηματικό ποσό που δεν το προσδιόρισε τότε, ως δήθεν έξοδα τα οποία είχε δημιουργήσει ο Μιωνής στον Φιλιππάκη, επειδή είχε προσφύγει σε δικαστήρια του Λονδίνου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Παπαγγελόπουλος απείλησε ότι θα συνεχίσουν οι διώξεις κατά των Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά. Στο μεταξύ, η προσφυγή του Μιωνή είχε απορριφθεί και είχε ήδη καταβάλει στον Φιλιππάκη και στον Τάρκα δικαστικά έξοδα ύψους 72.600 λιρών.

Οι διώξεις αυτές, σύμφωνα με την πρόταση παραπομπής, ενορχηστρώθηκαν ως εξής: Στις 19 Αυγούστου 2015 ο Φιλιππάκης έστειλε επιστολή στον Παπαγγελλόπουλο, που τότε ήταν υφυπουργός Δικαιοσύνης, με την οποία κατήγγειλε «ψευδώς και κατόπιν προσυνεννόησης μαζί του», την εταιρεία συμφερόντων των Μιωνή, Μεταξά, Παπασταύρου CMA (CAPITAL Managment Advisors) και τους ίδιους προσωπικά για εγκληματική οργάνωση, με τη σύσταση δικτύου φοροδιαφυγής των πελατών τους, που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.


Στη συνέχεια, ο Παπαγγελόπουλος, «αξιοποιώντας την καταγγελία αυτή, αντί να τη διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ή στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, οι οποίοι ήταν αρμόδιοι καθόσον διεξήγαγαν την έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ», διαβίβασε την επιστολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Εκείνος, διέταξε προκαταρκτική εξέταση και χρέωσε τη δικογραφία στους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Γεώργιο Καλούδη, στους οποίους ο Παπαγγελόπουλος «θεωρούσε ότι μπορούσε να ασκήσει επιρροή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας οι τρεις εισαγγελείς με προτροπή του Παπαγγελόπουλου, μετέβησαν τον Αύγουστο του 2015 στο Παρίσι, μαζί με τη δημοσιογράφο Ιωάννα Παπαδάκου, και έλαβαν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί σχετικά με τους Μιωνή, Μεταξά και Παπασταύρου. Ο Φιλιππάκης, «προκειμένου να τεκμηριωθούν τα καταγγελλόμενα και να ενταθούν οι ασφυκτικές πιέσεις στο πρόσωπο του Σάμπυ Μιωνή, να ενδώσει στον σχεδιαζόμενο εκβιασμό, χρησιμοποιώντας τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο που έλεγχε, διοχέτευε ως δήθεν αποκλειστικές πληροφορίες και στοιχεία, αυτά που είχαν επινοήσει» μαζί με τον Παπαγγελόπουλο.


Στις 18 Μαρτίου 2016 οι Τουλουπάκη, Ντζούρας και Καλούδης τοποθετήθηκαν στην εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος και τους ανατέθηκε η διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ. Με τα νέα τους καθήκοντα, πήγαν εκ νέου στο Παρίσι και έλαβαν συμπληρωματικές καταθέσεις από τον Φαλτσιανί. Παράλληλα, ο Φιλιππάκης έγραψε στη «Δημοκρατία»: «Φαλτσιανί νέα στοιχεία φωτιά. Μίλησε στους εισαγγελείς για τον τρόπο διακίνησης αστρονομικών ποσών που περιλαμβάνονται στις λίστες».


Ακολούθησε ένα μπαράζ φορολογικών ελέγχων, έπειτα «από ανώνυμη επιστολή που είχαν συντάξει οι Φιλλιπάκης και Τάρκας, και κατηγόρησαν τους Μιωνή, Μεταξά και Παπασταύρου για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με σκοπό να ασκήσουν πίεση στον Μιωνή και να του αποσπάσουν χρηματικά ποσά». Τον Απρίλιο του 2016 έγινε έρευνα στο σπίτι του αδελφού του Μιωνή στο Μαρούσι, χωρίς να βρεθεί τίποτα.

Πότε ζητήθηκαν τα 350.000 ευρώ

Μετά από αυτό, όπως περιγράφει η πρόταση παραπομπής, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση ανάμεσα στους δικηγόρους του Μιωνή και τους Φιλιππάκη και Τάρκα, στην οποία προσδιορίστηκε «η παράνομη απαίτηση για δικαστικά έξοδα στο ποσό των 350.000 ευρώ» και επαναλήφθηκαν οι απειλές ότι αν ο Μιωνής δεν κατέβαλε το ποσό αυτό, θα συνεχίζονταν οι διώξεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μιωνής αρνήθηκε ξανά να υποκύψει στον εκβιασμό, αλλά στο μεταξύ είχε κερδίσει την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης στο Λονδίνο και δικάστηκαν υπέρ του τα δικαστικά έξοδα, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας, ύψους 302.067 λιρών. Τον Οκτώβριο του 2017 ο Μιωνής προέβη σε αναγκαστική εκτέλεση κατά των εμπλεκομένων, και αμέσως ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα κακουργηματικής απάτης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος του Παπασταύρου και για συνέργεια σε βάρος του ιδίου. Αυτό έγινε εφικτό επειδή ο εισαγγελέας Καλούδης απέκρυψε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης της Κύπρου, προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, το οποίο δικαίωνε τους Μιωνή - Παπασταύρου.

Ο Παπασταύρου δικαιώθηκε από τη δικαιοσύνη έπειτα από έξι χρόνια ταλαιπωρίας, αλλά ο Μιωνής συνεχίζει ακόμα τον αγώνα κατά των εκβιαστών του.

Προκαλεί εύλογες απορίες, λοιπόν, πώς γίνεται να βρεθεί κάποιος σε ένα καφκικό περιβάλλον με αποδεδειγμένα στημένες κατηγορίες και κακουργηματικές διώξεις εναντίον του, και οι υπαίτιοι να μην τιμωρηθούν, επειδή ο ίδιος είχε την οικονομική επιφάνεια και τα μέσα για να αμυνθεί και δεν ενέδωσε στον εκβιασμό του, σύμφωνα με την πλευρά Μιωνή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ