Ξεκινά σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη. Μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει όσο ελάχιστες το πανελλήνιο, αφού ως θύτης κατηγορείται η μητέρα του κοριτσιού, Ρούλα Πισπιρίγκου.
Η 34χρονη, η οποία βρίσκεται προφυλακισμένη από τον περασμένο Απρίλιο στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορείται επίσης και για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της Μαλένας και Ίριδας, με τη δικαστική έρευνα για τα δύο κοριτσάκια να βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης και η απολογία της κατηγορούμενης να έχει προσδιοριστεί για την προσεχή Τετάρτη.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα καθίσει στο εδώλιο έχοντας απέναντί της τον εν διαστάσει σύζυγό της Μανό Δασκαλάκη, ο οποίος έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και πρόσφατα υπέβαλε και αίτηση διαζυγίου. Στο πλευρό της θα έχει τη μητέρα και την αδελφή της, ενώ από το βήμα του μάρτυρα θα περάσουν ως μάρτυρες γιατροί, νοσηλευτές, ιατροδικαστές και άλλα πρόσωπα που είχαν δώσει κατάθεση στο πλαίσιο της ανάκρισης. Συνολικά, πενήντα τρεις είναι οι μάρτυρες κατηγορίας και είκοσι οι μάρτυρες υπεράσπισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη της διαδικασίας δεν αποκλείεται να τεθεί αίτημα αναβολής της δίκης και επαναπροσδιορισμός της σε άλλη ημερομηνία από την πλευρά της κατηγορούμενης λόγω ανειλημμένων δικαστικών υποχρεώσεων του δικηγόρου της Αλέξη Κούγια.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ήταν 29 Ιανουαρίου 2022, όταν η 9χρονη Τζωρτζίνα άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο Παίδων “Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού” μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία. Ήταν το τρίτο παιδί που έχαναν η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο σύζυγος της Μάνος Δασκαλάκης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών. Η οικογενειακή τραγωδία του ζεύγους συγκίνησε όσο λίγες το πανελλήνιο. Όμως λίγες ημέρες αργότερα άρχισαν και οι πρώτες υποψίες που οδήγησαν στη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.
Από την αξιοποίηση μαρτυρικών καταθέσεων και άλλων στοιχείων, όπως τοξικολογικές εξετάσεις κ.α. οι εισαγγελικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του κοριτσιού, το οποίο είχε εμφανίσει τετραπληγία εννέα μήνες πριν λόγω ενός επεισοδίου με σπασμούς, δεν οφειλόταν σε παθολογικά αίτια, αλλά ότι η 9χρονη δηλητηριάστηκε από τη φαρμακευτική ουσία “κεταμίνη” με βασική ύποπτη την ίδια της τη μητέρα. Σύμφωνα με τα όσα είχαν καταθέσει γιατροί και νοσηλευτές του “Παίδων” κατά το τελευταίο μοιραίο επεισόδιο του παιδιού στο δωμάτιο βρισκόταν μόνο η μητέρα του, η οποία ψύχραιμα κατευθύνθηκε προς το γραφείο νοσηλείας, χωρίς να ζητεί βοήθεια, ενώ το ίδιο ψύχραιμη ήταν και κατά τη διάρκεια των προσπαθειών των γιατρών να σώσουν το παιδί της. Ιδιαίτερη εντύπωση είχε κάνει στους γιατρούς το ότι μία μέρα πριν και ενώ το παιδί είχε εμφανίσει ξανά επεισόδιο άπνοιας και βραδυκαρδίας η Ρούλα Πισπιρίγκου φέρεται να τους είχε πει, “αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα”.
Το βούλευμα
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται και έχει προφυλακιστεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βάρος της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Παράλληλα, θα δικαστεί και για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της, καθώς, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών η 34χρονη προσπάθησε να δολοφονήσει το παιδί πάλι με κεταμίνη τον Απρίλιο του 2021, όταν το κοριτσάκι νοσηλευόταν στο “Καραμανδάνειο” νοσοκομείο της Πάτρας.
Στο πολυσέλιδο βούλευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο κίνητρο της κατηγορούμενης, που αποδίδεται αφενός στην εμμονή της με τον σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη και αφετέρου στο χαρακτήρα της.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η κινητροδότηση της κατηγορούμενης ως προς την εκπόρευση της ως άνω εξακολουθητικής αξιόποινης συμπεριφοράς της ελέγχεται στα δυσμενή και παθογενή χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς και της ιδιοσυγκρασίας της, που αποκρυσταλλώνονται, κυρίως, σε ιδέες μεγαλείου συνδεόμενες με τη δημοσιότητα / διασημότητα, αλλά μη έχουσες έρεισμα στην πραγματικότητα, στον ενστερνισμό της αντίληψης πως μπορεί κανείς να αποκτήσει δημοσιότητα / διασημότητα μέσα από παραβατικές πράξεις, στη διαρκή διαπραγμάτευση μεταξύ αλήθειας και ψέματος, πραγματικού και μη πραγματικού, σε αποστέρηση κάθε γνησίου συναισθήματος, σε επικέντρωση (κατά προεξάρχοντα ρόλο) σκέψεων και επενδύσεων γύρω από τον ήδη εν διαστάσει σύζυγό της και υποστηρίζοντας την κατηγορία, με ενδιάθετη έκφραση κτητικότητας επ’ αυτού, στη διακατοχή της από την ιδέα / φόβο της εγκατάλειψης, στην απόδοση μεγάλης σημασίας στο να βρίσκεται κανείς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέσω της διασημότητας που προσφέρει η δημοσιότητα, στην αντίληψη των παιδιών της ως μια ναρκισσιστικής προέκτασης του εαυτού της και σε προσέγγιση εξιδανίκευσης του θανάτου, καταδεικνύεται, κατά την κρίση του παρόντος Συμβουλίου, θρασύτητα, έντονη αντικοινωνικότητα, αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, ταπεινά ελατήρια και ιδιαίτερη επικινδυνότητα της κατηγορούμενης…»
Ρούλα Πισπιρίγκου: Αρνείται τις κατηγορίες
Η Ρούλα Πισπιρίγκου από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών κινείται στη γραμμή της απόλυτης άρνησης των κατηγοριών. Στο απολογητικό υπόμνημα που είχε υποβάλει κατά την πρώτη της απολογία τον περασμένο Απρίλιο είχε κάνει λόγο για «τυχαία στοιχεία» που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της, είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμο» το συμπέρασμα των αρχών ότι εκείνη έδωσε την κεταμίνη στην εννιάχρονη κόρη της Τζωρτζίνα και είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική ουσία κεταμίνη πιθανότατα χορηγήθηκε από λάθος των γιατρών του Παίδων στην κορούλα της.
«Αρνούμαι στο σύνολο της την αποδιδόμενη σε μένα κατηγορία, ποτέ δεν επιδίωξα, επιθύμησα ή προκάλεσα το θάνατο του παιδιού μου. Καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο μου παιδί και αποτελούσε την μεγάλη μου αδυναμία. Ο θάνατος της, που ακολούθησε τα τραγικά περιστατικά που είχαν λάβει χώρα σε βάρος των δύο άλλων παιδιών τα οποία είχαν νωρίτερα χάσει τη ζωή τους από άλλες αιτίες, ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα για μένα, ενώ αποτελούσε και το τελειωτικό χτύπημα σε βάρος της οικογένειας μου, η ενότητα της οποίας άρχισε μετά από τα ανωτέρω τραγικά γεγονότα να κλυδωνίζεται μέχρι σημείου να έχει σήμερα σχεδόν διαλυθεί οριστικά», είχε αναφέρει η 34χρονη στο απολογητικό υπόμνημα που είχε συντάξει με τον τότε συνήγορο υπεράσπισής της Όθωνα Παπαδόπουλο.
Από τον περασμένο Αύγουστο, και ενώ σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της, συνήγορος υπεράσπισης έχει αναλάβει ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος για λογαριασμό της κατηγορούμενης έχει στραφεί εναντίον τόσο του Όθωνα Παπαδόπουλου όσο και των ιατροδικαστών που έχουν συντάξει τις νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις, αλλά και άλλων επιστημόνων που έχουν τοποθετηθεί δημόσια για την υπόθεση, αλλά και κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων, που σύμφωνα με την πλευρά Πισπιρίγκου έχουν παραβιάσει το τεκμήριο αθωότητας της κατηγορούμενης.