Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα - 38χρονη στη Θεσσαλονίκη - iefimerida.gr

Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα - 38χρονη στη Θεσσαλονίκη

Νοσοκομείο
Διάδρομος νοσοκομείου / Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Θετικό στον κορωνοϊό είναι δείγμα γυναίκας 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία. Εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, η γυναίκα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, λαμβάνει αντιική αγωγή, είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται από ομάδα ειδικών ιατρών.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για το θέμα με τη φράση «Ψυχραιμία να έχουμε».

«Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε «Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Τι είπε αναλυτικά:

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλό μεσημέρι σε όλους. Ψυχραιμία να έχουμε. Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας.

Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η νόσος παραμένει μία ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία νόσος. Τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους τους συμπολίτες μας, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Τέλος, το αποτέλεσμα του υπόπτου περιστατικού στο «Αττικόν» είναι αρνητικό. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Όπως σας είπα, θα υπάρξουν τακτικές ημερήσιες ενημερώσεις πάνω στο ζήτημα του κορονοϊού και αν η ανάγκη το απαιτήσει θα υπάρξει και νέα ενημέρωση σήμερα.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η γυναίκα νοσηλεύεται, είναι εξαιρετικά καλά στην υγεία της, δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας.

Με μάσκες οι επισκέπτες στο ΑΧΕΠΑ

Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ seleo, με μάσκες κυκλοφορούν οι επισκέπτες και οι ασθενείς που βρίσκονται εντός και εκτός του νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, λόγω του πρώτου κρούσματος του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκε νωρίτερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν κλείνει το Πανεπιστήμιο

«Δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, στο τοπικό σάιτ thestival, με αφορμή το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη στη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος, το ίδιο υπεύθυνοι είναι και οι πολίτες. Είναι μία διαχειρίσιμη κατάσταση, με την προϋπόθεση να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου. Αναφέρει μάλιστα ότι εδώ και μέρες έχουν σταλεί οι σχετικές ανακοινώσεις που αφορούν στα μέτρα προστασίας και πρόληψης για τον κορωνοϊό, από το υπουργείο, οι οποίες και διανεμήθηκαν σε καθηγητές, προσωπικό του Πανεπιστημίου και φοιτητές.

«Υπάρχει ο ΕΟΔΥ, κι αυτός είναι υπεύθυνος να αποφασίσει για το τι θα πρέπει να γίνει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Η επιστήμη θα κάνει αυτό που πρέπει και θα επιβάλει τον όποιον περιορισμό, με επιστημονικούς όμως όρους», καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύσκεψη στις 17:00 με Κικίλια, Τζιτζικώστα και Ζέρβα

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενημέρωσε ότι ξεκινά σύσκεψη, ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. «Μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη λειτουργούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αυτή τη στιγμή ξεκινάει σύσκεψη με τις Διευθύνσεις Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει σήμερα στις 17:00 σύσκεψη με τον Υπ. Υγείας
Βασίλη Κικίλια στην Περιφέρεια», έγραψε στο Twitter ο κ. Τζιτζικώστας.

Υπουργείο Υγείας: Οι κανόνες υγιεινής για την προστασία από τον κορωνοϊό

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι τα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κορωνοϊός κρούσμα Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ