Πώς έγινε η κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων -«Οι χάκερ δημιούργησαν πλασματικούς χρήστες», ειδικός εξηγεί - iefimerida.gr

Πώς έγινε η κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων -«Οι χάκερ δημιούργησαν πλασματικούς χρήστες», ειδικός εξηγεί

Σχολική τάξη στις Πανελλήνιες
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις όλων των εποχών δέχεται η χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, καθώς η Τράπεζα Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις στα Λύκεια έχει μπει στο στόχαστρο από χθες το πρωί.

Συγκεκριμένα, από το πρωί της Δευτέρας (29/5) η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχτηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) χθες και 165.000.000 συνολικά, οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική.

Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος, ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.

Πώς οι χάκερ εξαπολύουν τις κυβερνοεπιθέσεις

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Μαντέ, ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό Η/Υ, εμπειρογνώμονα ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ειδικός επιστήμονας εξηγεί πώς οι χάκερ πραγματοποίησαν με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη συγκεκριμένη επίθεση από ασιατικό δίκτυο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες:

«Οι χάκερ δημιούργησαν πλασματικούς χρήστες -απομακρυσμένους τους ονομάζουμε-, οι οποίοι δημιουργούν ομάδες και κάνουν μαζικά χτυπήματα σε δευτερόλεπτα προκειμένου να μην μπορεί να αντέξει το δίκτυο και να καταρρεύσει από τις πολλές ταυτόχρονες επιθέσεις. Όλο αυτό μπορεί να το δημιουργήσει μόλις ένας άνθρωπος με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Δημιουργεί στην πραγματικότητα κλώνους μηχανήματα και κλώνους χρήστες, οι οποίοι μπαίνουν ομαδικά σε μία σελίδα και τη θέτουν εκτός λειτουργίας. Η συγκεκριμένη επίθεση έγινε από το εξωτερικό και οι πρώτες ενδείξεις μάς παραπέμπουν σε επίθεση που ξεκίνησε από ασιατική χώρα. Από ένα ασιατικό δίκτυο. Αν δεν υπήρχαν οι προβλέψιμες δικλίδες ασφαλείας που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός, σε δεύτερο στάδιο θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στο σύστημα και να αντλήσουν πληροφορίες και δεδομένα που χρησιμοποιεί το δίκτυο για τη λειτουργία του. Αυτές οι επιθέσεις μπορεί να συνεχιστούν και τα επόμενα 24ωρα γιατί το συγκεκριμένο δίκτυο έχει μπει στο "μάτι" των κυβερνοεγκληματιών, οπότε μπορεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις και τις επόμενες ώρες. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο γιατί ενδέχεται να προσπαθήσουν να καταστρέψουν ακόμα και όλα τα δίκτυα της χώρας και μπορεί να διαρρεύσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τόσο των πολιτών όσο και του κρατικού μηχανισμού. Ευτυχώς το ψηφιακό οπλοστάσιο της χώρας είναι σε πλήρη επαγρύπνηση. Είμαστε 24 ώρες το 24ωρο σε επιφυλακή και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τέτοιες επιθέσεις. Τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό».

Κωνσταντίνος Μαντές
Κωνσταντίνος Μαντές
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σημαντική σημείωση: Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους σήμερα, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν μαθητές Λυκείου.

Ο προγραμματισμός

-Για τους μαθητές Α' και Β' Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Οι μαθητές της Γ' τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

-Οι μαθητές της Γ' τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδι της ίδιας μέρας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ