Οτσαλάν: Προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - iefimerida.gr

Οτσαλάν: Προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Αμπντουλάχ Οτσαλάν/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα του ΕΔΑΔ. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο Οτσαλάν μηνύει την Ελλάδα και όχι την Τουρκία, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η προσφυγή επικεντρώνεται στην άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα το 1998, στην αίτησή του για άσυλο στη χώρα και την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές στην Κένυα τον Φεβρουάριο του 1999.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αίτησή του προς το ΕΔΑΔ μέσω των δικηγόρων του, ο Κούρδος ηγέτης του PKK, που βρίσκεται φυλακισμένος στην Τουρκία, υποστήριξε ότι οι πρακτικές εναντίον του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα παραβίαζαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Υποστήριξε ότι η παράδοσή του στις τουρκικές αρχές ενώ βρισκόταν στα χέρια των ελληνικών αρχών στην Κένυα, το γεγονός ότι δεν εξετάστηκε η αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα, το γεγονός ότι κρατήθηκε χωρίς νόμιμη βάση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα και το γεγονός ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσει τα δικαιώματά του ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων παραβίασαν πολλά άρθρα της ΕΣΔΑ.

Οι σχυρισμοί Οτσαλάν

Ο Οτσαλάν, ο οποίος έφτασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 9 Οκτωβρίου 1998, ισχυρίστηκε ότι είχε υποστεί κακομεταχείριση από την ελληνική αστυνομία, κατά παράβαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, ότι η μεταφορά του από την Ελλάδα στην Κένυα και η παράδοσή του στις τουρκικές αρχές εκεί ήταν παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ για το δικαίωμα στη ζωή και του άρθρου 3..

Υποστήριξε ότι η «de facto» και παράνομη κράτησή του σε ελληνικό έδαφος (αεροδρόμιο Αθηνών στις 9 Οκτωβρίου 1998, νησί της Κέρκυρας στις 29 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου 1999, ελληνική πρεσβεία στην Κένυα στις 2-15 Φεβρουαρίου 1999) αποτελούσε παραβίαση του άρθρου 5 της ΕΣΔΑ σχετικά με το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Οτσαλάν, στον οποίο δεν επετράπη να ασκήσει έφεση κατά της απόρριψης της αίτησης ασύλου του ενώπιον των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων, υποστήριξε ότι αυτό συνιστά παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ σχετικά με το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

«Παραδόθηκε ο Οτσαλάν στο τουρκικό κράτος από Έλληνες πράκτορες;»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το ΕΔΑΔ ζήτησε γνωμοδοτήσεις τόσο απ΄οτην ελληνική κυβέρνηση, όσο και από τους δικηγόρους του Οτσαλάν. Μάλιστα απηύθυνε συγκεκριμένο ερώτημα στην ελληνική κυβέρνηση: «Παραδόθηκε ο Οτσαλάν στο τουρκικό κράτος από Έλληνες πράκτορες;».

Οι διάδικοι έχουν προθεσμία 12 εβδομάδων για να υποβάλουν τις απόψεις τους στο Δικαστήριο. Με βάση αυτές τις γνωμοδοτήσεις, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει απόφαση για την υπόθεση Οτσαλάν κατά της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους. Το Δικαστήριο μπορεί επίσης να οργανώσει εν τω μεταξύ ακρόαση.

Πριν την Αθήνα, η Άγκυρα στο στόχαστρο του ΕΔΑΔ

Πριν από την Ελλάδα, ο Οτσαλάν είχε επίσης μηνύσει την Τουρκία ενώπιον του ΕΔΑΔ. Η υπόθεση του Οτσάλαν στο ΕΔΔΑ ξεκίνησε στις 16 Φεβρουαρίου 1999, όταν μεταφέρθηκε στην Τουρκία από την Κένυα και οι δικηγόροι του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη του Στρασβούργου με τα επιχειρήματα ότι «η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο, ότι είχε υποστεί κακομεταχείριση καθώς και ότι δεν θα είχε δίκαιη δίκη». Μετά την αίτηση, η επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης (CPT), η οποία ήταν η πρώτη και μοναδική ξένη αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το χώρο κράτησης του Κούρδου ηγέτη στις 2 Μαρτίου 1999, δημοσίευσε έκθεση τον Μάιο του 1999 στην οποία ανέφερε ότι «ο Οτσαλάν δεν υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεύτερη υπόθεση Οτσαλάν κατά της Άγκυρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ολοκληρώθηκε το 2014 και το Δικαστήριο του Στρασβούργου, το οποίο εξέτασε την καταγγελία βάσει του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, έκρινε ότι οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2009 παραβίαζαν τα δικαιώματά του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ