Κλιματική ουδετερότητα: 6 ελληνικοί δήμοι μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών που θέλουν να πιάσουν τον στόχο έως το 2030 - iefimerida.gr

Κλιματική ουδετερότητα: 6 ελληνικοί δήμοι μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών που θέλουν να πιάσουν τον στόχο έως το 2030

Αθήνα με πανσέληνο το βράδυ
Η Αθήνα θέλει να γίνει κλιματικά ουδέτερη πόλη μέχρι το 2030 / Φωτογραφία: AP Photo-Petros Giannakouris
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έξι ελληνικοί δήμοι βρίσκονται ανάμεσα σε άλλες πόλεις της Ευρώπης που θέλουν να πιάσουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη επελέγησαν ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις για να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, συνιστά μεγάλη εθνική επιτυχία, καθώς δίνεται η ευκαιρία στους έξι δήμους να «ξεκλειδώσουν» σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, επενδυτικά, αναπτυξιακά και εκπαιδευτικά οφέλη. Ενώ, οι έξι ελληνικές πόλεις, εντασσόμενες στο πρόγραμμα, καλούνται να επιτύχουν σε λιγότερο από 10 χρόνια τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, δηλαδή 20 χρόνια νωρίτερα από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σκρέκας: Μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση και επιτυχία της χώρας μας

«Η επιλογή των έξι ελληνικών πόλεων αποτελεί μια μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση και επιτυχία της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Σκρέκας. Όπως τόνισε: «Οι έξι ελληνικοί δήμοι θα μετατραπούν έως το 2030 σε κοιτίδες καινοτομίας και πρωτοπορίας, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, την οικονομία και το περιβάλλον».

«Οι πόλεις μας, με μια σειρά από επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, θα υλοποιήσουν παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, θα συμβάλλουν στην αστική αναζωογόνηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα κάνουν τις ελληνικές πόλεις πιο ανθρώπινες, πιο ασφαλείς, πιο ανθεκτικές και πιο βιώσιμες, απέναντι στους κινδύνους της κλιματικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μπακογιάννης: Ξεκλειδώνουν σημαντικοί κοινοτικοί πόροι για την Αθήνα

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε: «Η συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα της ΕΕ "100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες", ξεκλειδώνει σημαντικούς κοινοτικούς πόρους που θα συμβάλλουν στην υιοθέτηση και υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Στη χώρα μας η τοπική αυτοδιοίκηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις. Η Αθήνα για μία ακόμη φορά πρωτοπορεί και θα προσφέρει ό,τι είναι αναγκαίο για τον σκοπό της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, 20 χρόνια νωρίτερα από τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ οι πόλεις θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις που θα επιταχύνουν τη μετάβαση τους στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, να προωθήσουν ολιστικές λύσεις στον πολεοδομικό τους σχεδιασμό, να εφαρμόσουν έξυπνες τεχνολογίες, και ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας και να υιοθετήσουν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης και μεταφοράς.

Ταγαράς: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των εξελιγμένων χωρών της ΕΕ

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, συγχαίροντας τους δήμους για την επιτυχία, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως «μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία». Όπως τόνισε: «Η Ελλάδα, με την ένταξη έξι πόλεων, κατατάσσεται στην ομάδα των εξελιγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη μεγάλη της δυναμική. Στο ΥΠΕΝ, στόχος μας ήταν η ενεργοποίηση, η υποστήριξη και η καθοδήγηση όσο το δυνατόν περισσότερων ελληνικών δήμων στο εν λόγω εγχείρημα. Ο στόχος επετεύχθη».

Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης: «Το ΥΠΕΝ θα είναι δίπλα στις έξι πόλεις σε κάθε βήμα για να τις καθοδηγήσει, όπως το έκανε από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πιστέψαμε ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει μεγάλη συμμετοχή και τα αποτελέσματα μάς δικαιώνουν». Όπως είπε: «Η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι να καταφέρουν να απορροφήσουν τα χρήματα στον χρονικό ορίζοντα που θέτει το πρόγραμμα».

Κλιματική ουδετερότητα: 22 αιτήσεις από ελληνικούς δήμους/φορείς Σύμπραξης Δήμων

Σημειώνεται ότι, συνολικά είχαν υποβληθεί 22 αιτήσεις από ελληνικούς δήμους/φορείς Σύμπραξης Δήμων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τελικός στόχος της ευρωπαϊκής αποστολής είναι οι 100 επιλεγμένες πόλεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες πόλεις της γηραιάς ηπείρου, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ