Ο ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου περιγράφει πώς το έσκασε ο χιμπατζής -Αντιδράσεις για τη θανάτωση του ζώου - iefimerida.gr

Ο ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου περιγράφει πώς το έσκασε ο χιμπατζής -Αντιδράσεις για τη θανάτωση του ζώου

O ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου στο iefimerida.gr για την θανάτωση του χιμπατζή / Φωτογραφία: INTIMENEWS & SOCIAL MEDIA
O ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου στο iefimerida.gr για την θανάτωση του χιμπατζή / Φωτογραφία: INTIMENEWS & SOCIAL MEDIA

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί με την απόδραση -και θανάτωση- ενός χιμπατζή, από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Η φιλοζωική κοινότητα της χώρας, που κατά πλειοψηφία αντιδρά γενικότερα στη λειτουργία ζωολογικών κήπων, «βράζει» με αυτό το περιστατικό, το δεύτερο από το 2018 οπότε και είχαν αποδράσει δύο τζάγκουαρ και είχαν την ίδια τύχη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές είναι και οι αντιδράσεις των πολιτών, με τα μηνύματα οργής στα κοινωνικά δίκτυα να είναι χιλιάδες, για τη θανάτωση αυτού του άγριου ζώου. Χρήστες των social media καταφέρονται κατά του Αττικού Πάρκου, ενώ μάλιστα, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το απόγευμα.

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, που αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό για Αθηναίους και επισκέπτες, όπως και για πολλά σχολεία, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους τη θλίψη του για το συμβάν, υπεραμύνεται της λειτουργίας του, θεωρώντας ότι το έργο που προσφέρει είναι πρωτίστως φιλοζωικό.

Το Iefimerida συνομίλησε και με τις δύο πλευρές, ενώ θέσαμε στον ιδρυτή του Πάρκου τις αιτιάσεις των φιλοζωικών οργανώσεων. Ο ίδιος, μας περιέγραψε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η -απρόβλεπτη όπως φαίνεται- απόδραση του ζώου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ζαν Ζακ Λεσουέρ: «Κανένας κίνδυνος για τους επισκέπτες - Κάναμε ότι προβλέπεται»

Το Iefimerida.gr έθεσε την κριτική της φιλοζωικής κοινότητας στον ιδρυτή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ο οποίος ήταν απόλυτος στις εξηγήσεις του:

«Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για οποιονδήποτε επισκέπτη του πάρκου, με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε το περιστατικό. Τα αντανακλαστικά μας και τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν ήταν άμεσα.

«Εδώ μιλάμε για ένα ζώο που έφυγε κυνηγημένο από τα άλλα ζώα, σε κατάσταση πανικού, που κατάφερε μάλιστα και βγήκε έξω από τα όρια του πάρκου... Οι πρώτες αντιδράσεις του προσωπικού ήταν να προσπαθήσουν να το φέρουν πίσω στον χώρο. Επί 15 λεπτά προσπαθούσαν, πριν καταλήξουμε στην θλιβερή και τραγική για εμάς απόφαση της θανάτωσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θανάτωση, δε, «ήταν επιβεβλημένη, διότι η διαδικασία της νάρκωσης δεν λειτουργεί σε ζώο σε αυτή την κατάσταση πανικού. Θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 λεπτά για να πιάσει, ενώ το ίδιο, βλέποντας ότι το χτύπησαν άνθρωποι, θα στρεφόταν εναντίον τους»...

«Φροντίζαμε το ζώο τα τελευταία 15 χρόνια - φανταστείτε πώς νιώθουμε εμείς»

Και συμπληρώνει: «Τον χιμπατζή τον έχουμε 15 χρόνια... Κατανοώ τη στεναχώρια των φιλόζωων και όλων, αλλά πρέπει να καταλαβαινετε και τη δική μας στεναχώρια... Υπάρχει ομάδα 12 ατόμων που φροντίζουν αυτό το ζώο επί 15 χρόνια! Καταλαβαινετε τι σοκ ήταν για για εμας αυτή η τελική απόφαση. Δεν υπήρχε όμως άλλος τρόπος»....

Ρωτάμε τον κύριο Λεσουέρ για τα λάθη, που εκ του αποτελέσματος έγιναν, για να συμβεί αυτή η απόδραση και αν σκοπεύει να κάνει κάποιες αλλαγές, δεδομένου και του πρώτου θλιβερού περιστατικού, του 2018, με την απόδραση δύο τζάγκουαρ από τον χώρο του, που είχε μάλιστα την ίδια κατάληξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο χιμπατζής απέδρασε μέσα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια - Δεν τον εμπόδισε το ρεύμα λόγω της αδρεναλίνης»

«Γενικά θεωρούσαμε ότι τα μετρα ασφαλείας είναι υπεράρκετα... Γίνονται συνεχείς έλεγχοι και τα πρότυπα που ακολουθούμε υπερβαίνουν τις διεθνείς προδιαγραφές. Δυστυχώς, όπως έγινε και με τα τζάγκουαρ -μια αντιλόπη έπεσε πάνω στο τζάμι, το έσπασε και έτσι απέδρασαν- και εδώ συνέβη κάτι το μη προβλέψιμο. Η διαφορά είναι ότι τα τζάγκουαρ δεν βγήκαν εκτός του χώρου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ωστόσο και τότε ήταν επιβεβλημένη η θανάτωσή τους για τον ίδιο λόγο».

Όσον αφορά στο χθεσινό περιστατικό, οι υπεύθυνοι ανακάλυψαν τι συνέβη. «Ο χιμπατζής διέφυγε περνώντας μέσα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ήταν τέτοια η αδρεναλίνη του, λόγω της βιαιότητας που υπήρχε με τα άλλα ζώα του είδους του, που το ηλεκτρικό ρεύμα δεν το εμπόδισε να ξεφύγει.

«Από αύριο», συνεχίζει ο ιδρυτής του ζωολογικού κήπου, «θα κάνουμε σημαντικές επεμβάσεις σε όλη τη διάταξη των ηλεκτροφόρων καλωδίων και θα επανεξετάσουμε τα μέτρα ασφαλείας παντού».

«Πρότυπο ευζωίας της άγριας πανίδας το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο»

Σχετικά με την κριτική περί της επάρκειας του προσωπικού να διαχειρίζεται αυτές τις καταστάσεις, ο Lesouer είναι ξεκάθαρος: «Το προσωπικό μας είναι άρτια εκπαιδευμένο για όλα τα σενάρια, ενώ κάνουμε συχνά τέτοια ασκήσεις για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών. Μάλιστα, 6-7 έτομα έχουν ειδικό πιστοποητικό και στη χρήση των όπλων, όσο και στον εξοπλισμό της νάρκωσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, όσον αφορά στη γνώμη φιλοζωικών οργανώσεων ότι το πάρκο δεν θα έπρεπε να λειτουργεί, παρά μόνο ως καταφύγιο, ο ιδρυτής του απαντά:

«Είμαστε ήδη κέντρο διαχείρισης άγριας ζωής. Συμμετέχουμε σε 70 προγράμματα διασωσης, βοηθαμε όλες τις φιλοζωικές οργανώσει άγριας ζωής, όπως και συμμετέχουμε σε προσπάθειες διάσωσης ειδών υπό εξαφάνιση. Τι περισσοτερο να κανουμε δηλαδή»...

Όσον αφορά στην ευζωία των ειδών, ο κύριος Λεσουέρ καταλήγει: «Η ευζωία των ζώων είναι εξαιρετική, δεν ακολουθούμε απλά τις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά τις ξεπερνούμε. Πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι όλα τα ζώα που έχουμε ειναι γεννημένα σε αιχμαλωσία - 4η, 5ης και 6ης γενιάς, δηλαδή, γεννημενα σε ζωολογικά πάρκα... Τα προγράμματα διατροφής τους είναι τα καλύτερα, η υγεία τους παρακολουθείται καθημερινά από εξειδικευμένους κτηνιάτρους, ενώ οι χώροι όπου ζουν είναι μεγαλύτεροι από ότι προβλέπεται στις προδιαγραφές»...

Φιλόζωοι: «Επικίνδυνος χώρος πια και για τους επισκέπτες»

Η Νατάσσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας, μια μεγάλης οργάνωσης που αντιτίθεται εδώ και πολύ καιρό στη λειτουργία των ζωολογικών κήπων, μιλώντας στο iefimerida.gr, επισημαίνει ότι με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με την απόδραση του χιμπατζή, ήρθε ο καιρός να ληφθούν δραστικές αποφάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταρχάς, ξεκαθαρίζει ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι το μόνο στην Ελλάδα με νόμιμη άδεια ζωολογικού κήπου, που πληροί δηλαδή τις προϋποθέσεις βάσει Προεδρικού Διατάγματος και ευρωπαϊκής οδηγίας να λειτουργεί ως τέτοιο. Ωστόσο, όπως τονίζει, φαίνεται πια πόσο «επικίνδυνος έχει γίνει ο χώρος αυτός για τους επισκέπτες». Είναι συγκυριακό το ότι δεν έχουμε τραυματισμό ή θάνατο ανθρωπου. Το πανικοβλημένο ζώο θα μπορούσε να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση»

Η Νατάσσα Μπομπολάκη, θέτει ζήτημα γενικότερων τεχνικών υποδομών, οι οποίοιες «εκ του αποτελέσματος, δεν είναι οι ενδεδειγμένες». «Πέθαναν τα τζάγκουαρ, πρόσφατα κατέρρευσε μια οροφή και δραπέτευσαν άγρια πουλιά - όσα επέζησαν ίσως δημιούργησαν προβλήματα στα ενδημικά είδη - και φυσικά είναι και το θέμα των δελφινιών. Έχουν πεθάνει 6 από αυτά από ότι μαθαίνουμε, ενώ υπάρχει και δικαστική απόφαση για το κλείσιμο της πισίνας, που δεν εφαρμόζεται».

«Το ζήτημα είναι ηθικό - Λάθος μήνυμα η επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από παιδιά»

Πιο σημαντικό από όλα τα παραπάνω, κατά την πρόεδρο της ομοσπονδίας, είναι «το ηθικό ζήτημα, δηλαδή κατά πόσο πια μπορούμε να φυλακίζουμε ζώα άγριας ζωής κι αυτά να ζουν σε περίκλειστους χώρους αντί για το φυσικό τους περιβάλλον. Κατά πόσο είναι πια εκπαιδευτικό αυτό, τα παιδιά μας να μαθαίνουν ότι άγρια ζωή είναι αυτα τα πλάσματα που τα βλεπουν σε κατάθλιψη, να κάνουν βόλτες γύρω απο τον εαυτό τους... Σαν να πηγαινουν τα παιδιά σε μια φυλακή και να λένε να, αυτοί είναι οι άνθρωποι».

Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα η ΠΦΠΟ θα αποστείλε επιστολές στα υπουργεία Παιδείας και Περιβάλλοντος, ζητώντας οι χώροι αυτοί να μην είναι επισκέψιμοι από παιδιά, καθώς «περνάει το λάθος μήνυμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η Νατάσσα Μπομπολάκη ξεκαθαρίζει: «Το αίτημά μας δεν είναι να κλείσει το Αττικό Πάρκο, πρόκειται για 2.000 ζώα, που θα πάνε αυτά... Το αίτημά μας είναι η μετατροπή του σε κέντρο διάσωσης και περίθαλψης της Άγριας Ζωής με χρηματοδότηση από το κράτος και εξειδικευμένο προσωπικό, με γνώσεις για τη διαχείριση και τον σεβασμό των ζώων. Και, για όσα ζώα γίνεται, να επιστρέφουν στη επιστροφή στη φύση»….

«Όχι ζωολογικός κήπος με την έννοια της σκλαβιάς και του κέρδους, αλλά καταφύγιο περίθαλψης άγριας πανίδας», επαναλαμβάνει.

Σχετικά, τέλος, με το θλιβερό συμβάν και τη θανάτωση του χιμπατζή, η Νατάσσα Μπομπολάκη θεωρεί ότι οι ευθύνες του ζωολογικού κήπου είναι τεράστιες. «Θα μπορούσε να έχει σωθεί, αν το προσωπικό είχε τις κατάλληλες γνώσεις. Για να γίνει η εφαρμογή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου θανάτωσης που επικαλούνται, θα έπρέπε να έχει γίνει πρωτύτερα η εφαρμογή όλων των άλλων πρωτοκόλλων ασφάλειας και φύλαξης των ζώων. Προφανώς δεν έγινε και για αυτό καταλήξαμε σε αυτό»...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ