Η φύση -σε αντίθεση με την πολιτεία- έχει αναλάβει να πρασινίσει και πάλι τις πυρόπληκτες περιοχές στο Μάτι, με τους κατοίκους να επιστρέφουν στην κατεστραμμένη περιοχή της Ανατολικής Αττικής για τις ημέρες του Πάσχα.
Όπως σας είχε μεταφέρει το iefimerida από τη Μεγάλη Εβδομάδα, αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να επιστρέψουν στην περιοχή της καταστροφής, στο Μάτι, προκειμένου να περάσουν τις γιορτές εκεί. Ιδιοκτήτες σπιτιών που δεν κάηκαν ή δεν κάηκαν ολοσχερώς αποφάσισαν να γυρίσουν στις περιουσίες τους.
Οι εικόνες από την περιοχή στο Μάτι είναι ενδεικτικές. Άνθρωποι στα σπίτια τους, στις καφετέριες που εξακολουθούν να λειτουργούν παρά την καταστροφή, αλλά και ορισμένοι στις παραλίες να απολαμβάνουν τη θάλασσα, στο πρώτο ίσως μπάνιο για φέτος. Την ίδια ώρα, πλάι στις παπαρούνες και τις μαργαρίτες, τα κουφάρια των καμένων σπιτιών και μαγαζιών, αλλά και τα καρβουνιασμένα δέντρα θυμίζουν έντονα ακόμη τις εικόνες της καταστροφής που στοίχισε τη ζωή σε 100 συνανθρώπους μας.
Στο μεταξύ, σοβαρές καταγγελίες έκανε την περασμένη εβδομάδα μέσω επιστολής του στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ο εμπειρογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης σχετικά με τη φωτιά στο Μάτι.
«Δεν θα μπορούσε η Πυροσβεστική, έχοντας σε διατεταγμένη υπηρεσία αρμόδιους να απαντούν με εντολή άνωθεν αρνητικά στις αιτιάσεις μας αξιωματικούς, παραβαίνοντας έτσι κατάφωρα και με πρόθεση, τόσο οι ίδιοι όσο και οι εντολείς τους, το εκ της υπηρεσίας τους καθήκον (παράβαση καθήκοντος άρθρο 259 ΠΚ), να μην συνεχίσει την παράνομη επιχείρηση απόκρυψης από όλους (ακόμη και από τους Εισαγγελείς) κρίσιμων εγγράφων στοιχείων και πληροφοριών και συγκάλυψης ευθυνών για το ίδιο συμβάν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως έγινε επίσης γνωστό πριν από μόλις 10 ημέρες οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι και με πρόστιμα-μαμούθ που επιβάλει η Πολεοδομία, σε ανθρώπους που έχασαν τα πάντα. Μετά τη φονική πυρκαγιά, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας επιχείρησαν να διαπιστώσουν κατόπιν εορτής τη νομιμότητα των κτισμάτων στο Μάτι.
Σε τμήμα της περιοχής υπήρχε ρέμα, σύμφωνα με τους πολεοδόμους, που επιβάλλουν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των σπιτιών, ανάλογα με το πόσο απέχουν από την κοίτη του ρέματος. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι επισήμως δεν υπάρχει ρέμα, αφού ουδέποτε οριοθετήθηκε και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.
Στις αρχές Μαρτίου έγινε γνωστό πως μετά τις μηνύσεις οι οικογένειες των θυμάτων στο Μάτι στρέφονται και με αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνα, αξιώνοντας αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη που αγγίζουν ακόμη και τα 2 εκατ. ευρώ. Στα κείμενα των τεσσάρων πρώτων αγωγών περιγράφονται ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη μαύρη Δευτέρα που εξελίχθηκε η τραγωδία στο Μάτι.
Εξάλλου, πόρισμα-φωτιά, για τις τραγικές ανεπάρκειες του μηχανισμού πυροπροστασίας το οποίο εκπόνησε η ανεξάρτητη επιτροπή για την διαχείριση πυρκαγιών, που συστάθηκε μετά την τραγωδία με 100 νεκρούς στο Μάτι, ανέδειξε από τις αρχές του χρόνου την έλλειψη συντονισμού μεταξύ 45 συναρμόδιων φορέων.
Επιπλέον διαπιστώνεται παντελής έλλειψη ενιαίου εθνικού σχεδίου προστασίας, που θα θέτει το πλαίσιο για την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Πέραν της απουσίας σχεδιασμού όμως οι εμπειρογνώμονες καταγράφουν και «έλλειψη κλίματος και πνεύματος συνεργασίας» ανάμεσα στις υπηρεσίες, ειδικά μεταξύ της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.