Γιάννα Αγγελοπούλου: Το Ελλάδα 2021 είναι πιο δύσκολο από το Αθήνα 2004 -Τι απαντά για τις αστοχίες και τα επόμενα βήματα - iefimerida.gr

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το Ελλάδα 2021 είναι πιο δύσκολο από το Αθήνα 2004 -Τι απαντά για τις αστοχίες και τα επόμενα βήματα

Γιάννα Αγγελοπούλου
«Επανεξετάζουμε αστοχίες, εντάσσουμε αλλαγές», είπε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για το «Ελλάδα 2021»

Μια συνέντευξη Τύπου χωρίς πολλές ειδήσεις, με μια διάθεση να συστηθούμε ξανά, να λύσουμε παρεξηγήσεις, να γίνει ένα επικοινωνιακό reboot, να εστιάσουμε στο περιεχόμενο και το μήνυμα του Ελλάδα 2021 ήταν αυτή που έδωσε η Επιτροπή. Με την Γιάννα Αγγελοπούλου να απαντά ακόμα και για το αν πρέπει να παραιτηθεί ή για τον πατριωτισμό της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηταν η πρώτη συνέντευξη στην εποχή της πανδημίας. Στο Μουσείο Μπενάκη, με μάσκες, αντισηπτικά, σφραγισμένες θέσεις, στατικά μικρόφωνα στον χώρο. Μια συνέντευξη για την πορεία των εργασιών του Ελλάδα 2021, που είχε στο επίκεντρό της τη Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και πλάι της τον Μάρτων Σίμιτσεκ και τον Κωστή Κοντογιάννη. Μια ανακεφαλαίωση ουσιαστικά του σκοπού, της φυσιογνωμίας, της αποστολής, της στόχευσης της επιτροπής με τη διαβεβαίωση ότι οι εργασίες δεν σταμάτησαν ούτε μέρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας,  αλλά και με μικρές ειδήσεις πρόγευση όσων ακολουθήσουν. Κυρίως ίσως ήταν μια συνέντευξη Τύπου για να μείνουν πίσω οι επικοινωνιακές πληγές των περασμένων εβδομάδων προκειμένου η επιτροπή να προχωρήσει απρόσκοπτα μπροστά. Kαι με νέα εσωτερική ανθρωπογεωγραφία.

Aποστάσεις ασφαλείας, αντισηπτικά, μάσκες στην πρώτη συνέντευξη Τύπου εν μέσω πανδημίας
Aποστάσεις ασφαλείας, αντισηπτικά, μάσκες στην πρώτη συνέντευξη Τύπου εν μέσω πανδημίας

Επικοινωνιακό reboot

Η Γιάννα Αγγελοπούλου μίλησε από την αρχή, πριν καν ερωτηθεί για «αστοχίες τις οποίες επανεξετάζουμε», για «αναγκαίες αλλαγές που εντάσσονται». Αναφέρθηκε σε εντάσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, που δημιουργήθηκαν και ξεκαθάρισε ότι δεν θα προβεί η Επιτροπή σε λογοκρισία, ούτε θα κάνει απολύσεις, υπογραμμίζοντας «να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο. Επίσης, να διευκρινίσω ότι στο πλαίσιο του ρόλου που μας έχει ανατεθεί από την Πολιτεία, κανένας συνεργάτης ή στέλεχος της Επιτροπής, δεν δικαιούται να λογοκρίνει την άποψη των μελών της Ολομέλειας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηταν κάπως ασυνήθιστα αμήχανη στην αρχή αλλά πάντα, σχεδόν εμμονικά, χαμογελαστή, προσέχοντας κάθε κίνηση και μορφασμό των παρευρισκόμενων στην αίθουσα, κάνοντας ακόμα και διορθώσεις και υποδείξεις στους συνεργάτες της  να μιλάνε στις τοποθετήσεις τους «πάντα από scripta». Ηταν προφανές ότι έκανε ένα damage control για να είναι σίγουρη ότι γίνεται μια φρέσκια αρχή επικοινωνιακά ώστε να μην υπάρξουν πλέον συγκρούσεις και λάθη. Και η αλήθεια είναι ότι στην αίθουσα είδαμε πολλά νέα πρόσωπα στην επικοινωνιακή ομάδα: τον Ευτύχη Βαρδουλάκη ως σύμβουλο στρατηγικής και Επικοινωνίας, τον Σωκράτη Τσιχλιά επικεφαλής του γραφείου Τύπου και συντονιστή των ερωτήσεων, πλάι του τον Δημήτρη Μιχαλέλη, την Κατερίνα Αγγελιδάκη. Η νέα ανθρωπογεωραφία στο επιτελείο επικοινωνίας που στεγάζεται στον Πύργο Αθηνών, με κάποιους όπως ο Γιάννης Αντύπας και η Αντρη Κωνσταντίνου να παραμένουν σταθερές αξίες.

Η συγγνώμη της Γιάννας Αγγελοπούλου

Οι αστοχίες του παρελθόντος μένουν πίσω, η ίδια η Γιάννα Αγγελοπούλου έμοιαζε να βγαίνει μπροστά για να πάρει την όποια ευθύνη, χωρίς να ρίχνει ευθύνες σε άλλους. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε, έτσι, στα δημόσια φώτα. «Ζητώ συγνώμη αν προσβάλαμε κάποιους», είπε αναφερόμενη στην περίπτωση της ανάρτησης για τον Καραϊσκάκη, για να προσθέσει ότι το Ελλάδα 2021 είναι πιο δύσκολο από το Αθήνα 2004. «Γιατί εδώ δεν έχουμε υποδομές, κατασκευές, προδιαγραφές, στάδια» τόνισε, αλλά απευθύνονται σε ανθρώπους με ευαισθησίες για όσα μάθαμε στο σχολείο, τη θρησκευτική παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά. Πρόσθεσε ότι τώρα ιστορικοί και επιστήμονες θα κληθούν να συζητήσουνε και να εξετάσουν με συνθήκες αληθινού, ανοιχτού διαλόγου. Οσο για την Μαρία Ευθυμίου που αποχώρησε από την Επιτροπή, η Γιάννα Αγγελοπούλου προσπάθησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι στεναχωρήθηκε που έφυγε η «Μαρώ», όμως έχει καταθέσει προτάσεις και θα είναι εκεί για να βοηθήσει στην υλοποίηση όσων προκριθούν.

Πώς αλλάζει ο κορωνοϊός την ατζέντα της Επιτροπής

Η λέξη παρακαταθήκη ήταν αυτή που επανέλαβε η Γιάννα Αγγελοπούλου περισσότερο από κάθε άλλη στη συνέντευξη Τύπου. «Από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2021”, το 25% θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση. Θέλουμε μετά από χρόνια να λένε: “Αυτό έγινε το 2021 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την επανάσταση”». 

To iefimerida έθεσε το ερώτημα (με αφορμή τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Χρίστος Παπαδημητρίου) αν η Επιτροπή θα διευρύνει την ατζέντα της για να σχολιάσει θέματα όπως η Ελλάδα μετά τον κορωνοϊό, αλλά και ποια είναι τα σχέδια για τις δράσεις που θα γίνουν εκτός Ελλάδας. Η απάντηση έκρυβε ειδήσεις: «Έχουμε την τύχη μέλη της Ολομέλειας που είναι στις ΗΠΑ, όπως είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο Δημήτρης Γόντικας, ο Γκρεγκ Παπαδόπουλος και ο κύριος Παπαδημητρίου να δουλεύουν ακριβώς για αυτά τα θέματα. Δουλεύουν, δηλαδή, για δράσεις που θα γίνουν εκεί. Υπάρχουν δράσεις που δεν τις ανακοινώνουμε, γιατί ακριβώς δεν μπορούμε να επεκταθούμε ακόμη. Ας πούμε, δυο Πανεπιστήμια, το Princeton και το Columbia, χωρίς να μας ζητούν χρήματα, θα κάνουν κάτι στην Ελλάδα για την Ελλάδα. Αυτό θα το ανακοινώσουμε σε ερχόμενη συνάντηση. Βεβαίως υπάρχουν πυρήνες προβολής. Παρακολουθήστε μας, στην ιστοσελίδα, στο Ημερολόγιο και θα δείτε αυτό που λέμε, να ανάβουν “φωτάκια” σε διάφορες πόλεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από αριστερά: Μάρτων Σίμιτσεκ, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, Κωστής Κοντογιάννης
Από αριστερά: Μάρτων Σίμιτσεκ, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, Κωστής Κοντογιάννης

Το οικονομικό αγκάθι

Εξαρχής έγινε σαφές ότι το ζήτημα των πόρων απασχολεί την επιτροπή, αφού όπως ξεκάθαρα ειπώθηκε το χορηγικό πρόγραμμα ατόνησε εξαιτίας της πανδημίας. Οι πόροι δεν θα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο αποσαφηνίστηκε, αλλά θα προέρχονται από χορηγίες – ακόμα και χορηγούς επιμέρους δράσεων- από την φορείς που θα αναλάβουν με δική τους χρηματοδότηση να κάνουν δράσεις αλλά και από τα έσοδα δυο καθοριστικών δράσεων. Το μεγάλο βάρος άντλησης εσόδων θα πέσει στην έκδοση συλλογικών νομισμάτων από το Νομισματοκοπείο με χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κύριος Σίμιτσεκ δήλωσε «Προβλέπονται 3 είδη νομισμάτων, κατασκευασμένα από απλό μέταλλο, ασημένια και χρυσά. Τα νομίσματα αυτά θα παραχθούν σε συγκεκριμένο αριθμό με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών και οι μήτρες θα καταστραφούν. Θα αποκτήσουν έτσι μεγάλη συλλεκτική αξία για όσους τα αγοράσουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Το πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει από τον Ιανουάριο του 2021».

Επίσης η Επιτροπή δρομολογεί (εντός Ιουνίου)  δημόσιο διαγωνισμό για ανακήρυξη αναδόχων για την παραγωγή αναμνηστικών προϊόντων για την επέτειο 2021. Οι διαγωνισμοί θα γίνουν με μεγάλη αυστηρότητα και με διαφανή κριτήρια. Οι κατηγορίες των προϊόντων είναι 4: ένδυση, κόσμημα, πορσελάνινα/κεραμικά είδη, γραφική ύλη και σχολικά είδη. Το ραντεβού ανανεώθηκε σε περίπου τρεις εβδομάδες προκειμένου να ανακοινωθούν περισσότερες δράσεις και να αρχίσει να παίρνει σώμα και υπόσταση η Ελλάδα 2021. Ισως με την ελπίδα η συζήτηση να έχει μετατοπιστεί από ζητήματα που έχουν σχέση με την φιλοπατρία και τα σύμβολα.

Οι δράσεις-πιλότοι του Ελλάδα 2021

Στα νέα που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου ήταν οι τρεις ενδεικτικές δράσεις από αυτές που θα δούμε και τις οποίες θεωρεί η ίδια πολύ σημαντικές. Η πρώτη δράση με τίτλο «Διαδρομές της Επανάστασης» θα δίνει τη δυνατότητα σε 200 νέα παιδιά, χωρισμένα σε 5 ομάδες, να ακολουθήσουν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση. Κάθε Διαδρομή θα συνδέεται με μια πτυχή της: Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση. Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια θα γίνει ντοκιμαντέρ, με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιστορικών οδοιπορικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δεύτερη δράση με τίτλο «Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)», θα περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, την αποδελτίωση του συνόλου των εφημερίδων που κυκλοφόρησαν στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο 1821-1832. Παράλληλα θα αποδελτιωθούν οι αναφορές για την Ελληνική Επανάσταση στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού την εποχή εκείνη. Το σύνολο της αποδελτίωσης θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα και θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Η τρίτη δράση με τιτλο «Οι Έλληνες Έμποροι και η Επανάσταση του 1821» θα αφορά στην παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων από την ύστερη Τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης και τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους. Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και την υπέβαλε και είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Επιτροπή μας είναι εδώ για να συνθέσει, να αναδείξει και να προωθήσει ιδέες που μπορούν να συμβάλουν στον εορτασμό των 200 χρόνων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ