Οι 8 φοιτητές του ΑΠΘ που συμμετέχουν σε διεθνές πείραμα εκτόξευσης πυραύλου μιλούν στο iefimerida.gr - iefimerida.gr

Οι 8 φοιτητές του ΑΠΘ που συμμετέχουν σε διεθνές πείραμα εκτόξευσης πυραύλου μιλούν στο iefimerida.gr

Η ομάδα του ΑΠΘ μίλησε στο iefimerida.gr
Η ομάδα του ΑΠΘ μίλησε στο iefimerida.gr

Οκτώ φοιτητές του ΑΠΘ θέτουν τις βάσεις για το μέλλον τους και κάνουν την Ελλάδα συμμέτοχο στο διεθνές πρόγραμμα εκτόξευσης του πυραύλου REXUS.

Πρόκειται για την ομάδα BEAM 3rd Gen του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της οποίας η πρόταση για ένα εξειδικευμένο πείραμα εγκρίθηκε από τους διαστημικούς οργανισμούς (DLR, SNSA, ESA, SCC, ESRANGE).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φοιτητές τώρα καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εκτελέσουν ένα πρωτότυπο πείραμα σε μία από τις δύο διαθέσιμες πλατφόρμες, το στρατοσφαιρικό μπαλόνι BEXUS ή τον πύραυλο μονού σταδίου REXUS.

Τον Μάιο του 2021 η ομάδα κατέληξε στην πρόταση του DROPSTAR, ένα πείραμα που έχει ως στόχο την μελέτη του φαινομένου της συνένωσης σταγονιδίων γαλακτωμάτων υπό συνθήκες χαμηλής βαρύτητας. Τους μήνες που ακολούθησαν μέσα από διαδοχικές διαδικασίες αξιολόγησης της πρότασης η ομάδα του ΑΠΘ προκρίθηκε αρχικά μεταξύ των οκτώ καλύτερων ομάδων του διεθνούς διαγωνισμού και τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 ανακοινώθηκε ότι το πείραμά της DROPSTAR επιλέχθηκε ανάμεσα στα τέσσερα που θα ενταχθούν στον πύραυλο REXUS, η εκτόξευση του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο ESRANGE Space Center στη Κιρούνα της Σουηδίας τον Μάρτιο του 2023.

Πρόκειται για του φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Ειρήνη Ροδίου, Δημήτρη Κομίτη, Κωνσταντίνα Νούλα και Μαρία Δώλη, τους φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Παναγιώτη Μαργαρίτη και Έλλη Μωραϊτου, τη φοιτήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Χρύσα Επισκόπου και τον φοιτητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικών και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ, Ηρακλή Κόνσουλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το iefimerida.gr συνομίλησε με τους φοιτητές, οι οποίοι μας ανέλυσαν τις λεπτομέρειες για το πείραμα που σχεδιάζουν, τη σημασία της συμμετοχής τους αλλά και πώς αυτή διευρύνει το όραμά τους για την επιστήμη.

Δείτε τη συνέντευξη των φοιτητών στο iefimerida.gr:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι στόχοι του πειράματος

Πρωτεύον στόχος του πειράματος DROPSTAR είναι η καταγραφή επαρκούς πλήθους φαινομένων συνένωσης σταγονιδίων, ώστε να επιτευχθεί η καλή στατιστική των αποτελεσμάτων. Έπειτα, μέσα από πειράματα στο εργαστήριο, θα πρέπει να προσδιοριστούν οι παράμετροι του γαλακτώματος που θα παραχθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου REXUS. Τη διεξαγωγή του πειράματος στην πτήση θα ακολουθήσουν η μελέτη και ανάλυση των καταγεγραμμένων φαινομένων συνένωσης, συγκρίνοντας τα δεδομένα των δύο διαγνωστικών τεχνικών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με αυτά πειραμάτων που έχουν διεξαχθεί σε διαφορετικές πλατφόρμες (ISS, παραβολικές πτήσεις), όπου και θα εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια και την επίδραση αυτών των φαινομένων στο γαλάκτωμα.

Στους τεχνικούς στόχους του πειράματος συγκαταλέγονται η κατασκευή και ο συγχρονισμός της πρωτότυπης συσκευής γαλακτωματοποίησης του DROPSTAR, καθώς και η ενσωμάτωση της ειδικής ηλεκτρικής τεχνικής με έναν νέο, πιο αποδοτικό τρόπο για εφαρμογές στον τομέα της διαστημικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι και το μέσο για την επιστημονική προσφορά του πειράματος. Αρχικά, τα πειράματα που θα διεξαχθούν στο εργαστήριο, για τον προσδιορισμό των παραμέτρων του γαλακτώματος, θα μας δώσουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι παράμετροι (αναλογία ελαίου-νερού, συγκέντρωση τασενεργού κ.α.) επηρεάζουν τα παραγόμενα γαλακτώματα.

Έπειτα, το κύριο αντικείμενο μελέτης του DROPSTAR, η ανάλυση των φαινομένων συνένωσης σταγονιδίων ελαίου σε συνθήκες μικροβαρύτητας, θα αποτελέσει πηγή δεδομένων για την επιστημονική κοινότητα του τομέα, λαμβάνοντας υπ' όψιν αφενός την έλλειψη παρόμοιων πειραμάτων και αφετέρου τη στατιστική ισχύ του DROPSTAR.

Τέλος, η διαδικασία κατασκευής της πρωτότυπης συσκευής του DROPSTAR, όπως και η διαδικασία ενσωμάτωσης της ειδικής ηλεκτρικής τεχνικής I-VED, θα δώσουν σημαντικά δεδομένα για την κατασκευή ενός πειράματος προς εκτέλεση σε πύραυλο μονού σταδίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ