ΕΛ.ΑΣ.: 14 συλλήψεις μελών εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες προϊόντων «μαϊμού» [εικόνες] - iefimerida.gr

ΕΛ.ΑΣ.: 14 συλλήψεις μελών εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες προϊόντων «μαϊμού» [εικόνες]

Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνούσαν τα 7 εκατ. ευρώ
Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνούσαν τα 7 εκατ. ευρώ
ΚΑΤΙΑ ΝΙΑΚΑΡΗ

Για έξι ολόκληρους μήνες τα έμπειρα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, συνέθεταν τα κομμάτια του παζλ προκειμένου να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε απομιμητικά προϊόντα.

Τα προϊόντα μάλιστα είχαν την επωνυμία πολύ γνωστών εταιρειών, όπως υποδήματα με την υπογραφή της Nike και της Adidas, προερχόμενα από την Κίνα και την Τουρκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις πωλήσεις αυτών χρησιμοποιούσαν είτε ιστοσελίδες είτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συνολική αξία μάλιστα των απομιμητικών προϊόντων που διακινήθηκαν υπερβαίνει τα 7.440.000 ευρώ.

Στην Υπηρεσία είχαν φτάσει καταγγελίες πολιτών, ενώ είχαν υποβληθεί και μηνύσεις.

Η αστυνομική επιχείρηση

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου σε μία συντονισμένη επιχείρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη , οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας, προχώρησαν σε 14 συλλήψεις, 13 Ελλήνων -στον πυρήνα κατά κύριο λόγο ήταν Ρομά- καθώς και ενός Ιταλού.

Ανάμεσα τους και τα φερόμενα Αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, καθώς και τρεις λογιστές, ενώ αναζητούνται ακόμα 7 άτομα – δύο λογιστές, τέσσερις «αχυράνθρωποι» και ένας με περιφερειακό ρόλο. Οι δύο από αυτούς είναι Ιταλοί, που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida, την ώρα που η επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας ήταν σε εξέλιξη, βρισκόταν εν πλω κοντέινερ από την Κίνα, για λογαριασμό της οργάνωσης, το οποίο σε συνεργασία με το τελωνείο του Πειραιά δεσμεύτηκε άμεσα και αναμένεται να ανοιχτεί την ερχόμενη εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις φορτωτικές, ως εμπόρευμα έχει δηλωμένα παπούτσια.

Γνώριζαν για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αλλά συνέχιζαν απτόητοι

Όπως αποκαλύπτει το iefimerida, τα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας όταν ξεκίνησαν τις έρευνες, έφτασαν ενώπιον ενός από τα μέλη της οργάνωσης, του 48χρονου, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας ταχυμεταφορών στο Κερατσίνι, που χρησιμοποιούσαν τα μέλη για τις αποστολές.

Οι αστυνομικοί τον επισκέφθηκαν ζητώντας του υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που είχε έτσι ώστε να εντόπιζαν τα άτομα τα οποία έστελναν τα προϊόντα. Ο 48χρονος τους απάντησε πως δεν είχε καταγεγραμμένο υλικό ενώ παρά το γεγονός ότι κατάλαβε ότι είναι σε εξέλιξη οι έρευνες, δεν πτοήθηκε συνεχίζοντας κανονικά την δράση του.

Οι ρόλοι και οι ιστοσελίδες

Όπως προέκυψε από τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας, η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2020, χωρισμένη σε τρεις υποομάδες.

Ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση φέρονται να έχουν δύο άνδρες, που έχουν συλληφθεί. Ένας 37χρονος και ένας 32χρονος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 37χρονος, σύμφωνα με την δικογραφία, ήταν από την Αγία Βαρβάρα εκεί όπου λειτουργεί και φυσικό κατάστημα, και ιδρυτής ενός εκ των σαιτ που λειτουργούσε για την παράνομη δραστηριότητα τους. Πρόκειται για το Sneakerworld.gr.

Ο 32χρονος , από το Μενίδι, ήταν συνιδρυτής της ιστοσελίδας ενώ η 52χρονη μητέρα του, ήταν η τηλεφωνήτρια στο τηλεφωνικό κέντρο το οποίο λειτουργούσε στις Αχαρνές.

Χαρακτηριστικό της δράσης τους, είναι το γεγονός ότι πριν περίπου 1,5 μήνα , ύστερα από πολλές καταγγελίες που έγιναν στην Γενικά Γραμματεία Εμπορίου, το Sneakerworld.gr, έκλεισε. Τα μέλη της οργάνωσης όμως συνέχισαν την δράση τους, ιδρύοντας το Elitebrance.gr, ως συνέχεια του προηγούμενου.

Βασικό ρόλο είχε ο 48χρονος , με καταγωγή από την Αλβανία και ελληνική υπηκοότητα, ιδιοκτήτης εταιρείας ταχυμεταφορών στο Κερατσίνι. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, είναι εκείνος που έβαζε τα λεφτά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που υποτίθεται για λογαριασμό τους έστελνε στους καταναλωτές τα προϊόντα στις εικονικές εταιρείες των Ιταλών .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 59χρονος συλληφθής (αρχηγός δεύτερης υποομάδας), ήταν εκείνος ο οποίος έστηνε τις εικονικές εταιρείες, με γραμματέα του την 44χρονη σύζυγο του.

Μία από τις εικονικές εταιρείες, που βρισκόταν στην περιοχή της Γλυφάδας, ήταν δική του με «μπροστινό» έναν Ιταλό.

Η δράση τους

Τα απομιμητικά αυτά προϊόντα, τα παρουσίαζαν ως «ευκαιρία» με υποτιθέμενες εκπτώσεις που έφταναν το 60% έτσι ώστε να πείθουν τους καταναλωτές να τα αγοράζουν.

Οι αγορές γίνονταν αποκλειστικά με μετρητά, τα οποία στη συνέχεια πιστώνονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των «εικονικών» εταιρειών, που αναγράφονταν στα δέματα.

Δεν εκδίδοανταν φορολογικά παραστατικά ενώ ως αποστολείς αναγράφονταν οι λεγόμενοι «αχυράνθρωποι».

Μαζί με τον 48χρονο ιδιοκτήτη της ταχυμεταφορικής, ήταν εκείνοι οι οποίοι είτε σήκωναν άμεσα τα χρήματα από τα ΑΤΜ είτε τα μετέφεραν σε άλλες εικονικές εταιρείες που διαχειρίζονταν και έπειτα τα τραπεζικά αυτά ποσά αποσύρονταν από το τραπεζικό σύστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι λογιστές έκοβαν εικονικά τιμολόγια κατ’εντολή του 59χρονου για να δείξουν ότι οι εταιρείες είχαν δραστηριότητα.

Δηλαδή οι μεταξύ τους αυτές εικονικές εταιρείες έκαναν εικονικές αγοραπωλησίες.

Η τρίτη ομάδα

Η τρίτη υποομάδα, απαρτιζόταν από δύο άτομα από την Αγία Βαρβάρα, οι οποίοι ήταν και προμηθευτές του 37χρονου και του 32χρονου, των προιόντων που έρχονταν από την Κίνα και την Τουρκία.

Και οι ίδιοι όμως διαχειρίζονταν δικούς τους ιστότοπους για να ρπαγματοποιούν πωλήσεις, είτε τις έκαναν αυτές μέσω του Instagram.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη αυτής τη υποομάδας, από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέσω 3 ιστοτόπων και 16 προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποίησαν τουλάχιστον 18.300 αποστολές εμπορευμάτων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 840.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 16 Μαρτίου, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας και με τη συνδρομή ομάδων Ο.Π.Κ.Ε. και Δ.ΥΜ.ΕΤ., σε οικίες, εταιρείες ταχυμεταφορών, μεταφορική εταιρεία, 4 καταστήματα εμπορίας ειδών ένδυσης, 3 αποθήκες, 2 λογιστικά γραφεία και σε θυρίδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 9.940 ζεύγη υποδημάτων,
  • 801 είδη ένδυσης,
  • 212.650 ευρώ και 620 δολάρια Η.Π.Α.,
  • 25 χρυσές λίρες και αεροβόλο όπλο,
  • 30 κινητά τηλέφωνα και 4 ηλεκτρονικές ταμπλέτες,
  • 10 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 5 φορητές μονάδες αποθήκευσης (USB),
  • 10 κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων,
  • 8 σφραγίδες εικονικών εταιρειών,
  • 28 πακέτα-δέματα εταιρειών ταχυμεταφορών,
  • πλήθος καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων,
  • μπλοκ επιταγών και αποδεικτικά πληρωμών,
  • διάφορα έγγραφα, σημειώσεις, καθώς και αποκόμματα αποστολών.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε βάρος μελών της εγκληματικής οργάνωσης σχηματίστηκε δικογραφία για τα, κατά περίπτωση αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας, απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα σήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ