Ναύπλιο: Επισκέπτες πάτησαν ξανά στο Μπούρτζι μετά από δύο δεκαετίες -Δείτε το μέσα από 20 εικόνες - iefimerida.gr

Ναύπλιο: Επισκέπτες πάτησαν ξανά στο Μπούρτζι μετά από δύο δεκαετίες -Δείτε το μέσα από 20 εικόνες

Ανοιξε ξανά το Μπούρτζι μετά από δύο δεκαετίες -Δείτε εικόνες με τους πρώτους επισκέπτες
Ανοιξε ξανά το Μπούρτζι μετά από δύο δεκαετίες -Φωτογραφία: Intimenews/Βαγγέλης Μπουγιώτης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επισκέπτες πάτησαν ξανά το πόδι τους στο εμβληματικό τοπόσημο του Ναυπλίου, το Μπούρτζι, μετά από 20 σχεδόν χρόνια που έμεινε κλειστό.

Το φρούριο αποδόθηκε στο κοινό από σήμερα (5/8), ανανεωμένο και αποκατεστημένο.

Οι πρώτοι επισκέπτες από το Ναύπλιο μπήκαν ξανά και περιηγήθηκαν στους χώρους του. Σημειώνεται ότι η είσοδος έως και τις 17 Αυγούστου θα είναι δωρεάν, ενώ από την επομένη, 18 Αυγούστου, το μνημείο θα λειτουργεί με εισιτήριο (5 ευρώ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μπούρτζι και η ιστορία του

Το Φρούριο, λειτούργησε ως ξενοδοχείο αρχές της δεκαετίας του 1930 έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αργότερα το πήρε ο ΕΟΤ και το έκανε αναψυκτήριο και εστιατόριο. Λειτούργησε έτσι, κάπως περιορισμένα έως περίπου το 1997, και μετά έκλεισε εντελώς. Από το 1997 ως το 2014 δεν γινόταν τίποτα, απλώς ερείπωνε το μνημείο. Η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2014 ξεκίνησε ένα έργο μεγαλόπνοο.

Το φρούριο θα λειτουργεί αρχικά ως επισκέψιμο μνημείο και σταδιακά με τους επιμέρους χώρους, δηλαδή ένα μικρό αναψυκτήριο-εστιατόριο και στους προμαχώνες ένα πωλητήριο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και ένας εκθεσιακός χώρος. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες διευκολύνσεις, σε λίγο θα νοικιαστεί και θα λειτουργήσει και το εστιατόριο το οποίο υπήρχε εκεί, αλλά αυτό θα γίνει μετά από διαγωνισμό που θα κάνει η ΕΤΑΔ για να εγκατασταθεί ο ανάδοχος», δήλωσε στο ΑΠΕ η Άλκηστις Παπαδημητρίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αργολίδας, του φορέα που υλοποίησε τις εργασίες αποκατάστασης στο μνημείο με αυτεπιστασία (οι εργασίες των υποδομών έγιναν από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟ).

Το αναψυκτήριο - εστιατόριο βρίσκεται εντός του μνημείου, στην πλευρά που 'βλέπει' προς το Ναύπλιο. Ο επισκέπτης θα μπορεί να πηγαίνει σε αυτό αφού πρώτα πληρώσει το εισιτήριο, το οποίο έχει οριστεί στα 5 ευρώ, με ό,τι εκπτώσεις προβλέπονται για τους επισκέπτες στα μνημεία του ΥΠΠΟ. Στην πλευρά αυτή, «στο 'ισόγειο' υπάρχουν δυο κλειστοί χώροι, αριστερά βρίσκεται το εστιατόριο και δεξιά, η κουζίνα. Το εστιατόριο θα βγάζει και τραπέζια στις ταράτσες αυτών των δυο χώρων που κοιτάζουν προς το Ναύπλιο. Όπως ήταν και παλιά δηλαδή», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί περιοδική έκθεση στο μνημείο με φωτογραφίες που αφορούν την ιστορία του. Όσο για το διάστημα (5-17/8) της δωρεάν εισόδου στο Μπούρτζι θα υπάρχει μια μίνιμουμ ζώνη επισκεψιμότητας 100 ατόμων ανά ώρα, με τον μελλοντικό τελικό αριθμό επισκεπτών ανά ώρα να καθορίζεται στην πορεία. Σημειώνεται ότι η μετάβαση με τα πλωτά μέσα δεν θα περιλαμβάνεται στο εισιτήριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φρούριο Μπούρτζι

Το Φρούριο Μπούρτζι, ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελλαδικού χώρου, κατασκευάστηκε την περίοδο της Α' Ενετοκρατίας, 1471 έως 1477, από τον αρχιτέκτονα Antonio Gambello, όταν ήταν προβλεπτής (διοικητής) του Ναυπλίου ο Vittore Pasqualigo. Το φρούριο εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης για 350 χρόνια, στα οποία δέχτηκε αρκετές επισκευές και τροποποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Ναυπλίου. Μετά το 1865 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του δήμιου, που έφευγε από το νησί μόνο για τις εκτελέσεις με γκιλοτίνα που λάμβαναν χώρα στο Παλαμήδι. Όταν οι εκτελέσεις σταμάτησαν, το φρούριο εγκαταλείφθηκε.

Με τη δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, ο θαλασσόπυργος εκμισθώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 για τουριστική εκμετάλλευση και μετετράπη σε ξενοδοχείο που λειτούργησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960. Αργότερα, με επιμέρους επεμβάσεις του ΕΟΤ στο μέσον της δεκαετίας του 1980 λειτούργησε ως εστιατόριο και αναψυκτήριο, έως το 1995 περίπου, και στη συνέχεια παρέμεινε κλειστό. Το φρούριο έχει κηρυχθεί ως προέχον μνημείο από το 1922, ενώ παράλληλα χαρακτηρίστηκε ως Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα, το 1949, με Β.Δ. Η διοίκηση και η διαχείρισή του ανατέθηκε στον ΕΟΤ και σήμερα έχει περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Δείτε τις φωτογραφίες από το Intimenews και τον Βαγγέλη Μπουγιώτη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπούρτζι επισκέψιμο Ναύπλιο Κάστρο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ