10 κρασιά-διαμάντια μικρών οινοποιών για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (και όχι μόνο) - iefimerida.gr

10 κρασιά-διαμάντια μικρών οινοποιών για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (και όχι μόνο)

Κρασί με πλατό τυριών
Κρασί με πλατό τυριών, μας βγάζει ασπροπρόσωπους σε κάθε στιγμή / Shutterstock

Η ιδέα δημιουργίας ενός συνδέσμου μικρών οινοποιών γεννήθηκε το 2017, όταν μια ομάδα επαγγελματιών οίνου οραματίστηκε την περαιτέρω εξάπλωση του ελληνικού κρασιού και του αμπελώνα του, με κριτήριο την ανάδειξη των ελληνικών terroir, ποικιλιών και κρασιών.

Έτσι δημιουργήθηκε ο ΣΜΟΕ, μια ομάδα παθιασμένων κρασοπαραγωγών με οικογενειακά οινοποιεία, εξαιρετική πρώτη ύλη και οδηγό την ποιότητα και το πείσμα για την αυθεντική αποτύπωση της ελληνικής γης, το σταφύλι και το κρασί. Οι Μικροί Οινοποιοί, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οινοποιίας, παρουσίασαν τα κρασιά τους για δύο ημέρες στο κοινό της Αθήνας. Δροσερά λευκά, φρέσκα ροζέ, φλογερά κόκκινα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μόνο η αφορμή. Επισκεφθήκαμε την έκθεση του ΣΜΟΕ, δοκιμάσαμε και προτείνουμε κρασιά για να τα απολαύσουμε με παρέα ή μόνοι, με φαγητό, γλυκά ή ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά.

Κρασιά μικρών παραγωγών στο τραπέζι μας

MOSCHOPOLIS 8 - Οινοποιείο Μοσχόπολις

MOSCHOPOLIS 8
MOSCHOPOLIS 8

Οινοποιείο Μοσχόπολις στο Μονοπήγαδο, στη Θεσσαλονίκη. MOSCHOPOLIS 8 με δύο κύκλους (8) να ενώνονται σε ένα, όπως ορίζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ροζέ στο βαρέλι; Γιατί όχι! Ανοιχτό ροδί χρώμα με διακριτικές μοβ ανταύγειες που το κάνουν να εντυπωσιάζει στο ποτήρι. Στη μύτη, πολύπλοκα γλυκά αρώματα ροδιού και βύσσινου και αρώματα από αγριοφράουλες, ενώ, όσο εξελίσσεται στο ποτήρι, υπάρχουν νύξεις καραμέλας και βανίλιας, δείγμα της ωρίμανσης του κρασιού για 8 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα γενιά του οινοποιείου αποτελείται από τρεις ενθουσιώδεις οινόφιλους: τον υιό τού δρ. Γεώργιου Γερμάνη, Θεόδωρο Γερμάνη, διπλωματούχο ηλεκτρονικό μηχανικό, κάτοχο ΜΒΑ με σπουδές στη Χημεία, τον γαμπρό του, Δημήτριο Παραλίδη, διπλωματούχο αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό, και την κόρη του, Αλίκη Γερμάνη-Παραλίδη, φαρμακοποιό.

Η παράδοση της οικογένειας με το κρασί, βέβαια, ξεκινάει από πιο παλιά, με τον δρ. Θεόδωρο Γερμάνη (1909-2004), πατέρα του δρ. Γεώργιου Γερμάνη, ο οποίος ήταν διακεκριμένος γεωπόνος-αμπελουργός, με σπουδές στο Montpellier της Γαλλίας και με πολυετή πείρα και αναγνωρισμένες διεθνώς έρευνες πάνω σε αυτόχθονες ποικιλίες οινοστάφυλων.

Le Vigneron Grec
Le Vigneron Grec

Le Vigneron Grec - Κτήμα Παπαργυρίου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα κρασί που ενθουσίασε στην έκθεση με την ιδιαίτερη γεύση του. Ένα κρασί με orange χαρακτήρα. Προέρχεται από τη συνοινοποίηση Ασύρτικου με στέμφυλα Μοσχάτου, εξ ου και η ιδιαίτερη μύτη και το έντονο φρούτο στο στόμα, πεπόνι και βανίλιες. Μετά τον απορραγισμό η σταφυλομάζα του Ασύρτικου οδηγείται σε δεξαμενή όπου βρίσκονται τα στέμφυλα του Μοσχάτου. Εκεί ζυμώνουν επί 10 ημέρες και στη συνέχεια το κρασί μεταφέρεται σε βαρέλια 500 λίτρων, όπου παραμένει για 5-6 μήνες.

Τα αρώματα του Μοσχάτου συνδυάζονται με το Ασύρτικο και δίνουν ένα ιδιαίτερο γευστικό αποτέλεσμα με στιλ και προσωπικότητα. Πίνεται στους 11-13 βαθμούς Κελσίου και συνοδεύει γλυκόξινες γεύσεις, χοιρινό, πάπια Πεκίνου ή κρεμώδη τυριά.

Το Κτήμα Παπαργυρίου ιδρύθηκε το 1978 από τον γεωπόνο Αριστείδη Παπαργυρίου και βρίσκεται στην Κορινθία, περίπου 10 χλμ. από το Κιάτο. Διαθέτει δύο αμπελώνες, στο Λαλιώτη (όπου είναι και το οινοποιείο) και στα Σοφιανά, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Καλλιεργούνται περίπου 120 στρέμματα με τις ποικιλίες Μοσχούδι (Μοσχάτο Ρίου Πατρών), Ασύρτικο, Μαυροδάφνη, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah, Αγιωργίτικο και Μαυρόστυφο. Ο Γιάννης Παπαργυρίου, υπεύθυνος του κτήματος σήμερα, μας παρουσίασε τα κρασιά του.

Ραψάνη ΠΟΠ ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ - Οινοποιία Ντούγκος

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ραψάνη ΠΟΠ ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ
Ραψάνη ΠΟΠ ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ

Στον Θάνο Ντούγκο δεν μπορείς παρά να δοκιμάσεις τη διάσημη ΠΟΠ Ραψάνη του.

Η premium Ραψάνη, από παλαιά κλήματα 60+ ετών, παράγεται από πολύ μικρές στρεμματικές αποδόσεις και μετά από εξαιρετικά αυστηρή επιλογή φρούτου. Αρωματική πολυπλοκότητα στη μύτη με βότανα, λιβάνι και ζωηρό κόκκινο φρούτο.

Κρασί πυκνής δομής και φινέτσας που θα αποζημιώσει περαιτέρω παλαίωση. Κλασική ερυθρή, ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 300 λίτρων για 18 μήνες και ωρίμανση για έναν χρόνο στη φιάλη. Απολαύστε το σε μεγάλα ποτήρια αφού το μεταγγίσετε σε μία φιάλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το οινοποιείο βρίσκεται στους πρόποδες του Όλυμπου, στη μαγευτική κοιλάδα των Τεμπών, σε έκταση 8 στρεμμάτων με αμπέλι που περιλαμβάνει και εκθετήριο 29 ποικιλιών σταφυλιού.

ΛΗΜΝΙΩΝΑ Wild Fermented - Οινοποιία ΑρλεκΟίνων Χώρα

ΛΗΜΝΙΩΝΑ Wild Fermented
ΛΗΜΝΙΩΝΑ Wild Fermented

Ωρίμανση σε παλιά δρύινα βαρέλια των 500 λίτρων για 12 μήνες, εμφιαλώνεται αφιλτράριστο και ασταθεροποίητο, ένα κρασί που συνεχίζει να βελτιώνεται για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια από τον τρύγο. Ρουμπινί ανταύγειες στο ποτήρι με μυρωδιά από ώριμα φρούτα, μπαχαρικά και βιολέτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεμάτο σώμα, παρατεταμένη επίγευση. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2022 στο Λονδίνο, στον μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο διαγωνισμό παγκοσμίως, τον Decanter World Wine Awards 2022, βραβεύτηκε η γηγενής ποικιλία της Θεσσαλίας, η Λημνιώνα, με ασημένιο μετάλλιο με 91/100 στην πρώτη της κιόλας κυκλοφορία.

Στο νοτιότερο άκρο της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στους πρόποδες του Ναρθακίου Όρους (Περιοχή αρχαίας Φθίας), σε υψόμετρο 380 μ. από τη θάλασσα εκτείνεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας της boutique οινοποιίας ΑρλεκΟίνων Χώρα.

Με έμφαση στην πιστοποιημένα βιολογική και ξερική καλλιέργεια, παράγονται οίνοι με πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, με προσανατολισμό την ανώτερη ποιότητα.

Temptation (Πειρασμός) - Κτήμα Τζιβάνη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα Merlot ρουμπινί γαστρονομικό για ένα ωραίο γεύμα με μπουκέτο από αρώματα βανίλιας μαύρων φρούτων και μπαχαρικών. Βραβευμένο σε Γερμανία και Τόκιο. 12 μήνες σε δρύινο βαρέλι, ταιριάζει με κόκκινες σάλτσες, κυνήγι και λιπαρά τυριά.

Oι βιολογικοί αμπελώνες του κτήματος Τζιβάνη βρίσκονται στη Ριτσώνα και στο Άρμα της Θήβας, περιοχές από την αρχαιότητα γνωστές για το ιδανικό τους μικροκλίμα για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών. Οι υψομετρικές διαφορές και η σύνθεση του εδάφους συμβάλλουν σε μια ζηλευτή πολυπλοκότητα γεύσεων και αρωμάτων που διακρίνουν σήμερα τον χαρακτήρα των κρασιών του κτήματος Τζιβάνη.

Η οικογένεια Τζιβάνη ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια γηγενών και διεθνών ποικιλιών, όπως Μαλαγουζιά, Αθήρι, Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, λευκή Κουντούρα, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay κ.ά. Η διαδικασία της οινοποίησης εξασφαλίζεται στο σύγχρονο οινοποιείο κοντά στη Χαλκίδα. Το οινοποιείο διαθέτει υψηλή τεχνολογία αιχμής και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνει και λαογραφικό μουσείο.

Naked Queen
Naked Queen
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Naked Queen - Πιερία Ερατεινή (Κτήμα)

100% Aσύρτικο με βουτυράτη γεύση από φουντούκια, φρούτα χουρμά, βανίλιες. Χρυσό χρώμα όπως ταιριάζει σε μια βασίλισσα. Το κρασί περνάει από βαρέλι ακακίας.

Η Πιερία Ερατεινή ιδρύθηκε το 2006 από τους οινολόγους Παύλο Αργυρόπουλο και τον Ανδρέα Πάντο στον Κολινδρό της Πιερίας.

Ορειβάτης Μπλε
Ορειβάτης Μπλε
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορειβάτης Μπλε - Οινοποιείο Ακριώτου

Όταν η ορυκτότητα του Ασύρτικου συνάντησε το κοσμοπολίτικο Chardonnay.

Ένα κρασί με πράσινες ανταύγειες και έντονα αρώματα γκρέιπφρουτ, περγαμόντου, πράσινου μήλου, ανανά. Συνδυάζεται με θαλασσινά, λευκές σάλτσες, πίτες, ζυμαρικά.

Το 2015 η Βασιλική Ακριώτου, οινολόγος με εργασιακή εμπειρία σε οινοποιεία της Στερεάς Ελλάδας από το 1997, παίρνει την απόφαση να δημιουργήσει την πρώτη δική της σειρά κρασιών, θέλοντας να αποτυπώσει σε αυτά τόσο την εμπειρία της από τη μακρόχρονη παρατήρηση του αμπελώνα της Στερεάς Ελλάδας, όσο και την άποψή της για τις αγαπημένες της ποικιλίες σταφυλιού. Έτσι, λοιπόν, προκύπτουν οι «Ορειβάτες», μια σειρά κρασιών της οποίας το όνομα «δηλώνει» τον δύσκολο δρόμο που πρέπει να διανύσει κάποιος για την παραγωγή ενός κρασιού υψηλού επιπέδου.

Αναστασία
Αναστασία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναστασία - Kτήμα Μανωλεσάκη

Η Αναστασία είναι ένα φίνο ημίξηρο ροζέ με ρουμπινί χρώμα, πληθωρικά αρώματα κερασιού, φράουλας και τριαντάφυλλου, φρούτων του δάσους και νότες λουλουδιών.

Πλούσιο, φρέσκο και δροσερό στο στόμα με τραγανή οξύτητα και έντονη επίγευση. Θα συνοδέψει τα πρώτα πιάτα και τις σαλάτες σας, αλλά και λευκές σοκολάτες με φρούτα.

Το 1989 ο Γιώργος Μανωλεσάκης καλλιεργεί στους ιδιόκτητους αμπελώνες του, στην Αδριανή Δράμας, ποικιλίες που εγκλιματίστηκαν τέλεια στο μικροκλίμα της περιοχής, όπως Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ασύρτικο, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέσσερις Πύλες - Αμπελώνες Γκανή

Λαμπερό χρώμα, με μύτη όπου πρωταγωνιστούν πυρηνόκαρπα φρούτα, ροδάκινο και βερίκοκο, βότανα και νύξεις ορυκτότητας. Συνδυάζεται με καπνιστό σολομό, ριζότο, ψάρια και θαλασσινά στη σχάρα.

Στο μεσόκλιμα του Δομοκού, στην περιοχή της Βαρδαλής, βρίσκονται οι αμπελώνες, κάτω από τον ορεινό όγκο του Κασσιδιάρη και δίπλα στο κάστρο της Αρχαίας Πρόερνας, την οποία ο Στράβων (Έλληνας γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός) απαριθμεί στο Φθιωτικό βασίλειο του Αχιλλέα.

Περίπου στο 1920 ξεκινάει η σχέση της οικογένειας Γκανή με τον οίνο, ενώ στις αρχές του 2004 ο Βάιος Γκανής, εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς, ως αποτέλεσμα των αναζητήσεών του, σε συνεργασία με γεωπόνους-αμπελουργούς, εκριζώνει τον παλαιό αμπελώνα και τον αναφυτεύει με ξενικές και ελληνικές ευγενείς ποικιλίες σε γραμμικό υποστυλωμένο σχήμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

SANTORINI - Οινοποιείο Γαβαλά

Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως Σαντορίνη. Ένα Ασύρτικο με δυνατότητα παλαίωσης 6 χρόνια. Αρώματα λεμονιού, αχλαδιού και ροδάκινου πλαισιώνουν την τυπική αλατότητα και ορυκτότητα του Ασύρτικου. Γεμάτο σώμα με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Ένα κρασί για να το απολαύσετε με ψ​άρια, θαλασσινά, όστρακα και λευκά κρέατα.

Το οικογενειακό οινοποιείο Γαβαλά, ένα από τα παλαιότερα της Σαντορίνης, βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Μεγαλοχωρίου. Ο στόχος της οικογένειας είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εδάφους της Σαντορίνης, ενώ είναι το μοναδικό οινοποιείο που επεξεργάζεται τις σπάνιες ποικιλίες Κατσανό, Γαϊδουριά και Βουδόματο.

Δοκιμάστε τα κρασιά-διαμαντάκια των Μικρών Οινοποιών

Ποιοι είναι οι Μικροί Οινοποιοί του ΣΜΟΕ -Tα 69 οινοποιεία

ΘΡΑΚΗ

Anatolikos Vineyards – Κτήμα Βουρβουκέλη - Domaine Kikones – Όινοι Σγουρίδη

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Abraam’s Vineyards – Οίνοι Αδάμ - Domaine Agrovision - Αμπελόεις - Domaine Apostolidi - Aslanis Family Winery - Domaine Dalamara - Kakoulidis Vineyards - Kappa Winery - Domaine Karanika - Kokkinos Winery Naousa - Ορεινοί Αμπελώνες Λαλίκου - Κτήμα Λίγας - Estate Manolesakis - Domaine Michaelidi Boutique Winery - Moschopolis Winery - Belidis Vineyards - Oenops Wines - Οινοποιία Πετραλώνων - Κτήμα Πιερία Ερατεινή - Κτημα Ρωμαλίδη - Skiouros Winery - Domaine Tatsis - Οινοποιία Τσικρικώνη - Domaine Florian - Wine Therapy

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Alatas Winery - Άρμαθος - Βιολογικοί Αμπελώνες Γιάτσα - Dougos Winery - Κτήμα Κατσαρού - Gk Winery - Liappis Boutique Winery - Οινοποιείο Οικογένεια Παπαθανασίου – Οινοποιία Πουλτσίδη - Οινοποιείο Ραψάνης Χρυσοχόου - Terra Olympus

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Akriotou Microwinery - Vriniotis Winery - Vaios Ganis Organic Wines - Οινοποιείο Γκίκας - Karadimos Family - Μυλωνάς Μικροοινοποιία - Κτήμα Πετρήεσσα - Θηβαϊκή Γη - Κτήμα Τζιβάνη

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Οινοποιείο Αϊβαλής - Οινοποιείο Βατίστας - Οινοποιείο Κωνσταντίνου Ν. Πυργάκη - Κτήμα Μορόπουλου - Κτήμα Μπίζιος - Κτήμα Παπαργυρίου - Κτήμα Πυργάκη

ΝΗΣΙΑ

Οινοποιία Γαβαλά (Σαντορίνη) - Κτήμα Γράμψα (Ζακυνθος) - Κτήμα Γκούμα (Ζάκυνθος) - Digenakis Winery (Κρήτη) - Οινοποιία Μανουσάκη (Κρήτη) - Κτήμα Μενεξές (Κρήτη) - Οινοποιείο Οινόλπη (Ζάκυνθος) - Οινοποιείο Πετρακόπουλος (Κεφαλονιά) - Terre De L'apocalypse (Πάτμος) - Sarris Winery (Κεφαλονιά) - Κτήμα Φοίβος (Κεφαλονιά) - Οινοποιείο Χατζηιωάννου (Σάμος)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ