Maraya: Το αστραφτερό κτίριο με τους καθρέφτες που εξαφανίζεται στην έρημο - iefimerida.gr

Maraya: Το αστραφτερό κτίριο με τους καθρέφτες που εξαφανίζεται στην έρημο

Maraya, το μεγαλύτερο κτίριο με καθρέφτες στον κόσμο
Maraya, το μεγαλύτερο κτίριο με καθρέφτες στον κόσμο / Φωτογραφία: SAUDI Traveller
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για να βρείτε ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Σαουδικής Αραβίας, μην αναζητήσετε το ίδιο το κτίριο -αναζητήστε τους ανθρώπους με τα selfie sticks και τα ring lights.

Το Maraya είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο που καλύπτεται από καθρέφτες, και κάποιες ώρες της ημέρας το κτίριο μοιάζει να... εξατμίζεται μέσα στη γύρω έρημο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτίριο -το όνομα του οποίου σημαίνει «καθρέφτης» ή «αντανακλαστικός» στα αραβικά- είναι μια αίθουσα συναυλιών 500 θέσεων, κοινοτικό κέντρο και χώρος εκδηλώσεων που έχει φιλοξενήσει παραστάσεις καλλιτεχνών όπως η Alicia Keys, ο Andrea Bocelli, ο Enrique Iglesias και ο John Legend.

Αλλά είναι επίσης ένα έργο τέχνης από μόνο του.

Τοποθετημένο στο τοπίο της ερήμου στην AlUla, μόλις 20 χιλιόμετρα από την επική αρχιτεκτονική τοποθεσία στο Hegra, το Maraya ήταν μια κοινή συνεργασία μεταξύ της ιταλικής εταιρείας σχεδιασμού Giò Forma Studio και της Black Engineering.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι αν ένα κτίριο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το τοπίο, θα πρέπει να το ενισχύσει», λέει ο Florian Boje, αρχιτέκτονας του Maraya, στο CNN για την αρχική του πρόταση. «Είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την περιοχή και συγκινηθήκαμε βαθιά από το φυσικό και πολιτιστικό τοπίο, οπότε όταν υποβάλαμε το σχέδιό μας, το πρώτο πράγμα που γράψαμε ήταν "Τίποτα ορατό δεν πρέπει να χτιστεί εδώ, οπότε αν πραγματικά πρέπει, θα πρέπει να είναι ένας σιωπηλός κύβος καθρέφτης"».

Το αποτέλεσμα, το οποίο χρειάστηκε έξι μήνες από την ιδέα μέχρι την παράδοση και μόλις 76 ημέρες κατασκευής, παρουσιάστηκε το 2019.

Ειδικές προκλήσεις

Η τοποθέτηση μεγάλων ποσοτήτων γυαλιού στη μέση μιας καυτής ερήμου αποτελεί από μόνη της μια τεράστια πρόκληση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Boje και η ομάδα του ξεκίνησαν να βρουν υλικά που θα βελτίωναν τη θέα του τοπίου χωρίς να επιδεινώνουν τις ηλιόλουστες, ζεστές συνθήκες.

Η πρώτη λύση ήταν ένα νέο είδος γυαλιού -κατασκευασμένο με χαλκό. Το Giò Forma Studio συνεργάστηκε με την αμερικανική εταιρεία Guardian Glass για τη δημιουργία του Guardian UltraMirror, ενός προσαρμοσμένου προϊόντος επένδυσης που φτιάχτηκε για να λάβει υπόψη του το ζεστό, ηλιόλουστο κλίμα της Σαουδικής Αραβίας. Συνολικά, υπάρχουν 9.740 πάνελ που «ντύνουν» το κτίριο.

Φωτογραφία: Dhafer Alshehri / archdaily
Φωτογραφία: Dhafer Alshehri / archdaily

«Η εφευρετικότητα και η επιμονή απέδωσαν τα μέγιστα για την Guardian Glass, καθώς έπρεπε να αναπτύξουμε τις λύσεις για τις μοναδικές ανάγκες του Maraya Concert Hall», δήλωσε ο Jasmin Hodzic, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι προκλήσεις που προέκυπταν από το έδαφος και το χρονικό πλαίσιο ήταν μπροστά μας, αλλά προχωρήσαμε», πρόσθεσε.

Η έντονη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει οξείδωση του γυαλιού, οπότε η ομάδα ανέπτυξε μια ειδική επίστρωση για το γυαλί Maraya που θα μπορούσε να αντισταθεί στις αμμοθύελλες, στις τεράστιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και σε άλλες καθημερινές καιρικές προκλήσεις που μπορεί να συμβούν στην έρημο.

Maraya Το αστραφτερό κτίριο με τους καθρέφτες που εξαφανίζεται στην έρημο
Φωτογραφία: Dhafer Alshehri / archdaily

«Η λεπτή καμπυλότητα στην πρόσοψη σημαίνει ότι, από απόσταση, το κτίριο μοιάζει με μια αστραφτερή οφθαλμαπάτη του γύρω πανοράματος -αλλά καθώς οι επισκέπτες πλησιάζουν, βλέπουν μια τέλεια αντανάκλαση του εαυτού τους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέχνη στην έρημο

Αν και η Maraya προοριζόταν πάντα να βρίσκεται στην κατάφυτη από φοίνικες κοιλάδα Ashar της AlUla, η ακριβής τοποθεσία επιλέχθηκε με έναν τρόπο που ο αρχιτέκτονας αποκαλεί «αναλογικό» -απλά βγάζοντας μεγάλους καθρέφτες στην έκταση της άμμου και αποφασίζοντας ποιο σημείο θα ήταν το καλύτερο.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε σε μια καθαρή και ανέγγιχτη περιοχή με ασύλληπτα τοπία, η οποία επίσης αναπτύσσεται και ανακαλύπτεται από πολιτιστική άποψη, και ως εκ τούτου εξακολουθεί να αναπτύσσει την ταυτότητα και τη γλώσσα του σχεδιασμού της», λέει ο Boje.

Ποια είναι λοιπόν αυτή η γλώσσα σχεδιασμού στην οποία αναφέρεται ο Boje;

Φωτογραφία: Dhafer Alshehri / archdaily
Φωτογραφία: Dhafer Alshehri / archdaily
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από τη Maraya, υπάρχει μια πραγματική πλημμύρα από καλλιτεχνικά hot spots που ξεπηδούν μέσα και γύρω από την ιστορική περιοχή, με μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του πολιτιστικού κόσμου.

Ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Assouline εξέδωσε μια σειρά τίτλων που παρουσιάζουν την αρχαιολογία και την αρχιτεκτονική της Σαουδικής Αραβίας. Ο εκθέτης εικαστικών τεχνών DesertX έχει εγκατασταθεί δύο φορές στην AlUla, φέρνοντας καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν έργα ειδικά για τον τόπο.

 Φωτογραφία: gioforma
Φωτογραφία: gioforma

Δεν είναι μόνο αυτό. Νωρίτερα φέτος, η εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι οι αρχιτέκτονες Renzo Piano και Richard Rogers υπέγραψαν συμφωνία για να συμβουλεύσουν για την κατασκευή ενός φυλακίου, του περίφημου Centre Pompidou του Παρισιού στην AlUla, με την προσωρινή ονομασία Perspective Galleries.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως η εμπειρία του Boje στον σχεδιασμό της Maraya ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα κτίριο. Λέει στο CNN ότι ερωτεύτηκε επίσης πολύ την AlUla, σε σημείο που η εταιρεία του έχει πλέον μόνιμο γραφείο εκεί.

Φωτογραφία: gioforma
Φωτογραφία: gioforma

Πηγαίνοντας βαθύτερα

Αν και κάποιοι επισκέπτες μπορεί να αρκεστούν στο να βγάλουν απλώς φωτογραφίες του Maraya και όλων των αστραφτερών γωνιών του, θα ήταν παράλειψη να μην κατευθυνθούν και στο εσωτερικό του κτιρίου.

Εκτός από τις μουσικές παραστάσεις του, το Maraya φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης, με πιο πρόσφατη την πρώτη έκθεση του Άντι Γουόρχολ στη Σαουδική Αραβία, του θρυλικού Αμερικανού καλλιτέχνη που αντλούσε έμπνευση από την ποπ κουλτούρα και τη διαφήμιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: gioforma
Φωτογραφία: gioforma

Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι το εστιατόριο του Maraya, το Maraya Social, που βρίσκεται στην ταράτσα με απρόσκοπτη θέα στην έρημο.

Διευθύνεται από τον Βρετανό σεφ Jason Atherton, ο οποίος κέρδισε ένα αστέρι Michelin για το εστιατόριό του Pollen Street Social στο Λονδίνο, και η αισθητική του είναι «η Ευρώπη συναντά τη Μέση Ανατολή».

Φωτογραφία: Dhafer Alshehri / archdaily
Φωτογραφία: Dhafer Alshehri / archdaily
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά επιδόρπια, και συγκεκριμένα την πουτίγκα μπανάνας και χουρμά, η οποία, αν σκεφτείτε ότι μπορείτε σχεδόν να αγγίξετε τις πολλές χουρμαδιές του AlUla από το κτίριο, είναι ένα πιάτο όσο πιο τοπικό γίνεται.

Το αλκοόλ απαγορεύεται στη Σαουδική Αραβία, οπότε πολλά εστιατόρια και σημεία νυχτερινής διασκέδασης -μεταξύ αυτών και το Maraya Social- έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν διασκεδαστικά, δημιουργικά craft mocktail μενού.

Το πλησιέστερο ξενοδοχείο στο Maraya είναι το εκτεταμένο θέρετρο Banyan Tree. Εμπνευσμένο από την κουλτούρα των Βεδουίνων, το ξενοδοχείο διαθέτει σουίτες με εξωτερικά τμήματα κάτω από μοντέρνες σκηνές, καθώς και υπαίθριες εστίες φωτιάς, ιδιωτικές πισίνες και χώρους παρατήρησης των αστεριών.

Φωτογραφία: Dhafer Alshehri / archdaily
Φωτογραφία: Dhafer Alshehri / archdaily
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένοι επισκέπτες επιλέγουν να διανύσουν τα δύο χιλιόμετρα της κοιλάδας με τα πόδια, αλλά το ξενοδοχείο παρέχει επίσης αυτοκίνητα για να τους μεταφέρει μεταξύ των δύο σημείων.

Παρ' όλα αυτά, είτε φτάνετε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητο, ο καλύτερος τρόπος για να δείτε τη Maraya είναι να έρθετε περισσότερες από μία φορές. Από το ραβδωτό ροζ φως του ηλιοβασιλέματος μέχρι τις αστραφτερές αυγές, κάθε ώρα της ημέρας δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική εμπειρία.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ