Τροφές για μια πιο ήρεμη ζωή - iefimerida.gr
ΥΓΕΙΑ 

Τροφές για μια πιο ήρεμη ζωή

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε το στρες να σας καταβάλει, μην ορμήσετε στη σοκολάτα αλλά προτιμήστε προϊόντα της φύσης που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε με απόλυτα υγιεινό τρόπο.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε ίνες, που ευνοούν την καλή πέψη. Όταν λοιπόν το στρες σας οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές και δυσκοιλιότητα, τότε προτιμήστε αυτό το λαχανικό.

Σπανάκι

Με μία ατελείωτη λίστα θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Α, C, K , το φυλλικό οξύ, και πολλά ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το σπανάκι βρίσκεται στην κορυφή των διατροφικών επιλογών. Ιδίως η βιταμίνη C που αυτό περιέχει, έρχεται να αναπληρώσει τα αποθέματα αυτής της βιταμίνης που χάνονται σε καταστάσεις έντονου στρες.

Κολοκυθόσποροι

Περιέχουν άφθονο ψευδάργυρο, που καταπολεμά την ανορεξία, την ευερεθιστότητα και την κατάθλιψη. Λίγοι κολοκυθόσποροι κάθε τόσο δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα!

Σέσκουλο

Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά πολύ στη χαλάρωση των μυών, και δικαίως θεωρείται το κορυφαίο αντιστρεσογόνο ιχνοστοιχείο. Η έλλειψη του μαγνησίου προκαλεί υπέρταση, κεφαλαλγίες, ενώ απορυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

Μπρόκολο

Περιέχει περισσότερη βιταμίνη C και από τα πορτοκάλια, και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν το σώμα να χειρίζεται το καθημερινό στρες. Ακούστε τη συμβουλή της μαμάς και προσθέστε το μπρόκολο στη διατροφή σας.

Τόνος

Πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ο τόνος περιέχει επίσης ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη. Σε περιπτώσεις χρόνιου στρες, η φλεγμονή είναι σύνηθες φαινόμενο στο σώμα.

Σπαράγγια

Αυτό το ανοιξιάτικο λαχανικό είναι πλούσιο όχι μόνο σε αντιοξειδωτικά (ιδανικό για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες) αλλά και μια καλή πηγή τρυπτοφάνης, ενός σημαντικού αμινοξέος, που το σώμα χρησιμοποιεί για την παραγωγή σεροτονίνης, που προσδίδει καλή ποιότητα ύπνου και μια ευχάριστή διάθεση. Η έλλειψη σεροτονίνης είναι η κυριότερη αιτία των κρίσεων πανικού.

Μαγιά

Κάποτε ήταν το φαγητό των χἰππις, κι όμως αυτή η διατροφική «πυριτιδαποθήκη» περιέχει όλο το σύμπλεγμα των αντι-στρεσογόνων βιταμινών Β και 15 ιχνοστοιχείων, μεταξύ άλλων μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο. Σταθεροποιεί τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, ρυθμίζει το σωματικό βάρος και βοηθά πολύ στο μεταβολισμό.

Πιπεριές

Χάρη στα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, οι πιπεριές θεωρούνται ένα άριστο αγχολυτικό. Το γεγονός ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πτωχές σε θερμίδες, τις τοποθετεί στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας.

Μαϊντανός

Ο «ταπεινός» μαϊντανός, είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α και C, αλλά κυρίως σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Το σώμα σας θα σας ευχαριστεί για όλη αυτήν την προστασία που του παρέχετε με αυτήν την σούπερ τροφή.

Φράουλες

Οι ανθοκυανίνες που προσδίδουν στις γλυκές φράουλες το όμορφο έντονο χρώμα τους, είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που ελέγχουν την φλεγμονή προερχόμενη από το στρες.

Σολομός

Όπως ο τόνος, έτσι και ο σολομός είναι πλούσιος ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην καλή διάθεση και την σωστή εγκεφαλική λειτουργία. Προσθέστε το σολομό στη διατροφή σας και αντιμετωπίστε την κάθε μέρα με θετική διάθεση και διαύγεια πνεύματος.

Σαρδέλες

Αυτά τα μικρά λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και μια σημαντική και εύχρηστη πηγή πρωτεΐνης.

Βασιλικός

Το αφέψημα βασιλικού χρησιμοποιείται ευρύτερα για τις θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητές του. Οι μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τα επίπεδα των κορτικοστεροειδών και των ορμονών του στρες, επιτυγχάνοντας έτσι διαύγεια σκέψης και ενίσχυση της μνήμης.

Καρύδια

Αποτελούν άριστη τροφή για τον εγκέφαλο, χάρη στα υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων, μαγνησίου και των βιταμινών της ομάδας Β.

Γαλοπούλα

Το λευκό της κρέας είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, τον πρόδρομο της σεροτονίνης που είναι υπεύθυνη για την καλή ποιότητα ύπνου, την καλή διάθεση και την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Αυγά

Συχνά παρεξηγημένα για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, και «καλά» λιπαρά που ευνοούν την απελευθέρωση των ενδορφινών, των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ενισχύουν την ευχαρίστηση και κάνουν τον πόνο πιο ανεκτό.

Τυρί Cottage

Αυτό το μαλακό τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνη, και τρυπτοφάνη, που ρυθμίζει την έκκριση της σεροτονίνης και των ενδορφινών. Επιπλέον, είναι πολύ χορταστικό, για να μην παραπονιέται η ζυγαριά σας!

Μανιτάρια Shiitake

Πολύ δημοφιλή στην Ασία, αυτά τα μανιτάρια, πλούσια σε βιταμίνη C, φημίζονται για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και για την βελτίωση της μακροζωίας.

Καρότα

Είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που στηρίζουν και προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πράσινο τσάι

Είναι μια άριστη πηγή αποτοξινωτικής χλωροφύλλης, αντι-φλεγμονώδων φλαβονοειδών και καταπραϋντικού μαγνησίου. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, και αποτελεί έτσι μια άριστη επιλογή όταν χρειάζεστε ένα τονωτικό ρόφημα.

Μύρτιλα

Όπως τα περισσότερα φρούτα με έντονο χρώμα, τα μύρτιλα περιέχουν ανθοκυανίνες που προστατεύουν ενάντια στις χρόνιες παθήσεις , ιδίως αυτές που προκαλούνται από καταστάσεις χρόνιου στρες.

Γλυκοπατάτες

Πιο γευστικές και πιο υγιεινές από τον «λευκό» συγγενή τους, οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτένιο, φυτικές ίνες και κάλιο, που προστατεύουν από τις δυσάρεστες συνέπειες του στρες. Μην ξεχάσετε να κρατήσετε τη φλούδα τους!

Έξτρα παρθένο Ελαιόλαδο

Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, που καταστέλλουν τη φλεγμονή, ιδίως σε καταστάσεις έντονου στρες.

Κουρκουμάς

Συγγενής του τζίντζερ, ο κουρκουμάς περιέχει την κουρκουμίνη, ένα συστατικό που προστατεύει την καλή ηπατική λειτουργία, καταστέλλει την φλεγμονή, ενώ του αποδίδεται ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Σέλινο

Το σέλινο παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του στρες, μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι συχνό σύμπτωμα στρες. Περιέχει, μεταξύ άλλων, την ουσία φθαλίδη, που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, προκαλώντας αγγειοδιαστολή.

* η Δρ. Φράγκου Αικατερίνη είναι χειρουργός ΩΡΛ, Κεφαλής και Τραχήλου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ