Ο Βαρουφάκης αδειάζει τον εαυτό του, τον συνάδελφό του και προκαλεί νευρική κρίση στους ιδιοκτήτες ΙΧ - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ο Βαρουφάκης αδειάζει τον εαυτό του, τον συνάδελφό του και προκαλεί νευρική κρίση στους ιδιοκτήτες ΙΧ

Τα όσα ανακοίνωσε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης για τον νέο τρόπο φορολόγησης των οχημάτων προκάλεσαν το λιγότερο αναστάτωση και εκνευρισμό σε όσους προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε αγορά «πράσινων» ΙΧ.

Οι πολίτες που αποφάσισαν να αγοράσουν τέτοιου τύπου αυτοκίνητα προκειμένου να γλιτώσουν από τέλη κυκλοφορίας, να κινούνται ελεύθερα στο Δακτύλιο και να πληρώνουν λιγότερα καύσιμα θα κληθούν, όπως φαίνεται, να πληρώσουν «πράσινο» χαράτσι, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να τους τιμωρήσει που εκμεταλλεύτηκαν τα κίνητρα που τους είχαν δοθεί στο παρελθόν για τις αγορές αυτές, παίρνοντάς τους πίσω όλα τα προνόμια. Αυτή είναι η οικονομικο-κοινωνική διάσταση των όσων είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών.

Οσον αφορά το πολιτικό σκέλος τώρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης χθες το μεσημέρι δεν διέψευσε μόνο τον εαυτό του για το «τέλος» στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, αλλά και το υπουργείο του και έναν ακόμα υπουργό της κυβέρνησης για τα όσα έλεγαν πριν από μέρες για το ενδεχόμενο επιβολής «πράσινου τέλους» στα οχήματα.

Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών πριν από περίπου 20 ημέρες είχε διαψεύσει τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, όταν εκείνος είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα μπει «πράσινο χαράτσι» για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Τη δήλωση αυτή την είχε κάνει ο κ. Τσιρώνης σε συνέντευξή του στις 7 Μαΐου, υποστηρίζοντας πως τα πετρελαιοκίνητα οχήματα (αυτοκίνητα, ταξί, φορτηγά και γενικότερα τα μεταφορικά μέσα) είναι τα πιο επικίνδυνα και τα πλέον ρυπογόνα. Τότε το υπουργείο Οικονομικών δήλωνε άγνοια για το θέμα και τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, ενώ κύκλοι του ΥΠΟΙΚ υποστήριζαν πως δεν έχει εξεταστεί τέτοιο μέτρο. Η στάση αυτή του ΥΠΟΙΚ, τότε, είχε οδηγήσει τον κ. Τσιρώνη στο να διαψεύσει τον εαυτό του, λέγοντας ότι ουδέποτε μίλησε για νέους φόρους ή τέλη στην πετρελαιοκίνηση.

Και έτσι, ενώ δεν πέρασαν καλά-καλά είκοσι ημέρες από εκείνο το αλαλούμ με το «πράσινο» χαράτσι στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, αλλά και τα ρυπογόνα ΙΧ, ήρθε χθες ξανά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης να αδειάσει και πάλι τον συνάδελφό του.

Περιγράφοντας στους δημοσιογράφους τις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση στη φορολόγηση των ΙΧ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως έρχονται νέα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία θα επιβαρύνουν τόσο τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, όσο και τα ρυπογόνα. Είπε δηλαδή αυτό που είχε πει ο κ. Τσιρώνης πριν από 20 ημέρες και αναγκάστηκε να διαψεύσει όταν τον άδειασε το ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Βαρουφάκης αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΟΙΚ και τον θόρυβο που προκάλεσε η είδηση για τον «μικρό φόρο» στις αναλήψεις από ΑΤΜ κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί προφανώς έδωσε εξηγήσεις -μετά και την οργισμένη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τη γερμανική Bild- για τα όσα είπε και στη συνέχεια, αφού αποχώρησε από το Μαξίμου, διέψευσε τα περί φόρων σε τραπεζικές συναλλαγές.

Μπορεί το «πράσινο» χαράτσι στα ΙΧ και οι διαψεύσεις μεταξύ υπουργείου μέσα σε 20 ημέρες να μην προκάλεσαν ακόμα μία τρικυμία στην κυβέρνηση, ή τουλάχιστον να μην άφησαν να διαρρεύσει τέτοια εικόνα προς τα έξω, ωστόσο είναι άλλο ένα σημάδι ασυνεννοησίας και διαφορετικών απόψεων-τοποθετήσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ