Ψάχνοντας για κουκιά, θα βγάλουμε… ραπανάκι; - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ψάχνοντας για κουκιά, θα βγάλουμε… ραπανάκι;

Διαψεύσθηκαν οι μετριοπαθείς ελπίδες της συγκυβέρνησης ότι στην πρώτη (ας την πούμε «τροχιοδεικτική»…) ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου, θα εξασφάλιζαν ένα αξιοπρεπή αριθμό θετικών ψήφων που θα αβγάταινε με το κατάλληλο λίπασμα στο προσκήνιο και κυρίως το παρασκήνιο, μέχρι την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.

Αν το πλαφόν των ελπίδων ήταν τα 165 «ναι», η βάση ήταν τα 161. Η συγκομιδή, οι 160, έπεσε κάτω από την βάση…

Υπάρχουν, βέβαια, ακόμη δυό (και κυρίως η τρίτη και… φαρμακερή) ψηφοφορίες. Και θα ήταν αρκετά ριψοκίνδυνο να προεξοφλήσει κανείς με απολυτότητα την τελική έκβαση του ντέρμπι. Ιδίως όταν στο τραπέζι, έχει ήδη απλωθεί…. τραχανάς με μπόλικα σενάρια διαφυγής. Από την αλλαγή υποψηφίου με δέσμευση για σχετικά σύντομες εθνικές εκλογές μετά την ανάδειξη Προέδρου, μέχρι και την τοποθέτηση στο ράφι Σαμαρά και Βενιζέλου, και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση εκλογής Προέδρου τώρα, μέχρι να στηθούν οι εθνικές κάλπες-και να τερματισθεί (κάπως, κάποτε…) η εκκρεμότητα της διαπραγμάτευσης για την πιστωτική γραμμή πίστωσης. Μιας κυβέρνησης που θα ετύγχανε της ανοχής και του ΣΥΡΙΖΑ. Που σίγουρα δεν θα’ θελε να είναι αυτός στο πηδάλιο όταν (και αν) το σκάφος προσέκρουε στο παγόβουνο…

Ζαριά ήταν η απόφαση των συγκυβερνώντων να φέρουν την προεδρική εκλογή πριν από το τέλος των επίμαχων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Με συνυπολογισμό της πιθανότητας να μην τους «κάτσει», και υποδόριες σκέψεις να κληθεί εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει αν είναι η δεν είναι… ελέφαντας! Μ’ ότι η τελική επιβεβαίωση θα σήμαινε και για τις εσωκομματικές αντιδράσεις των συνιστωσών του, αλλά και για την πιθανότατη διάψευση προσδοκιών της κοινωνίας. Και ελπίζοντας οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι σε περίπτωση άμεσης προσφυγής σ’ εθνικές εκλογές, δεν θ’ άνοιγε και ο δικό τους εσωκομματικός ασκός του Αιόλου, μια εξέλιξη που δεν απεύχονται διάφορα κομματικά στελέχη…

Ένα σχετικά ασφαλές στοίχημα, θα ήταν να παίξει κανείς «180 under» και εκλογές πριν φλεβαρίσει. Μέχρις εκεί, όμως. Για το… επέκεινα, δεν ενδείκνυται κανένα είδος τζόγου. Ιδίως όταν με το κλίμα που καλλιεργείται και το συνακόλουθο αίσθημα φόβου και αβεβαιότητας, ο μετεκλογικός σχηματισμός στέρεης κυβέρνησης απομακρύνεται, και το ματς δεν θα κληθεί καν στα πέναλτις-με στρίψιμο του νομίσματος θα δούμε τι μας ξημερώνει.

Τώρα ψάχνουμε και μετράμε κουκιά, αύριο μπορεί να μαζέψουμε ραπανάκια…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ