Πανικός στα social media: Eγινε είδηση και στο εξωτερικό η «κωλοτούμπα» της ελληνικής Village - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

Πανικός στα social media: Eγινε είδηση και στο εξωτερικό η «κωλοτούμπα» της ελληνικής Village

O Tάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος παρακολουθεί ένα σουρεαλιστικό χρονικό ομοφοβικής δράσης - αντίδρασης και άτακτης υποχώρησης

Όλα ξεκίνησαν με ένα ανυπόγραφο άρθρο που αναρτήθηκε στις 22 Αυγούστου στον μεγάλης «κυκλοφορίας» ιστότοπο newsbomb (και συνεχίζει να υπάρχει εκεί μέχρι σήμερα) με τον αλμοδοβαρικό τίτλο: «Προστατέψτε τώρα τους νέους από την ομοφυλοφιλία όπως ο Πούτιν».

Με τη διαφορά του ότι το περιεχόμενο του κάθε άλλο παρά κωμική διάθεση είχε. Ένας επικίνδυνος ιδεολογικός αχταρμάς υπέρ του προστάτη του θεσμού της οικογένειας και της ορθοδοξίας Βλαντιμίρ Πούτιν με αφορμή τους νέους ομοφοβικούς νόμους του καταπάτησης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους οποίους έχει ξεσηκωθεί η διεθνή (και όχι μόνο η LGBT) κοινότητα.

Το διάστημα εκείνο στο site έτρεχε διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας Village, για την ταινία της «Oικογένεια Μίλερ». Με αξιοθαύμαστα και πρωτοφανή για την ελληνική κοινωνία αντανακλαστικά κοινωνικής ευαισθησίας που επαινέθηκαν από πολλούς, η Village όχι μόνο προχώρησε σε άμεση απόσυρση της καμπάνιας της, αλλά προχώρησε και σε έκδοση δελτίου τύπου στo οποίo ανέφερε: «Αυτό το άρθρο καταφέρεται κατά συμπολιτών μας. Λόγω της ευαισθησίας που διακρίνει την Village, δε θέλουμε ουδεμία σύνδεση με τέτοιου περιεχομένου κείμενα.»

Για τα Village η ευαισθησία κράτησε μια μέρα. Και με συνοπτικές κινήσεις, «διορθώθηκε» με μία τουλάχιστον αψυχολόγητη κωλοτούμπα. Γελοία όχι τόσο γιατί κάποιος πιστεύει στην έννοια της εταιρικής ευαισθησίας αλλά για τη με προκλητικό τρόπο αλλαγής πλεύσης 180 μοιρών, χωρίς καμία περαιτέρω δικαιολογία.

Ήταν σαφές πως το newsbomb, το οποιοδήποτε newsbomb, θα αντιδρούσε σε κάτι τέτοιο. Εφ' όσον όταν μιλάει το χρήμα, τι να την κάνεις την ιδεολογία. Και η διαφήμιση σε καιρούς χαλεπούς, από όπου κι αν προέρχεται, είναι η μοναδική πηγή εσόδων για τα ΜΜΕ και ειδικά αυτά που διαθέτουν το περιεχόμενο τους δωρεάν. Σε σημείο που πολλές φορές να καθοδηγεί και να ελέγχει το ίδιο το περιεχόμενο τους.

Ενοχλημένη η συντακτική ομάδα του site, εξέδωσε μια ανακοίνωση δεν εκφράζει μόνο το θίξιμο της απέναντι στην αντίδραση της εταιρείας. Αλλά δυστυχώς, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις ιδεολογικές προθέσεις της με παραγράφους όπως: «Είναι σαφές για όσους διάβασαν το άρθρο, ότι επρόκειτο για μια πρωτοβουλία κατά της απρόκλητης προβολής και υπερέκθεσης προτύπων, τα οποία καλώς ή κακώς αποτελούν τη σημαντική μειοψηφία του συνολικού πληθυσμού της ανθρωπότητας.» Και παρακάτω, απευθύνοντας ερωτήματα προς τη Village: «Είστε υπέρ της προκλητικής έκθεσης των συναισθηματικών εκδηλώσεων των ομοφυλοφίλων σε δημόσιους χώρους;»

Προσοχή, αυτή τη φορά δεν μιλάμε για ένα ανυπόγραφο άρθρο, αλλά για την επίσημη απάντηση του συνόλου της συντακτικής ομάδας ενός μέσου. Που πολύ απλά, λέει ότι ενοχλείται από την εκδήλωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, είτε αυτή είναι ένα φιλί, είτε μια αγκαλιά, σε δημόσιους χώρους. Επομένως ενοχλείται από οποιαδήποτε δημόσια ομοφυλόφιλη έκφραση. Και τάσσεται ουσιαστικά με αυτή τη στάση κατά στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ψηφισμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιστολή έκλεινε με την πρόταση προς τη Village, να τρέξει την καμπάνια της για την «Οικογένεια Μίλερ» στο site, εντελώς δωρεάν!!!

Ποια ήταν η αντίδραση της Village; Μια ανταπάντηση με την ουρά στα σκέλια, σαν να μη συνέβη τίποτα, η οποία υπογράφεται από τον διευθύνoντα σύμβουλο της εταιρείας Γιώργο Χριστοδούλου και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η διαφωνία μας με την πολιτική Πούτιν στο θέμα της ομοφυλοφιλίας είναι κάθετη, άρα και με το εν λόγω άρθρο, αυτό όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ερμηνευτεί ως συνολική μομφή προς το έγκυρο site σας όπως μας κατηγορήσατε.»

Σόρι, μα η ίδια η συντακτική ομάδα του site, δε σας απευθύνει το ερώτημα του αν συμφωνείτε με τη δημόσια ομοφυλοφιλική έκφραση; Λέγοντας ξεκάθαρα ότι εκείνη διαφωνεί; Επομένως η Village διαφωνεί με την πολιτική Πούτιν, αλλά ταυτόχρονα ενοχλείται από το θέαμα δύο ομοφυλόφιλων που φιλιούνται εφ' όσον συμφωνεί με το newsbomb. Bγαίνει νόημα; Και συνεχίζει η επιστολή: «...επί τη ευκαιρία, θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε κι εμείς την εμπιστοσύνη μας προς τη δημοσιογραφικής σας δουλειά». Ναι, προφανώς όταν δεν αναφέρεται σε ομοφυλόφιλους. «Από τη στιγμή που η συνεργασία μας είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές κλπ κλπ έχουμε τη χαρά να απαντήσουμε καταφατικά.». Μεσ' την καλή χαρά.

Οι εξελίξεις όπως ήταν αναμενόμενο ειδικά στην εποχή των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ήταν ραγδαίες. To #no_village_gr που δημιουργήθηκε στο twitter πήρε κυριολεκτικά φωτιά, ένα επικριτικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της lifo εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και μια επιστολή αποχώρησης ενός επί οχταετία συνεργάτη της εταιρείας έφτασε στα e mail μας. Μια αποχώρηση που ενώ στην επιστολή δεν συνδέθηκε με τα γεγονότα, φαίνεται να προκλήθηκε με τη μορφή απόλυσης, από αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ξένου ενημερωτικού ιστότοπου με ειδικότητα το σινεμά τα κόμιξ και την ψυχαγωγία, bleedingcool.

Mε χτεσινό του άρθρο που υπογράφει ο Ριτς Τζόνστον, και τίτλο «Η Οικογένεια Μιλερ, η Ελλάδα και το θέμα της ομοφοβίας» αναφέρει τα γεγονότα, τα συνδέει με την απόλυση του στελέχους, μιλάει για το επικείμενο μποϊκοτάζ στη Village και αφού χρωματίσει σαφώς το newsbomb γράφοντας ειρωνικά ότι «φημίζεται για την υπερβολική του ειλικρίνεια σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις», καταλήγει για το site: «Νομίζω ότι αισθάνονται πως κέρδισαν αυτή τη μικρή αψιμαχία. Αλλά μπορεί να μην έχουν δίκιο».

Δυστυχώς για τον αισιόδοξο συντάκτη του bleedingcool, δεν γνωρίζει ότι στην ελληνική μιντιακή πραγματικότητα, ειδικά όταν υπάρχει θέμα διαφημιστικής δαπάνης, το δίκιο, η αντικειμενικότητα στην ενημέρωση και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είναι τα τελευταία που μετρούν. Αποδείχτηκε εξ' άλλου από τη στάση απέναντι στο θέμα πολλών μεγάλων ελληνικών ΜΜΕ.

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ