Η Ελλάδα βαθιά χωμένη στα «σκουπίδια» των οίκων αξιολόγησης - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Η Ελλάδα βαθιά χωμένη στα «σκουπίδια» των οίκων αξιολόγησης

Η πίεση για την Ελλάδα αυξάνεται μετά τη νέα υποβάθμιση της Moody's κατά τρεις βαθμίδες από B1 σε Caa1 με συνεχιζόμενη αρνητική προοπτική.

Ο οίκος σημείωσε τον αυξανόμενο κίνδυνο η ελληνική οικονομία να μην καταφέρει να σταθεροποιήσει το χρέος της χωρίς αναδιάρθρωση. Σε απάντηση της υποβάθμισης το υπουργείο οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι η Moody's δεν παίρνει υπόψη της την ισχυρή προσπάθεια της Αθήνας να θέσει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου τονίζει ότι η υποβάθμιση αυτή "Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων."

Νωρίτερα χτες η ΕΚΤ είχε υποστηρίξει την ιδέα οι τράπεζες να στηρίξουν την ελληνική οικονομία αναχρηματοδοτώντας (roll-over) μέρος του χρέους. Συγκεκριμένα ο Jurgen Stark, του ΔΣ της ΕΚΤ, σημείωνε στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Sole 24 Ore ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της Γερμανίας και σηματοδοτώντας μια μερική αλλαγή της προηγούμενης σκληρής στάσης της ΕΚΤ. Ο ίδιος σημείωσε πάντως ότι η αναχρηματοδότηση δεν πρέπει να συγχέεται με την αναδιάρθρωση και συνεπώς δεν ενεργοποιεί τα CDS.

Παρόλα αυτά παραμένει ασαφές αν οι τράπεζες θα δεχθούν ένα τέτοιο σχέδιο. Ειδικότερα, τα αντισταθμίσματα που θα πρέπει να δοθούν για να πεισθούν οι τράπεζες λογικά περιλαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια και προνομιακή θέση αποπληρωμής σε περίπτωση χρεοκοπίας. Αντισταθμίσματα που δεν είναι σίγουρο ότι η ελληνική οικονομία είναι ικανή να αντέξει στα χάλια που βρίσκεται.

Ένα ακόμα αγκάθι αποτελεί και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και συγκεκριμένα η νομική μορφή του οργανισμού αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η συμμετοχή ξένων τοποτηρητών στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ζητήματα που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στους κύκλους της κυβέρνησης.

Καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων φαίνεται να είναι η σύσκεψη των υπουργών οικονομικών της ΕΕ στις 20 Ιούνη. Μέχρι τότε τα πάντα είναι ανοιχτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ