Καθηγητές των παιδιών μας με μεροκάματο... Μπαγκλαντές; - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Καθηγητές των παιδιών μας με μεροκάματο... Μπαγκλαντές;

Το άκουσα από νεαρή σε ηλικία γνωστή μου, που διδάσκει Αγγλικά σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών και δεν πίστευα στα αυτιά μου : «Υπογράψαμε - μου είπε- συλλογική σύμβαση σύμφωνα με την οποία η αμοιβή μου για κάθε ώρα διδασκαλίας είναι 3,5 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι εγώ που κάνω κατά μέσο όρο τρεις ώρες μάθημα κάθε μέρα (Σ.Σ. γιατί τόσο την χρειάζονται)θα εισπράττω μεροκάματο 10 ευρώ και κάτι , δηλαδή 50-55 ευρώ την εβδομάδα ή 220 ευρώ το μήνα. Κι αυτά μεικτά»!

Μου φάνηκε υπερβολική και γι αυτό έκατσα και το έψαξα. Βρήκα λοιπόν πράγματι τη Συλλογική Σύμβαση των Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών του νομού Αττικής που υπογράφηκε στις 6 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών και του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και η οποία αναφέρει επί λέξη :

«α) Για τους διδάσκοντες ξένη γλώσσα η κατώτερη αμοιβή για κάθε διδακτική ώρα (απασχόλησης) ορίζεται ως εξής:

i) Για τους διδάσκοντες Ξένες Γλώσσες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει από 0 έως 900 ημερομίσθια απασχόλησης σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών, η κατώτερη αμοιβή για κάθε διδακτική ώρα (απασχόλησης) για το χρονικό διάστημα από 1/9/2012 μέχρι 31/8/2013, ορίζεται στο ποσό των τριών ευρώ και πενήντα δύο λεπτών (3,52 €)

ii) Για τους διδάσκοντες Ξένες Γλώσσες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει από 901 έως 1800 ημερομίσθια απασχόλησης στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, η κατώτερη αμοιβή για κάθε διδακτική ώρα (απασχόλησης) για το χρονικό διάστημα από 1/9/2012 μέχρι 31/8/2013, ορίζεται στο ποσό των έξι ευρώ και εξήντα λεπτών (6,60 €)

iii) Για τους διδάσκοντες Ξένες Γλώσσες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει από 1801 έως 2700 ημερομίσθια απασχόλησης στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, η κατώτερη αμοιβή για κάθε διδακτική ώρα (απασχόλησης) για το χρονικό διάστημα από 1/9/2012 μέχρι 31/8/2013, ορίζεται στο ποσό των έξι ευρώ και εξήντα λεπτών (6,60€)

iv) Για τους διδάσκοντες Ξένες Γλώσσες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει από 2701 και άνω ημερομίσθια απασχόλησης στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, η κατώτερη αμοιβή για κάθε διδακτική ώρα (απασχόλησης) για το χρονικό διάστημα από 1/9/2012 μέχρι 31/8/2013, ορίζεται στο ποσό των έξι ευρώ και εξήντα λεπτών (6,60€)....»

Αναρωτήθηκα πώς είναι δυνατόν να υπογραφεί από την πλευρά των εργαζομένων μια συλλογική σύμβαση με τόσο χαμηλές αποδοχές , ακόμα κι αν αυτές θα έχουν μια μικρή προσαύξηση λόγω επιδομάτων γάμου, πολυετιών . Όταν μάλιστα με την προηγούμενη σύμβαση η αντίστοιχη αμοιβή ήταν 8,5 ευρώ την ώρα.
Γίναμε τόσο γρήγορα Βουλγαρία και Λετονία όπως μας ζητούν επίμονα οι δανειστές μας;

Ένας πιο καχύποπτος φίλος, σκέφτηκε την πιθανότητα, οι αμοιβές αυτές να είναι εκείνες που θα φαίνονται ενώ ενδεχομένως να υπάρχουν επιπρόσθετες... αφορολόγητες. Και τότε, ποιος ακριβώς θα είναι κερδισμένος από αυτή την δραματική μείωση των αποδοχών των καθηγητών στα φροντιστήρια;

Το κράτος πάντως σίγουρα όχι, αφού θα εισπράττει πολύ λιγότερους φόρους. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι δεν είναι ευτυχής ούτε η φίλη μου , η νεαρή καθηγήτρια που θα διδάσκει τρεις ώρες την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα για λιγότερα από 200 ευρώ το μήνα…

Μένουν μόνο τα αφεντικά της (που είναι αλήθεια ότι βλέπουν την πελατεία τους να μειώνεται δραματικά)και-κυρίως- όσοι έχουν βάλει στόχο να μας κάνουν το Μπαγκλαντές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έτσι δεν είναι κύριε Τόμσεν;

ΥΓ: Στο υπουργείο Παιδείας γνωρίζουν άραγε γι αυτή τη συμφωνία. Κι αν ναι, τι λένε ακριβώς;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καθηγητές Μπαγκλαντές ξένες γλώσσες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ