Σενάρια Καταστροφής - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Σενάρια Καταστροφής

Δεδομένου ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ έχει γίνει πλέον αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης διεθνώς η στήλη σήμερα επιλέγει να παρουσιάσει το πλέον πιθανό σενάριο μιας κατά τα άλλα σχετικά απίθανης κατάστασης. Πηγή του άρθρου είναι οι Financial Times και συγκεκριμένα η στήλη Lex.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας σαν άλλοι καβαλάρηδες της αποκάλυψης είναι ξανά στην Αθήνα για να εξετάσουν την εκτέλεση των όρων του Μνημονίου. Μπροστά τους έχουν δύο νέες και σημαντικές πηγές προβλημάτων. Αφενός η Ελλάδα χρειάζεται τελικά κόντρα στις αρχικές προβλέψεις περισσότερα δανεικά έτσι ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία. Αφετέρου τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωζώνη συνολικότερα βρίσκονται αντιμέτωπες με μια κερδοσκοπική επίθεση που στο στόχαστρο της έχει την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. Το θέμα είναι σοβαρό και αληθοφανές με αποτέλεσμα παρ όλη την οργή που προκαλεί στην Ελληνική κυβέρνηση να μην φεύγει από την επικαιρότητα.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να προβλέπει την έξοδο μιας χώρας από το Ευρώ. Φυσικά τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει ούτε για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, αλλά οι κρατούμενοι βρίσκουν πάντα ένα τρόπο να δραπετεύουν ακόμα και από αυτές. Ακόμα και έτσι όμως η έξοδος από το Ευρώ πρέπει να είναι μια ξεκάθαρη, προσεκτική και μελετημένη διαδικασία. Το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται το Ελληνικό κράτος υποδηλώνει ότι οι αγορές έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους και έχουν ενσωματώσει τουλάχιστον ένα μέρος του κινδύνου ενός τέτοιου ενδεχομένου στις τιμές. Κατά συνέπεια μια τέτοια εξέλιξη δεν θα προκαλέσει έκπληξη για τις αγορές.

Τα βήματα για την έξοδο θα πρέπει να είναι τα ακόλουθα. Πρώτα απ όλα η επιλογή ενός κεντρικού τραπεζίτη ο οποίος θα έχει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της ΕΚΤ. Κατά δεύτερον η εξασφάλιση 72 δις Ευρώ επιπλέον δανεισμού. Αυτό το ποσό του χρέους, ισοδύναμο με 22 % του συνόλου, έχουν στα χέρια τους οι Ελληνικές τράπεζες. Τέλος ο σχεδιασμός ενός ξεκάθαρου αναπτυξιακού σχεδίου που θα πείσει τους δανειστές να επανέλθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το βασικότερο επιχείρημα για την έξοδο από το Ευρώ είναι ότι θα επιτρέψει στην χώρα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους με μεγαλύτερη ευκολία, σε αντίθεση με την αποτυχία κατά το 2010. Παρόλα αυτά μια έξοδος από Ευρώ συνεχίζει να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και πιθανότατα καταστροφική για την οικονομία.

Μια νομισματική ένωση είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Κατά την παρούσα φάση αυτός είναι η Ελλάδα. Μπορεί αυτή τη στιγμή η έξοδος μια χώρας μέλος του Ευρώ από το κοινό νόμισμα να μοιάζει απίθανη, σίγουρα όμως η πιθανότητα δεν είναι μηδέν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ