Δεξιές αποκλίσεις αριστερών φαντασιώσεων - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Δεξιές αποκλίσεις αριστερών φαντασιώσεων

Μετά τις «ρηξικέλευθες» πολιτικές προτάσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Τσίπρας, τις τελευταίες μέρες προχώρησε παραπέρα. Μίλησε για Αριστερή κυβέρνηση με την υποστήριξη του κόμματος Καμένου. Αν η δήλωση αυτή δεν συνιστά φραστικό ολίσθημα τότε όλοι μας, και πρωτίστως όσοι έχουν βιωματική σχέση με την Αριστερά, πρέπει να ανησυχούμε.

Η Αριστερά παρά τις στρεβλώσεις της, τους δογματισμούς της, τις αγκυλώσεις της, είχε θεμελιώσει την παρουσία της στον αντίποδα των εθνικιστικών και συντηρητικών δυνάμεων. Για πολλές δεκαετίες λειτούργησε ως φορέας ριζοσπαστικών ιδεών και ρηξικέλευθων προτάσεων.

Η ιδεολογική και πολιτική της αφήγηση είχε στο επίκεντρό της την ανάγκη προοδευτικών λύσεων για τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Υπήρξε συνεπής υπερασπιστής των δυνάμεων της εργασίας, της παραγωγής, της δημιουργικότητας, του πολιτισμού. Αντιστάθηκε στην εξαχρείωση της πολιτικής, αμφισβήτησε τις κατεστημένες δομές.

Φαίνεται ότι σήμερα η Αριστερά αυτή τείνει να γίνει παρελθόν. Οι μεταμορφώσεις της, σε συνδυασμό με τους τακτικισμούς στους οποίους επιδίδεται, την οδηγούν σε παλινδρομήσεις και σε πολιτικές με τις οποίες άλλοτε είχε ανοιχτό μέτωπο αντιπαράθεσης.

Σε μια εποχή που οι ιδεολογίες και τα πολιτικά οράματα έχουν εξασθενήσει, οι δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς κινδυνεύουν να χάσουν την ψυχή τους. Μένοντας προσκολλημένες στις παλιές προσεγγίσεις και σε ξεπερασμένους φορμαλισμούς, οδηγούνται σε έναν ιδιότυπο μεταμορφισμό. Αδυνατώντας να κατανοήσουν το νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, καταφεύγουν σε πολιτικούς ακροβατισμούς.

Ακολουθώντας απλουστευτικές αντιλήψεις, υποκαθιστούν την ιστορική διαίρεση Αριστεράς – Δεξιάς με τον διαχωρισμό μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων. Η ψευδεπίγραφη αυτή διάκριση τους παγιδεύει σε πολιτικές, όπως αυτή της συμπόρευσής τους με όποιον σηκώνει αντιμνημονιακή σημαία.

Η δήλωση του κ. Τσίπρα περί συμπαράταξης με το κόμμα του κ. Καμένου, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την διολίσθηση της ιστορικής και παραδοσιακής Αριστεράς σε νεφελώδεις και επικίνδυνες πολιτικές περιπλανήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι αυτές δεν βρίσκουν ανταπόκριση στον κόσμο της Αριστεράς που αγωνιά για το παρόν και το μέλλον της χώρας του, αλλά και νοιάζεται για τη συμπόρευση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

Οι πολίτες της Αριστεράς ούτε κατανοούν, ούτε αποδέχονται πολιτικές που απενοχοποιούν τις πιο συντηρητικές και εθνικιστικές δυνάμεις τις οποίες σήμερα εκφράζει το νεότοκο κόμμα του κ. Καμένου, φιλοδοξώντας να ηγηθεί του αντικατοχικού μετώπου, όπως αρέσκεται να διακηρύσσει.

Αν αυτά δεν συνιστούν δεξιές αποκλίσεις αριστερών φαντασιώσεων, τότε τι είναι;

 Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β' Αθηνών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ