Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών - iefimerida.gr
ΕΛΛΑΔΑ 

Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών

Πολλές κυβερνήσεις σε πολλές χώρες και για πολλά χρόνια έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν ή να ελέγξουν το εμπόριο και τη διακίνηση των παρανόμων ναρκωτικών, ηπίων και σκληρών.

Φαίνεται, όμως, ότι οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν φέρει σοβαρά ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το περιστατικό του NOOR1 με τα 2000 κιλά ηρωίνης δείχνει ότι το εμπόριο των ναρκωτικών ανθεί. Υπάρχουν πάντα ανήθικοι άνθρωποι-δολοφόνοι που δεν δειλιάζουν να θανατώσουν χιλιάδες νέα παιδιά προκειμένου να κερδίσουν χρήματα.

Παρά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, οι έμποροι του θανάτου δεν διστάζουν να συνεχίσουν την εγκληματική τους δραστηριότητα διότι συνυπάρχουν δύο παράγοντες : πρώτον είναι ανήθικοι και δεύτερον τα κέρδη είναι τεράστια. Για την ηθική των ανθρώπων, οι κυβερνήσεις φαίνεται ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Όμως, για την εξαφάνιση των παράνομων κερδών από τα ναρκωτικά μπορούν. Και υπάρχει ένας απλούστατος τρόπος να εξαφανισθούν τα τεράστια κέρδη του παρανόμου εμπορίου ναρκωτικών, τουτέστιν η νομιμοποίησή τους.

Φυσικά, νομιμοποίηση δεν σημαίνει ότι θα μπορεί ο καθένας να πάει στο σούπερμαρκετ να αγοράσει την ηρωίνη του ή την κοκαίνη του. Αυτό που εννοώ είναι ότι όποιος είναι ήδη εθισμένος θα μπορεί να πάει στον γιατρό, να δηλώσει την εξάρτησή του, να πάρει την συνταγή του γιατρού και να αγοράσει την δόση του από το φαρμακείο ή από ορισμένα φαρμακεία, σε τιμή πολύ χαμηλότερη.
Αν ένας νέος θέλει να δοκιμάσει την «ευδαιμονία» των ναρκωτικών ή αναζητά καταφύγιο σ’ αυτά, θα μπορεί να επισκεφτεί τον γιατρό και όχι τον τοπικό έμπορο, και έτσι να ενημερωθεί η οικογένειά του.

Η ουσία της πρότασης για την νομιμοποίηση είναι ότι αν τα ναρκωτικά βγουν από την περιοχή του εγκλήματος, δεν θα υπάρχουν κέρδη από την εμπορία και διακίνησή τους και συνεπώς δεν θα υπάρχει κίνητρο για προώθηση τους. Ίσως να υπάρχουν πάντα άτομα που θα ρέπουν προς τα ναρκωτικά, αλλά αν αυτά είναι νόμιμα και αγοράζονται όπως τα φάρμακα, δεν θα υπάρχει κίνητρο για την προώθησή τους. Δεν θα ξαναδούμε βαποράκια να προωθούν ναρκωτικά στις γειτονιές, στα σχολεία και στα μέρη όπου συχνάζουν νέοι. Έτσι, σιγά- σιγά ο αριθμός των χρηστών θα μειωθεί στο ελάχιστο. Τα ναρκωτικά δεν θα εξαφανιστούν, αλλά το έγκλημα που σήμερα συνδέεται με την εμπορία και διακίνησή τους θα εξαφανισθεί.

Ας θυμηθούμε ότι η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ δημιούργησε πλούσιο έδαφος για κακοποιούς. Η άρση της ποτοαπαγόρευσης αυτομάτως αφαίρεσε από τους κακοποιούς το αντικείμενο της εγκληματικής τους δράσης.

Η σκέψη για την νομιμοποίηση των ναρκωτικών τρομάζει πολλούς ανθρώπους, διότι πιστεύουν ότι η ελεύθερη πρόσβαση στα ναρκωτικά θα σημάνει και την περαιτέρω διάδοσή τους. Αλλά νομιμοποίηση δεν σημαίνει ότι τα νεαρά παιδιά θα μπορούν τα αγοράσουν ηρωίνη, κοκαίνη ή χασίς στο περίπτερο. Αντίθετα νομιμοποίηση σημαίνει ότι το ναρκωτικό θα θεωρείται φάρμακο και θα μπορεί νόμιμα να αγοραστεί με συνταγή γιατρού από φαρμακείο.

Η πείρα μας έχει διδάξει ότι η δίωξη των εμπόρων, μεγάλων και μικρών, και οι αυστηρές ποινές δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Αν πραγματικά οι κοινωνίες θέλουν να περιορίσουν το κακό των ναρκωτικών, πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την νομιμοποίηση τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ