Πού θα είναι η Ελλάδα μετά την «επόμενη μέρα»; - iefimerida.gr
ΚΟΣΜΟΣ 

Πού θα είναι η Ελλάδα μετά την «επόμενη μέρα»;

Δε νομίζω να αμφιβάλλει κανείς πως η Ευρώπη ζει ιστορικές μέρες. Το ζήτημα είναι που θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά «την επόμενη μέρα».

Super League ή συνολικές αλλαγές στην ευρωζώνη;

Μέσα σε όλη τη διεθνή ταραχή όλα δείχνουν πως θα πάμε σε μια συνολική λύση που θα αλλάξει τη μορφή της Ευρώπης έτσι όπως την ξέρουμε. Τα σενάρια που προκρίνονται αφορούν τη δημιουργία μιας Super League εντός του ευρώ, την οποία θα αποτελούν οι πρόθυμοι, δηλαδή εκείνες οι χώρες που επιθυμούν μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση. Οι χώρες θα καταρτίζουν από κοινού τους προϋπολογισμούς τους, θα ελέγχονται ως προς την υλοποίηση των στόχων και θα δεσμεύονται από ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών σε περίπτωση που είναι απείθαρχες.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι στα σχέδια της κ. Μέρκελ είναι η ΕΚΤ να έχει πολύ ισχυρότερο ρόλο, ενώ η Super League θα μπορεί να εκδίδει ένα είδος «ευρωομολόγου» το οποίο θα επιτρέπει δανεισμό με χαμηλά επιτόκια. Στη συνέχεια η Super League θα δανείζει τις χώρες εκείνες της ευρωζώνης που έχουν προβλήματα χρέους.

Το άλλο σενάριο θέλει μια συμφωνία και των 17 προκειμένου να προχωρήσουν προς μια ακόμη πιο ενισχυμένη συνεργασία, με τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν: δημοσιονομική συνεργασία, κατάρτιση προϋπολογισμών και ποινολόγιο.

Είμαστε ακόμη κυρίαρχο κράτος (;)

Είτε πάμε σε μια Ευρώπη των «τριών» ή των «δύο ταχυτήτων», το μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει είναι που θέλουμε να είναι η θέση της Ελλάδας στη νέα αρχιτεκτονική που δομείται στην Ευρώπη. Mπορεί οι Κασσάνδρες να διαδίδουν ότι επίκειται έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και την Ένωση, ωστόσο οι μέχρι τώρα εξελίξεις δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι δεν προτείθενται να το πράξουν.

Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει κάποια στιγμή να θυμηθούν ότι παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας, παρά την κακοδαιμονία μας και την άθλια οικονομική μας κατάσταση είμαστε ακόμα κυρίαρχο κράτος.

Και δεν είμαστε απλά ένα κυρίαρχο κράτος. Αποτελούμε τον ακρογωνιαίο λίθο για τις αξίες της Ευρώπης και είμαστε σε μια εξαιτερικά σημαντική γεωστρατηγική περιοχή.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε ως κράτος και όχι ως δουλοπάροικοι: να συνάψουμε συμμαχίες με άλλες χώρες του ευρώ, να πιέσουμε καταστάσεις και πάνω από όλα να διαπραγματευθούμε τη θέση μας στην αυριανή Ευρώπη διασφαλίζοντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Ας μη ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στις Συνθήκες απαιτεί και τη δική μας ψήφο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ