Ο Προοδευτικός Πατριωτισμός είναι το Αύριο της χώρας - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ο Προοδευτικός Πατριωτισμός είναι το Αύριο της χώρας

Η χώρα στη μεταπολίτευση έκανε σημαντικά βήματα προόδου, οι πολίτες είδαν πραγματική βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους, οι υποδομές αναβαθμίστηκαν, η ύπαιθρος άλλαξε, η Δημοκρατία έγινε στέρεη.

Ωστόσο, η πρόοδος δεν είναι φυσικός νόμος. Ό,τι επιτεύχθηκε από μια γενιά, μπορεί εύκολα να χαθεί από την επόμενη. Και αυτό συνέβη στην Ελλάδα, όπου μετά την κατάκτηση της ισοτιμίας μας στην Ευρώπη, επαναπαυθήκαμε, αγνοήσαμε τις μεταρρυθμίσεις, απαρνηθήκαμε την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα.

Απότοκο της ύφεσης και της κοινωνικής εξαθλίωσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι το εκτρωματικό κυβερνητικό δίδυμο Τσίπρα- Καμένου που δεν εξαπάτησαν απλά τους ψηφοφόρους, αλλά, κυνικά, εμφανίζουν ως επιτυχία την ψήφιση του 3ου & 4ου μνημονίου, πανηγυρίζοντας για την ομολογία μη ονομαστικής μείωσης του χρέους και την ύπαρξη αυτόματου "κόφτη" δαπανών, χωρίς έλεγχο της Βουλής. Επιπλέον , η εμπλοκή του προσφυγικού με τα εθνικά θέματα και τα δημοσιονομικά, αλλά και η απροκάλυπτη απαίτηση των δανειστών να χρησιμοποιήσουν τα μελλοντικά έσοδα από τους Υδρογονάνθρακες για την εξόφληση του χρέους, αντί της στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (ν.4162/2013), μόνο δυσοίωνες κάνουν τις προβλέψεις για το μέλλον της χώρας.

Σ’ αυτό το σκοτεινό τοπίο, η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα νέο σχέδιο, ένα νέο προοδευτικό πολιτικό αφήγημα, που θα κινητοποιήσει, εμπνεύσει και συσπειρώσει όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Οι Έλληνες Σοσιαλιστές & Δημοκράτες έχουμε αφετηρία, θάρρος και ψυχικά αποθέματα και μπορούμε να απαντήσουμε στην απαίτηση του ελληνικού λαού με τρόπο προοδευτικό και πατριωτικό, με Προοδευτικό Πατριωτισμό. Μόνο εμείς μπορούμε να ενώσουμε ξανά τους Έλληνες σε μια Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της εξωστρέφειας, του κοσμοπολιτισμού, της καινοτομίας, της ευρωπαϊκής στόχευσης. Τώρα, είναι η ευκαιρία μας να οραματιστούμε τη μεγάλη εικόνα για το αύριο της Ελλάδας που μπορούμε και θέλουμε. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας, να ακούσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας να συμφωνήσουμε σε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

Ο Πατριωτισμός σε καμία περίπτωση δεν είναι πολιτικά ουδέτερος. Πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο, με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και τις αγορές, με προοδευτικές παρεμβάσεις στους μεγάλους τομείς της εθνικής οικονομίας και τελική στόχευση στην αειφορική παραγωγή πλούτου, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, με πυρήνα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου μετέχουν οι Έλληνες Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, το μεταρρυθμιστικό κέντρο, η κεντροαριστερά μπορεί και πρέπει να γίνει η αφετηρία για μία νέα αρχή, όπου θα πούμε ξεκάθαρα στους πολίτες το σχέδιό μας για το πώς θα:

1) Επανασχεδιάσουμε το Νέο Κράτος, μια Νέα Δημόσια Διοίκηση, στην υπηρεσία του πολίτη, με μείωση της γραφειοκρατίας, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ένα κράτος Project Manager που θα ρυθμίζει, ελέγχει, αξιολογεί την πορεία υλοποίησης των έργων και υπηρεσιών που θα παρέχονται από πιστοποιημένους εξωτερικούς παρόχους, με βάση αντίστοιχα Μητρώα. Η έμμεση κατάργηση των Πολεοδομιών με την ηλεκτρονική έκδοση Οικοδομικών Αδειών, η λειτουργία του Σώματος Ελεγκτών Δόμησης των 10.000 πιστοποιημένων Μηχανικών, μας δείχνει το δρόμο. Η web πληροφοριακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση της πορείας περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, το Σώμα Πιστοποιημένων (ιδιωτών) Ελεγκτών Περιβάλλοντος, το ετήσιο κέρδος άνω των 100 εκατ € που έχουμε διασφαλίσει, δίνουν ένα ακόμη παράδειγμα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιήσαμε. Ένα κράτος που αντί να απορροφά θέσεις εργασίας, γίνεται το ίδιο παραγωγός και υποστηρικτής νέων θέσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ένα κράτος που δίνει την ευχέρεια στους υπαλλήλους του να δραστηριοποιούνται καινοτόμα και δημιουργικά, αμοίβοντας με bonus τα τμήματα που πετυχαίνουν τους στόχους τους. Ολοκλήρωση της αποκέντρωσης που ξεκινήσαμε, με εκχώρηση του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση και την πλήρη απεξάρτηση της από την κεντρική εξουσία.

2) Επανεκκινήσουμε την οικονομία, να προσελκύσουμε επενδύσεις αξιοποιώντας τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους, δημιουργώντας ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει το φυσικό/πολιτιστικό περιβάλλον, χωρίς όμως να είναι εμπόδιο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, πετυχαίνοντας τη μέγιστη συνέργεια πρωτογενή τομέα και τουρισμού. Τα έσοδα 80 δις € / έτος και οι 7.000.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις προστατευόμενες περιοχές στα υπόλοιπα κράτη - μέλη, είναι ο ασφαλής οδηγός. Στήριξη νέων μορφών Κοινωνικής Οικονομίας και Αλληλεγγύης.

3) Επενδύσουμε με απόλυτη προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες για να μειώσουμε το κόστος και να κάνουμε καλύτερη τη ζωή του πολίτη, με ασφάλεια, υγεία, παιδεία, εργασία, δικαιοσύνη και κοινωνικό κράτος. Αξιοποιούμε την κατά 2% αύξηση του ΑΕΠ που προκαλεί η ευρεία χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής. Δημιουργούμε Έξυπνες Πόλεις με καθολική πρόσβαση και μειωμένο κόστος που εγγυώνται οι νέες τεχνολογίες.

4) Δώσουμε ευκαιρίες για δουλειά και προκοπή στη νέα γενιά απελευθερώνοντας το πλαίσιο της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της, και ειδικά της ανώτατης, στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα του δημοσίου Πανεπιστημίου, συνδέοντας την εφαρμοσμένη επιστήμη με τον επιχειρηματικό κόσμο, καθιστώντας τη γνώση κεφάλαιο επανεκκίνησης της οικονομίας με βάση την έρευνα και την καινοτομία.

5) Χτίσουμε μία δυνατή ευρωπαϊκή Ελλάδα, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική μας θέση για να μετεξελιχθούμε σε έναν ενεργειακό, μεταφορικό και ναυτιλιακό κόμβο, με ισχυρές περιφερειακές συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ιταλία στην περιοχή της Μεσογείου.

Είναι στο χέρι μας να ξαναρχίσουμε, να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, επιλέγοντας προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ενώνοντας την Πατρίδα με τους πολίτες της, σε μία ισχυρή Προοδευτική Κοινωνική Συμμαχία.


*Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής, π. Υπουργός

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ