Υπουργικές πρωτοτυπίες - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Υπουργικές πρωτοτυπίες

Επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, οι υπουργοί και οι υπουργίνες αποδεικνύονται να είναι μια αστείρευτη πηγή πρωτοτύπων πράξεων και φράσεων.

Για παράδειγμα, η φράση του κ. Βαρουφάκη (ο οποίος,, a propos, μας λείπει πολύ) «Αγάπη μου, σήμερα έκλεισα τις Τράπεζες» ήταν μια πρωτότυπη, για την κυνικότητα που περιέχει, φράση, και τα capital controls μια ακόμη πιο πρωτότυπη πράξη. Πρωτότυπη, επίσης, ήταν η φράση της κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, όχι περί των μεταναστών που «απλά λιάζονται» στην Ομόνοια, αλλά περί της βεβαίας ιστορικής της σημασίας, όπως απορρέει από την φράση της «αυτό που έχω κάνει εγώ θα το γράψει η Ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά». Περιττό να εκφράσουμε την εμπιστοσύνη μας στην Ιστορία.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά παρόμοια, αλλά το ρεκόρ πρωτοτυπίας, με μεγάλη διαφορά, κατέχει το Υπουργείο Παιδείας. Η αρχή έγινε με το καταπληκτικό «‘Η αριστεία είναι ρετσινιά» του τότε υπουργού κ. Μπαλτά που άφησε άφωνους και με το στόμα ανοικτό δέκα εκατομμύρια Ελλήνων. Ο κ. Μπαλτάς δεν έδωσε αναφορά για το όνομα του σοφού που διετύπωσε το γνωμικό αυτό και συνεπώς μπορούμε να το αποδώσουμε στον ίδιο.

Είναι δύσκολο να ξεπεράσει κανείς τον κ. Μπαλτά σε πρωτοτυπία, αλλά η νυν υπουργίνα κα. Σία Αναγνωστοπούλου έκανε μια αξιέπαινη προσπάθεια. Με ευκαιρία την δίκη δώδεκα καταληψιών φοιτητών δήλωσε: « Αυτό όμως που θέλω να πω από την θέση αυτή, αλλά και της πανεπιστημιακού, είναι ότι οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα προσωπικά, αλλά θεωρώ και για την ηγεσία του Υπουργείου».Στο σημείο αυτό, ο υπουργός κ. Φίλης είπε με έμφαση: «Αυτονοήτως».

Έτσι έχουμε απόλυτη συμφωνία στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια είναι okay. Προτείνω στις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δρουν στα ΑΕΙ να κάνουν μια ωραία αφίσα με τις σχετικές δηλώσεις Μπαλτά-Αναγνωστοπούλου-Φίλη και να τις τοιχοκολλήσουν στους διαδρόμους των κτιρίων, στα αμφιθέατρα και φυσικά έξω από την Πρυτανεία κάθε ΑΕΙ. Και, βέβαια, στην είσοδο του Υπουργείου Παιδείας για να μην υπάρχει αμφιβολία στον εισερχόμενο περί του είδους του εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο προωθεί το Υπουργείο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κα. Αναγνωστοπούλου και τον κ.Φίλη οποιαδήποτε φοιτητική ομάδα πολιτικών εγκαθέτων, αναρχοαυτόνομων, τεμπέληδων που αναζητούν τρόπους να σπάσουν την ανία τους, αιωνίων φοιτητών, κτλ μπορεί να καταλαμβάνει χώρους του πανεπιστημίου, βιβλιοθήκες, αίθουσες διδασκαλίας , γραφεία καθηγητών, να ταλαιπωρεί το προσωπικό των πανεπιστημίων τους φοιτητές και τους καθηγητές, και αυτό να μην αποτελεί αδίκημα.

Δεν μας είπαν, ο κ. Φίλης και η κα. Αναγνωστοπούλου, αν οι καταστροφές και οι κλοπές υπολογιστών, υλικών, βιβλίων κ.α. που πάντα συνοδεύουν τις καταλήψεις είναι αδικήματα. Ίως το μάθουμε σε επόμενη δίκη.

Δεν είναι επιθυμία μου να διακωμωδήσω τις γνώμες υπουργών για διάφορα ζητήματα. Απλώς, θέλω να διαφυλάξω, όσο μου επιτρέπουν οι μικρές μου δυνάμεις, ό,τι καλό έχει μείνει στο Ελληνικό πανεπιστήμιο. Οι υπουργοί μπορούν να έχουν τις απόψεις τους και οι πολίτες έχουν την ευθύνη των επιλογών τους. Όμως, η παιδεία , σε όλες τις βαθμίδες είναι το παρόν και το μέλλον της χώρας. Και ένα τέτοιο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή και όχι με βάση την πολιτική συγκυρία και το ατομικό συμφέρον.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ο κ. Θ. Π. Λιανός είναι Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ