Ο κ. Μητσοτάκης και η Mάχη του Κέντρου - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ο κ. Μητσοτάκης και η Mάχη του Κέντρου

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης πρόεδρος της ΝΔ και άρχισαν οι εναντίον του διαβολές.

Κυριότερη εξ αυτών είναι ο πολιτικός χαρακτηρισμός που του αποδίδεται, ότι δηλαδή είναι νεοφιλελεύθερος.
Φιλελεύθερος είναι αυτός που πιστεύει ότι ο κύριος ρόλος του κράτος είναι να προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία του κάθε πολίτη χωρίς να νοιάζεται για την διανομή των εισοδημάτων. Αυτή είναι ουσιαστικά η άποψη που αναγνωρίζει το κράτος, κυρίως, ως νυχτοφύλακα. Για τους περισσότερους Έλληνες ο νεοφιλελεύθερος είναι κάποιος κακός άνθρωπος και κακός πολιτικός διότι ενδιαφέρεται μόνον για τους πλούσιους. Για τον λόγο αυτό ο χαρακτηρισμός του κ. Μητσοτάκη ως νεοφιλελεύθερου αποτελεί διαβολή.

Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερος. Αντίθετα, έχει τονίσει πολλές φορές και με ένταση ότι η ΝΔ πρέπει να διεκδικήσει το κέντρο, και όλοι γνωρίζουμε ότι το πολιτικό κέντρο είναι γεμάτο από αστούς , μικροαστούς, λαϊκούς και φτωχούς ανθρώπους.

Πολλοί νομίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ο αντι-Τσίρπας. Έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν είναι σωστό. Ο κ. Τσίπρας είναι από μόνος του και αντι-Τσίπρας, Δεν χρειάζεται δεύτερος. Θα είναι λάθος του κ. Μητσοτάκη να εμφανιστεί με μια τέτοια αντζέντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει ούτως ή άλλως, και μαζί του ο κ. Τσίπρας. Ας μη ξεχνάμε ότι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόνο το 4% έχει ιδεολογική συγγένεια με το κόμμα. Οι υπόλοιποι είναι ευκαιριακοί ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας ή ελπίζοντας ότι θα διαγραφούν τα χρέη τους, θα σβηστούν τα δάνεια τους, ότι θα διορίσουν τα παιδιά τους ή ότι θα πάρουν κάποια θεσούλα. Ο πονηρός Έλληνας όταν είδε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε πια, έσπευσε να ανέβει στο τραίνο του ΣΥΡΙΖΑ. Με την ίδια ταχύτητα θα κατεβεί.

Το ενδιαφέρον ζήτημα που προκύπτει από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη για στην πολιτική ζωή του τόπου είναι η επαναφορά των διεργασιών στο χώρο του κέντρου. Η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον χρεοκοπήσει. Τα κόκκινα δάνεια, ο ΕΝΦΙΑ, Η φορολογία, το Ασφαλιστικό κτλ σε συνδυασμό με τις εν αφθονία προεκλογικές μπούρδες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πείσει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών ότι η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερή πολιτική, είναι αριστερή θολούρα.

Στο κέντρο θα γίνει η μάχη των πολιτικών διεκδικητών. Εκεί είναι οι μεγάλες ευκαιρίες για την Δημοκρατική Παράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Και ο μεγάλος κίνδυνος για την εξαφάνιση των ΑΝΕΛ. Τα αδιευκρίνιστα πολιτικά ζητήματα, τουλάχιστον στα μάτια του απλού πολίτη, τα οποία χρήζουν διευκρινήσεων, είναι πολλά.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ήδη τα κύρια ζητήματα της πολιτικής του ημερησίας διάταξης. Αξιοκρατία και τέλος του λαϊκισμού. Φυσικά, αυτά χρειάζονται λεπτομερείς διευκρινίσεις για να δούμε το πραγματικό τους περιεχόμενο. Αλλά, ακόμη και έτσι, αποτελούν πρόκληση την οποία η κ. Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Λεβέντης πρέπει να πάρουν στα σοβαρά και να αντιδράσουν με τους κατάλληλους και αντιληπτούς από τον απλό πολίτη τρόπους.
‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’
Ο κ. Θεόδωρος Π. Λιανός είναι Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ