Πόλεμος και Ειρήνη - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Πόλεμος και Ειρήνη

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι αποτελεί έναν ακόμα κρίκο ασύλληπτης θηριωδίας και ανθρώπινου πόνου στην αλυσίδα του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Οι πρώτες αντιδράσεις αναμενόμενες, ανέξοδες αλλά φοβάμαι πρωτίστως αναποτελεσματικές.

Από τη μια οι φωνές που ζητούν η διαβεβαιώνουν πως η Ευρώπη θα παραμείνει η Ευρώπη της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Πως η Ευρώπη δεν θα φοβηθεί και δεν θα υψώσει τείχη. Μα η Ευρώπη και όλος ο κόσμος φοβάται κάθε χρόνο, κάθε φορά και περισσότερο και αυτό δυστυχώς δεν υποχωρεί ούτε περιορίζεται μέσα από δηλώσεις που επαναφέρουν τις αρχές του ουμανισμού και της ανεκτικότητας στο προσκήνιο. Έχουμε πόλεμο, έχουμε θύματα. έχουμε ασύμμετρους κινδύνους. Ο φόβος είναι παρών, γεννιέται από την ξαφνική και δολοφονική αλλοίωση της καθημερινότητας , παγώνει το αίμα και τις ψυχές των ανθρώπων, θολώνει την κρίση και τον νού κλείνει και δεν ανοίγει τους ορίζοντες.

Από την άλλη οι φωνές που με στόχο να τονώσουν το φρόνημα των πολιτών προαναγγέλλουν και διαβεβαιώνουν για ανελέητη απάντηση που θα ακολουθήσει, για παραδειγματικά αντίποινα και στο τέλος εξόντωση των απάνθρωπων δολοφόνων. Ήδη οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν .Μα η ζωή δεν αποτελεί αγαθό ή διακύβευμα για τους τρομοκράτες. Η απώλειά της στον αγώνα εναντίον των θρησκευτικών, πολιτικών και πολιτιστικών τους εχθρών είναι σκοπός, είναι τιμή , είναι το επιστέγασμα μιας προσωπικής πορείας" αφοσίωσης και θυσίας". Σε αυτόν τον ανελέητο πόλεμο που κηρύχτηκε απέναντι στους τζιχαντιστές εδώ και πολλά χρόνια ανελέητες είναι οι απώλειες των χιλιάδων αθώων θυμάτων.. Οι αντίπαλοι δεν εξοντώνονται, εξοντώνεται η ανεκτικότητα των κοινωνιών, εξοντώνεται η ψυχραιμία και η ανθρωπιά.

Οι ποικίλες και ασύμμετρες επιθέσεις δεν μπόρεσαν αποτελεσματικά να αντιμετωπιστούν με όρους αποκλειστικά στρατιωτικής ισχύος . ΗΠΑ και Ρωσία έχουν πικρή εμπειρία. Στο Αφγανιστάν, το Ιρακ, τη Λιβύη οι επιδρομές δεν αποτέλεσαν ανάχωμα στον κύκλο της βίας. Το πρόβλημα είναι δυστυχώς πολύ πιο σύνθετο και επικίνδυνο σε μια περιοχή που ακόμα και η εν πολλοίς αυθόρμητη και γηγενής Αραβική Άνοιξη κατέληξε σε έναν απογοητευτικό ευφημισμό.

Έχουμε πόλεμο και τα θύματα αυξάνονται κόβοντας την ανάσα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί με περισσότερα αυτόματα όπλα, με περισσότερους εκρηκτικούς μηχανισμούς, με περισσότερους βομβαρδισμούς και εκρήξεις. Οι τρομοκράτες καμικάζι "ντοπάρουν" τους συνεργούς τους ώστε να συνεχίσουν τις σφαγές . Λειτουργούν ως εκκολαπτήρια των επόμενων γενεών δολοφόνων ώστε να διαιωνίζεται η διάχυση του χάους και της αποσταθεροποίησης που η βία προκαλεί. Ο φόβος θεριεύει οι μουσουλμάνοι ταυτίζονται με τους τζιχαντιστές και η βαρβαρότητα ποτίζει τον κήπο του ρατσισμού της ξενοφοβίας και κάθε είδους ολοκληρωτισμού. Η Λεπέν και η Χρυσή Αυγή, ο Όρμπαν και οι ομοϊδεάτες τους από αύριο θα είναι ακόμη πιο δημοφιλείς και τα ώτα πολλών τρομοκρατημένων πολιτών θα είναι ακόμα πιο ευήκοα στις επικίνδυνες απόψεις τους. Ο τερματισμός της συνθήκης Σένγκεν θα παρουσιάζεται σε λίγο διάστημα ως μονόδρομος μαζί με τους φράχτες που έχουν υψωθεί. στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία .

Η πολιτική και διπλωματική αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας μέσα από την πέραν της στρατιωτικής, συνεργασία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία είναι η αμεση αναγκαία απάντηση στον εφιάλτη του τζιχαντισμού. Αν οι δυνάμεις αυτές δεν αποφασίσουν να εκπονήσουν από κοινού ένα γιγαντιαίο σχέδιο πολιτικής εξάρθρωσης του Ισλαμικού Κράτους και αρκεστούν στις στρατιωτικές πολεμικές απαντήσεις η ανθρωπότητα θα αφανίζεται με τη δραματική περιοδικότητα που το παρελθόν προδιαγράφει ( ΗΠΑ 2001, Ισπανία 2004 , Αγγλία 2005, Ινδία 2008, Γαλλία 2015 ) Απαιτείται η ουσιαστική ενεργοποίηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός συγκροτημένου σχεδίου οικονομικής και πολιτικής διπλωματίας. Αν δεν ενωθεί η πλευρά της υδρογείου που απειλείται από τον τζιχαντισμό σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα οδηγήσει στον αφανισμό των πηγών χρηματοδότησης των τρομοκρατών και την οικονομική τους ασφυξία θα αφανιστεί η ίδια από το χάος και την αποσταθεροποίηση.

Εχουμε πόλεμο. Αν αντιμετωπίσουμε τους αφιονισμένους δολοφόνους για άλλη μια φορά μόνο με ρουκέτες και αντίποινα βομβαρδισμών , η ειρήνη δεν θα έρθει ποτέ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ