Τα ροζ γάντια - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Τα ροζ γάντια

Τα κίτρινα γάντια είναι μια ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, με την οποία όλοι έχουμε γελάσει μέχρι δακρύων, ιδιαίτερα με τον χαζό παραγιό ενός επαρχιακού καφενείου που μοναδικά ερμηνεύει ο Γιάννης Γκιωνάκης. Είναι όμως μια παλιά ταινία και στη χώρα μας το "παλιό" αυτή την εποχή σαρώνεται από το "νέο", το οποίο έρχεται να λυτρώσει από τα δεινά του παρελθόντος, να "καθαρίσει" τη χώρα απ´όσα την έφεραν στη σημερινή της χρεωκοπία και κυρίως να ανοίξει νέους δρόμους ανάπτυξης, αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Στην εποχή του "νέου" λοιπόν ας μιλήσουμε για τα ροζ γάντια που παραπέμπουν στον αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μην απολυθούν και να παραμείνουν στην δουλειά τους.

Μετά την απόφαση ,του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρα Γιάννη Στουρνάρα να θέσει τις καθαρίστριες σε διαθεσιμότητα , εκείνες ξεκίνησαν έναν πολύμηνο και επίπονο αγώνα προκειμένου να μην προστεθούν στον μακρύ και απάνθρωπο κατάλογο των ανέργων , που στη χώρα μας αγγίζει το 26% του ενεργού πληθυσμού. Τις θυμόμαστε όλοι με τα αντίσκηνα στην οδό Καραγιώργη Σερβίας να ξεπαγιάζουν μακριά από τα σπίτια τους αποφασισμένες να διεκδικήσουν την δικαίωσή τους με όλα τα μέσα που ανθρωπίνως διέθεταν. Θυμόμαστε τις υψωμένες γροθιές με τα ροζ γάντια, σύμβολο του σκληρού μεροκάματου τους. Αξιοπρεπείς ,με λόγο στέρεο κατόρθωσαν να συγκινήσουν και να πάρουν με το μέρος τους ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, που αναξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης , αναγνώριζε λογική στα επιχειρήματά τους και χρέωνε άσκοπη αναλγησία στην επιμονή της κυβέρνησης. Μια " βεντέτα" με έντονο ταξικό συμβολισμό γεννήθηκε και όλοι δικαίως σκεφτόντουσαν πως το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται με την απόλυση 300 χαμηλόμισθων καθαριστριών, άσε δε που η αντικατάστασή τους από εργολάβο που θα εκμεταλλεύεται ανασφάλιστες ενδεχομένως αλλοδαπές , πύκνωνε τις γραμμές συμπαράστασης στον αγώνα τους.Ο ΣΥΡΙΖΑ ,αξιωματικη αντιπολίτευση τότε, συμπεριέλαβε την δικαίωση του αγώνα τους στο προεκλογικό του πρόγραμμα και ταυτίστηκε απόλυτα με τις γυναίκες αυτές που ασφαλώς πάλαιψαν για την εκλογική του νίκη βεβαιωμένες ότι θα συνοδευτεί από την δική τους νίκη .

Η υποδοχή των καθαριστριών απο τον Πρωθυπουργό πλέον Αλέξη Τσίπρα στο προαύλιο του Μεγάρου Μαξίμου , ίστην πρώτη ίσως συνάντηση που πραγματοποίησε υπό την νέα του ιδιότητα τον Ιανουάριο του 2015 εκτός από τον ταξικό συμβολισμό, θέλησε να στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα συνέπειας, δηλαδή αλλαγής. Σε αντίθεση με τους παλιούς , τους φαύλους τους διεφθαρμένους αυτή η κυβέρνηση ότι υπόσχεται το τηρεί. Η απόλυτη συνέπεια προεκλογικών εξαγγελιών και μετεκλογικών πράξεων αρχικά έστω στο μεμονωμένο ζήτημα των καθαριστριών θα μπορούσε να είναι ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Μέσα σε μια μέρα ο Μαυρογιαλούρος και η ανέντιμη υποσχεσιολογία , το παλιό δηλαδή ,εξοβελίστηκε από την ευθύνη, την συνέπεια , το νέο δηλαδή που όλοι περίμεναν.

Η συνέχεια φοβάμαι πως δεν είναι το ίδιο ευχάριστη και ελπιδοφόρα. Η συνέπεια προεκλογικών εξαγγελιών και μετεκλογικών πράξεων δεν συνεχίστηκε στις αποφάσεις για το τρίτο βαρύτατο μνημόνιο, τον ΕΝΦΙΑ, τον κατώτατο μισθό την 13η σύνταξη, τον ΦΠΑ , και άλλα δυσάρεστα. Μήπως λοιπόν το παλιό είναι εδώ; Μήπως το νέο είναι και αυτό παλιό; Ο αντίλογος όπως οι εκλογές απέδειξαν είναι ακόμη για πολλούς πειστικός. Αυτή η κυβέρνηση μάτωσε ενώ οι άλλες διασκέδαζαν με τα επώδυνα μέτρα που ψήφιζαν με έναν φαντάζομαι παράξενο σαδομαζοχισμό! Άρα με το παλιό ξεμπερδέψαμε όπως προεκλογικά υποσχέθηκε η κυβέρνηση; Στο ένοχο για όλα παρελθόν οι προσλήψεις φιλων και ημετέρων σε θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης(εργάτες,καθαρίστριες, κλητηρες) και η στη συνέχεια μετάταξη και μεταφορά τους σε υπαλληλικές θέσεις με σύσταση μάλιστα προσωποπαγων θέσεων ήταν αντικείμενο δριμείας κριτικής απο την αριστερά. Με τον τρόπο αυτο όπως ορθα κατήγγειλε στελεχωνόταν ένα σκληρο κομματικό κράτος και οργανωνόταν μια ανορθολογική και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Στο ένοχο για όλα παρελθόν όσοι ήταν στην αντιπολίτευση κατήγγειλαν αυτό το πονηρό by pass. Μόλις γινόντουσαν κυβέρνηση το χρησιμοποιούσαν προκειμένου οι κομματικοί φίλοι να βολευτούν .Και μόνο η αριστερά συνεπής και αταλάντευτη το κατήγγειλε αδιαλείπτως, μέχρι που έγινε κυβέρνηση και με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , οι καθαρίστριες που τελούσαν σε διαθεσιμότητα μεταφέρονται και μετατάσσονται στον τομέα των υπαλλήλων των δικαστηρίων της χώρας. Όπως διαβεβαιώνει το Υπουργείο οι καθαρίστριες πληρούν ιόλα τα προσόντα ,οι μετατάξεις έχουν εγκριθεί από τα υπηρεσιακά συμβούλια με δυο λόγια έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Μα και στο ένοχο για όλα παρελθόν οι νόμιμες διαδικασίες πάντοτε είχαν τηρηθεί, οι δε εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος διαβεβαίωναν ότι όλα έγιναν κατόπιν ενεργειών τους! Κατοπιν ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης λοιπόν το παλιό συνεχίζει ακάθεκτο με νέα φορεσιά.Άλλωστε ας μην ξεχνιόμαστε ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ