Επιτέλους, λίγη κοινή λογικη... - iefimerida.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Επιτέλους, λίγη κοινή λογικη...

Το κείμενο με το οποίο 28 μεγάλες εταιρίες εστίασης -Ελληνικές και ξένες-απευθύνουν έκκληση στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% από την 1η Σεπτεμβρίου, είναι σύντομο αλλά εξόχως περιεκτικό. Οι εταιρίες προειδοποιούν ευθέως ότι αν το μέτρο εφαρμοστεί το πρώτο που θα συμβεί είναι να βρεθούν στο δρόμο άλλες 120.000 άνθρωποι αφού θα μειωθεί η ζήτηση και θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτα σε καταστήματα τους. Οι ιδιοκτήτες τους, άνθρωποι της αγοράς, λένε επίσης ότι η μείωση της κατανάλωσης-λόγω της αύξησης στις τιμές- δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα.

Αντίθετα, πιστεύουν ότι αν στο υπουργείο Οικονομικών έπαιρναν την γενναία απόφαση να μειώσουν σε μονοψήφιο τον ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης, η αύξηση της κατανάλωσης θα έφερνε και επιπλέον φόρους. Το επιχείρημα ακούγεται απολύτως λογικό.
Το μέτρο εφαρμόστηκε στη Γαλλία-που μείωσε τον ΦΠΑ από το 19.5% στο 5,5% και δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας. Το ίδιο και στην ταλαιπωρημένη όπως κι εμείς Ιρλανδία , όπου ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από το 13 στο 9%. Στην γειτονική Τουρκία, προσθέτω εγώ, ο αντίστοιχος φόρος στα εστιατόρια είναι μόλις 6%. Όμως εκτός από τα μακρινά παραδείγματα υπάρχουν και τα δικά μας.

Στη Ρόδο και στη Κω καταγράφεται φέτος μια έκρηξη στον αριθμό των αφίξεων από το εξωτερικό . Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό την αποδίδουν κυρίως στην γενναία απόφαση που ελήφθη πριν από ένα χρόνο να μειωθεί ο ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες στο 6,5%. Η μείωση έφερε μείωση και στις τιμές των τουριστικών πακέτων κι αυτή με τη σειρά της περισσότερους επισκέπτες. Έτσι, οι ξενοδόχοι βλέπουν τα δωμάτια γεμάτα, χρειάζονται-έστω και εποχικά- ανθρώπους να δουλέψουν και εισπράττουν φόρους από τους πελάτες τους που τους αποδίδουν στο κράτος.

Το κείμενο των 28 εταιριών ίσως δίνει την τελευταία ευκαιρία στους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών να λειτουργήσουν με την κοινή λογική και όχι με προσδοκίες οι οποίες στηρίζονται σε μπακαλίστικες προσθαφαιρέσεις. Ακόμα και τώρα, υπάρχει χρόνος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ