Η σημασία των ερωτήσεων - iefimerida.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Η σημασία των ερωτήσεων

Στην πολιτική δεν διαλέγεις πάντοτε το γήπεδο στο οποίο παίζεις.

Υπάρχουν στιγμές που ο αντίπαλος επιδιώκει να σε παρασύρει σε εκείνο που θεωρεί δικό του για να έχει το πλεονέκτημα .

Η.. μαγκιά είναι να τον αιφνιδιάσεις και να τον κερδίσεις εκτός έδρας.

Κάνω ...ποδοσφαιρική εισαγωγή γιατί από την Κυριακή , που ο Παπανδρέου αποσαφήνισε την θέση του για το δημοψήφισμα παρατηρώ μίαν δυσθυμία εκ μέρους της ΝΔ για το ενδεχόμενο αυτό καθώς στο μυαλό πολλών στελεχών η επιλογή αυτή εξυπηρετεί μόνο το ΠΑΣΟΚ .

Δεν θα συμφωνήσω! Για λόγους ιστορικούς, συστημικούς , πολιτικούς.

Εξηγούμαι.

Ένα δημοψήφισμα με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος συνιστά κατ αρχήν μιας μορφής ιστορική δικαίωση για την παράταξη που επιχείρησε να αλλάξει το Σύνταγμα το 2007 αλλά ο αντίπαλος της το αρνήθηκε.

Ό,τι όμως αφήσαμε πίσω μας τότε, το βρίσκουμε μπροστά μας σήμερα!

Διαβάστε στο βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου <<Το Σύνταγμα της Ελλάδας και η Αναθεώρηση του>>(εκδ. Ποντίκι)τις προτάσεις αναθεώρησης των δύο κομμάτων και θα διαπιστώσετε ότι τα ερωτήματα που θέλει να θέσει το 2011 στον λαό ο Παπανδρέου υπήρχαν το 2007 υπό μορφή απάντησης στην πρόταση αναθεώρησης του Καραμανλή..

Και για το πολιτικό χρήμα, και για το εκλογικό σύστημα και για την μονιμότητα..

Επιπλέον η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να κατανοήσει ότι η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος στην παρούσα συγκυρία δεν έχει απλώς ως στόχο την εκτόνωση του εκλογικού σώματος .

Η κάλπη θα λειτουργήσει κυρίως ως μηχανισμός σταθεροποίησης του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος αλλά και ως η αφορμή για την επαναχάραξη του πολιτικού χάρτη .

Ο κόσμος πρέπει να ανακαλύψει ξανά την ελπίδα στην πολιτική, αν δεν θέλουμε να στραφεί στις ριζοσπαστικότερες , μα προπάντων επικίνδυνες, λύσεις των άκρων .

Και η λύση γι αυτό είναι η μαζική συμμετοχή του σε αναθεωρητικό δημοψήφισμα .

Όσα ακούγονται περί Συντακτικής Βουλής είναι μεν γοητευτικά, μόνο που αν ανοίξεις τα στεγανά των θεσμών το ..καράβι θα βουλιάξει στα νερά του λαικισμού.

Η ΝΔ όμως ,ως παράταξη εξουσίας ,έχει κάθε συμφέρον από την σταθεροποίηση του σκηνικού, αν θέλει να έχει ελπίδες επιστροφής στην κυβέρνηση.

Τέλος, δημοψήφισμα που θα περιέχει και ερωτήματα με ισχυρή ιδεολογική φόρτιση(σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, μη - κρατικά ΑΕΙ) θα βοηθήσει στην επαναχάραξη του πολιτικού χάρτη και στην σχηματοποίηση της νέας κεντροαριστεράς και της νέας κεντροδεξιάς.Άρα , επανάκτησης επιρροής και συμπίεσης περιφερειακών παικτών.

Αν πρέπει λοιπόν κάτι να ελέγξει η ΝΔ, αυτό δεν είναι αν θα γίνει δημοψήφισμα αλλά ποια θα είναι τα ερωτήματα του!

Αν βάλει και δικά της όπως τα ιδιωτικά ΑΕΙ και η μονιμότητα, θα διχάσει το ΠΑΣΟΚ.

Μέσα στην έδρα του...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Παπανδρέου ΠΑΣΟΚ ΝΔ δημοψήφισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ