Αυστραλία: Η κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιρειών θέτει σε κίνδυνο ζωές, υποστηρίζει ομογενής επιστήμονας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Η κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιρειών θέτει σε κίνδυνο ζωές, υποστηρίζει ομογενής επιστήμονας

Ασθενείς υποχρεώνονται να λαμβάνουν φάρμακα που δεν χρειάζονται, δεν αποδίδουν ή ακόμα χειρότερο θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους, υποστηρίζει ο ομογενής πανεπιστημιακός Εμμανουήλ Σταματάκης.

Ο Δρ. Σταματάκης, από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, είναι ένας από τους συντάκτες της μελέτης που έγινε από Αυστραλούς, Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες με θέμα την επίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών στην υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Investigation, οι φαρμακευτικές εταιρείες πραγματοποιούν τεράστια κέρδη από την παραγωγή και διάθεση φαρμάκων και μπροστά στην κερδοσκοπία τους θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την υγεία των ασθενών.

«Είναι τελείως παράλογο να εξαρτώνται οι ιατρικές έρευνες από τη χρηματοδότηση των φαρμακευτικών εταιρειών» λέει ο κ. Σταματάκης και προσθέτει: «Για να μην κινδυνεύσουν τα κέρδη τους συχνά υπερβάλλουν για τα ευεργετήματα των φαρμάκων τους και υποβαθμίζουν τις παρενέργειές τους. Τα κέρδη είναι τεράστια και οι πειρασμοί μεγάλοι. Ζητώντας από τις φαρμακευτικές εταιρείες να κάνουν πειραματική χρήση των φαρμάκων τους πριν διατεθούν στην αγορά είναι σα να ζητάμε από έναν ζωγράφο να είναι ο ίδιος κριτής του πίνακά του που είναι υποψήφιος για βραβείο» είπε ο ομογενής επιστήμονας.

Σαν παράδειγμα ανέφερε τη διάθεση ενός χαπιού για τον διαβήτη που αύξανε τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης στους χρήστες.

«Πιο αποτελεσματικό από το χάπι αυτό, θα ήταν να ζητηθεί από τον ασθενή να κάνει ελαφρές ασκήσεις» είπε ο Δρ. Σταματάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτούν και σχεδιάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ιατρικών μελετών.

«Και επί πλέον προσφέρουν δωρεάν ταξίδια σε συνέδρια, δώρα, πολυτελή δείπνα αλλά και επιχορηγήσεις για έρευνες σε γιατρούς για να προωθούν τα προϊόντα τους» προσθέτει.

(AΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ