Κένυα: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την εκλογή του Ουχούρου Κενυάτα στην προεδρία. Επεισόδια ξέσπασαν μετά την απόφαση - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κένυα: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την εκλογή του Ουχούρου Κενυάτα στην προεδρία. Επεισόδια ξέσπασαν μετά την απόφαση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας επικύρωσε σήμερα την εκλογή του Ουχούρου Κενυάτα στην προεδρία με ομόφωνη απόφασή του.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τόσο ο Κενυάτα όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του, Ουίλιαμ Ρούτο, εξελέγησαν νομότυπα και ότι οι εκλογές που τους ανέδειξαν ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές, έγραψε η εφημερίδα Nation.

Ο Κενυάτα αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών νωρίτερα μέσα στον μήνα, αλλά ο κυριότερος αντίπαλός του, πρωθυπουργός Ράιλα Οντίνγκα, αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Κενυάτα αναμένεται να ορκιστεί στις 19 Απριλίου.

Πρόκειται να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τον Ιούνιο για την φερόμενη ανάμειξή του σε επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης μετά τις εκλογές του 2007. Ο Ρούτο θα δικαστεί τον Μάιο.

Ο 51 ετών Κενυάτα έλαβε περισσότερες από 6,13 εκατομμύρια ψήφους, σε σχέση με τις 5,3 εκατομμύρια του αντιπάλου του, σε αυτές τις εκλογές που είχαν την μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες στα χρονικά της χώρας.

Δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου 14,3 εκατομμύρια Κενυάτες και ψήφισαν περισσότεροι από 12,3 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, η κενυατική αστυνομία έκανε σήμερα χρήση καπνογόνων εναντίον εκατοντάδων νεαρών που πέταγαν πέτρες στην δυτική πόλη Κισούμου, προπύργιο του Οντίνγκα, ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου.

"Χωρίς Ράιλα, χωρίς ειρήνη", φώναζαν κάποιοι από αυτούς, ενώ ο ίδιος ο Οντίνγκα, ο οποίος έκανε επανειλημμένως έκκληση για ηρεμία, πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ