Λάρισα: Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε μετασχηματιστές της ΔΕΗ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Λάρισα: Εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε μετασχηματιστές της ΔΕΗ

Πενταμελής εγκληματική ομάδα η οποία «ειδικευόταν» στην κλοπή μετασχηματιστών του δικτύου της ΔΕΗ, εξαρθρώθηκε από το τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα εξιχνιάσθηκαν συνολικά 1.222 κλοπές μετασχηματιστών, καλωδίων και ηλεκτρικών πινάκων που έγιναν στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα, σε περιοχές της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας.

Η εξάρθρωση της σπείρας, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η κλοπή μετασχηματιστών αποτελεί πλέον «πληγή» για όλη την Θεσσαλία, λόγω της συχνότητας του φαινομένου και οι επιπτώσεις είναι σημαντικές τόσο για την ΔΕΗ που καλείται να τους αντικαταστήσει όσο και για τους αγρότες οι οποίοι λόγω της κλοπής των μετασχηματιστών δεν μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους, με αποτέλεσμα το ζήτημα να αποτελεί μία μόνιμη πηγή διαμαρτυρίας τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς, η συνολική ζημιά που υπέστη η ΔΕΗ από τις κλοπές ανέρχεται στα 3.900.000.Η ποσότητα χαλκού και τα πλαστικά καλώδια της Δ.Ε.Η. που κατασχέθηκαν, αποδόθηκαν στο σύνολό τους στο Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) Καρδίτσας.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, στο πλαίσιο ανακοινώσεων που έγιναν στην Λάρισα στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην διάρκεια της επιχείρησης εξάρθρωσης της σπείρας, κατασχέθηκαν πάνω από 1.450 κιλά χαλκού, 700 περίπου μέτρα πλαστικού καλωδίου της Δ.Ε.Η, από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο χαλκός, καθώς και πλήθος εργαλείων και αντικειμένων, που χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη των κλοπών.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν, πέντε άτομα από το οποία τρείς είναι Ρομά, (ένας 37χρονος και δύο 40χρονοι) και δύο ακόμη άτομα τα οποία είναι πατέρας και γιός ηλικίας 21 και 41 , ιδιοκτήτης και διαχειριστής αντίστοιχα, επιχείρησης αγοράς και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων (SCRAP).

Όπως έγινε γνωστό, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο 2ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Καρδίτσας – Τρικάλων, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας εντόπισαν και ακινητοποίησαν Ι.Χ. φορτηγό «τύπου κλούβα», στο οποίο επέβαιναν οι τρεις Ρομά. Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι το όχημα, το οποίο κατασχέθηκε, ήταν φορτωμένο με υλικό χαλκού, που προέρχονταν από μετασχηματιστές και καλώδια του δικτύου της Δ.Ε.Η., καθώς επίσης και με τεμαχισμένα καλώδια παροχών και υποσταθμών του ίδιου δικτύου.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι τρεις ημεδαποί Ρομά, στο πλαίσιο της εκτεταμένης εγκληματικής τους δραστηριότητας, διέπρατταν συστηματικά κλοπές μετασχηματιστών, ενώ την εκτεταμένη δράση τους υποκινούσε ο 21χρονος ιδιοκτήτης και ο 41χρονος διαχειριστής επιχείρησης αγοράς και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων, που εδρεύει στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας.

Σε βάρος των πέντε εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας στην τέλεση των διακεκριμένων κλοπών και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ο οποίος με την ασκηθείσα σε βάρος τους κακουργηματική ποινική δίωξη, τους παρέπεμψε στον ανακριτή.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ