«Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη ανεβαίνει στο Ακροπόλ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

«Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη ανεβαίνει στο Ακροπόλ

Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, την «Αγία Ιωάννα των σφαγείων» -η οποία αν και γραμμένη με αφορμή το οικονομικό Κραχ του 1929, σήμερα ακούγεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ- επέλεξε να σκηνοθετήσει ο Νίκος Μαστοράκης στη πρώτη του συνεργασία με τον θεατρικό Οργανισμό Ακροπόλ. Μία από τις πολλά υποσχόμενες παραστάσεις της σεζόν, με πρωταγωνιστές τη Βίκυ Βολιώτη, τον Αιμίλιο Χειλάκη κι έναν δεκαμελή θίασο επί σκηνής.

Μια, καυστικά σατιρική εκδοχή της ιστορίας της Ζαν ντ' Αρκ που διαδραματίζεται στο Σικάγο του 1929 και στην εποχή του αμερικανικού κραχ είναι το πολυπρόσωπο και ελάχιστα παιγμένο έργο του Μπρεχτ, «Η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων».

Όπως όλα τα έργα του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα, έτσι κι αυτό αναδεικνύει την ανθρώπινη υπόσταση. Στην «Αγία Ιωάννα», ο Μπρεχτ αναλύει τους λόγους που οδηγούν στη δημιουργία των οικονομικών κρίσεων.

«Εδώ ο Μπρεχτ με τη φόρμα του επικού θεάτρου εξηγεί στο σύγχρονο άνθρωπο το μηχανισμό της καπιταλιστικής οικονομίας και την απόλυτη εξάρτηση όλων μας απ' αυτόν, καθώς και την αδυναμία μας να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο ενός συστήματος ολέθριου τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη φύση», σημειώνει ο Νίκος Μαστοράκης.

«Έχοντας την εμπειρία δύο παγκόσμιων πολέμων, της δημοκρατίας της Βαϊμάρης και της Μεγάλης Αλλαγής της Ανατολικής Γερμανίας σε Κομμουνιστικό κράτος, ο Μπρεχτ αρχίζει να γράφει το 1929, πολύ νωρίς, την Αγία Ιωάννα των Σφαγείων την οποία δε θα προλάβει να ανεβάσει ποτέ ο ίδιος. Έτσι, η Αγία Ιωάννα, που είναι περισσότερο μία παράφραση παρά μία παρωδία της Παρθένου της Ορλεάνης του Σίλλερ, παίχτηκε μετά το θάνατό του το 1959, την εποχή που μαγειρεύεται το οικονομικό θαύμα της μεταπολεμικής Γερμανίας, και αποτελεί ίσως το υστερόγραφο της πνευματικής του πορείας», συμπληρώνει ο σκηνοθέτης.

Τη μετάφραση και τη δραματουργική επεξεργασία επιμελείται ο Γιώργος Δεπάστας, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Νίκος Μαστοράκης, τη μουσική ο Σταύρος Γασπαράτος, την κίνηση η Ζωή Χατζηαντωνίου και τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης.

Παίζουν επίσης οι: Κίκα Γεωργίου, Δημήτρης Δεγαϊτης, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Λάμπρος Κτεναβός, Γόνη Λούκα, Κωσταντίνος Μαραβέλιας, Αγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Ελένη Ουζουνίδου.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στη κεντρική σκηνή του Ακροπόλ στις 21 Δεκεμβρίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ακροπόλ Νίκος Μαστοράκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ