Το καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ αποτελεί θύρα εισόδου για τους Παλαιστίνιους - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Το καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ αποτελεί θύρα εισόδου για τους Παλαιστίνιους

Το καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ θα προσφέρει στους Παλαιστίνιους, εκτός από μια μεγάλη διπλωματική νίκη, το μέσο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και κυρίως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ώστε να διεξάγουν εκεί ένα νομικό ανταρτοπόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν αντιθέτως να χάσουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας των οικονομικών αντιποίνων με τα οποία τους απειλούν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να προσφύγουν ενώπιον του ΔΠΔ εναντίον του Ισραήλ για την πολιτική εποικισμού που εφαρμόζει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν επίσης την πρόθεση να προσφύγουν στο ΔΠΔ αν αποδειχθεί πως ο Γιάσερ Αραφάτ δηλητηριάστηκε, όπως δήλωσε ο Τάουφικ Τιράουι, ο οποίος προεδρεύει της παλαιστινιακής επιτροπής η οποία ερευνά το θάνατο του ιστορικού ηγέτη.

Οι Παλαιστίνιοι είναι από το 1974 μια "οντότητα παρατηρητής" στον ΟΗΕ. Με το καθεστώς αυτό συμμετέχουν στις συνόδους της Γενικής Συνέλευσης και στις διεθνείς διασκέψεις. Αν γίνουν κράτος παρατηρητής, όπως είναι το Βατικανό, θα εξακολουθήσουν να μην έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση, να μην μπορούν να προτείνουν αποφάσεις ούτε να θέτουν υποψηφιότητα για αξιώματα στον ΟΗΕ.

Η κύρια ανησυχία του Ισραήλ είναι να δει την Παλαιστίνη να εντάσσεται στο ΔΠΔ. Η ένταξή της δεν θα είναι εντούτοις αυτόματη αλλά θα πρέπει να εγκριθεί από τη Συνέλευση των κρατών μελών, δηλαδή των κρατών που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, που αποτελεί την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ.

Το ΔΠΔ, το οποίο έχει από το 2002 την αρμοδιότητα να δικάζει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, είναι ανεξάρτητο από τον ΟΗΕ, παρόλο που συνεργάζεται μαζί του. Ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ είναι μέλη του.

Αν γίνει κράτος παρατηρητής, η Παλαιστίνη θα μπορεί επίσης να υπογράψει συμβάσεις του ΟΗΕ για τα κοινωνικά ή πολιτικά δικαιώματα, να συμμετάσχει σε συνθήκες ανοικτές στα κράτη και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, στο οποίο επίσης δεν μπορούν να προσφύγουν παρά κράτη.

Όμως αυτό το νέο διεθνές καθεστώς έχει ένα τίμημα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως αν η απόφαση περάσει, δεν θα πρέπει "να λογαριάζει κανείς σε μια θετική απάντηση του Κογκρέσου" όσον αφορά την αποδέσμευση 200 εκατ. δολαρίων βοήθειας που έχει υποσχεθεί η Ουάσινγκτον στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη δημοσιονομική κρίση από τη δημιουργία της, το 1993.

Η Ουάσινγκτον σταμάτησε επίσης όλες τις χρηματοδοτήσεις προς την UNESCO όταν η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έκανε δεκτή την Παλαιστίνη, τον Οκτώβριο του 2011. Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ δέχεται τους Παλαιστίνιους ως πλήρες μέλος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ