Θεσσαλονίκη : Ημερίδα για την εργασία και τις διακρίσεις - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Θεσσαλονίκη : Ημερίδα για την εργασία και τις διακρίσεις

Η αρχή της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση έχει κατοχυρωθεί νομικά στη χώρα μας (ν.3304/2005), με στόχο την καταπολέμηση κάθε διάκρισης σε ότι αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ωστόσο οι διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται με άμεση, ή με έμμεση μορφή.

Αυτή ήταν η γενική εκτίμηση των συμμετεχόντων στην αποψινή ημερίδα με θέμα : «Το δικαίωμα στην εργασία και η καταπολέμηση των διακρίσεων - Η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα». Την ημερίδα διοργάνωσε με τη μορφή στρογγυλής τράπεζας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία», με την υποστήριξη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη Progress 2007-2013.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των συνδικάτων, επιστημονικοί υπεύθυνοι κέντρων απεξάρτησης, φορέων ειδικών κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοί επιστήμονες, κ.α.

«Καταδείχτηκε ότι πολίτες, που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη μιας πιο «ορατής», σε σχέση με άλλες, κοινωνικής ομάδας (π.χ. Ρομά, μετανάστες, ΑΜΕΑ) είναι πιο πιθανό να υποστούν διάκριση και μάλιστα πολλαπλής μορφής» επεσήμαναν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, επικαλούμενοι στοιχεία από την πιο πρόσφατη έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» (2009) σε χώρες της Ε.Ε. και του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (Γαλλία, 2010).

Μεταφέροντας τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου (2009), οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας πρόσθεσαν ότι στην Ε.Ε. οι συνηθέστερες μορφές διακρίσεων είναι λόγω εθνοτικής καταγωγής (61%) , ηλικίας (58%) και αναπηρίας (53%), ενώ για την Ελλάδα οι αντίστοιχες μορφές είναι λόγω εθνοτικής καταγωγής (71%), σεξουαλικού προσανατολισμού (64%) , αναπηρίας (63%) και ηλικίας (60%).

«Στον τομέα της εργασίας συνηθέστερο κριτήριο διάκρισης κατά τη διαδικασία πρόσληψης θεωρείται πρωτίστως η ηλικία (52%) και ακολουθούν η εμφάνιση (46%), το χρώμα δέρματος (46%) και η αναπηρία (43%)».

Τονίστηκε ακόμη, ότι ειδικά στην Ελλάδα, η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ηλικίας 15-34 ετών, ενώ η δυσχερής οικονομική συγκυρία έχει οξύνει τα εμπόδια πρόσβασης και παραμονής τους στην αγορά εργασίας. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ανέφερε ότι η ανεργία των νέων στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 55%, ενώ η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, επεσήμανε το ρόλο της αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια καταπολέμησης των διακρίσεων.

Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε ότι η διαφορετικότητα από κάτι που αντιμετωπιζόταν ως «θεωρητικό» ζήτημα που «αφορούσε λίγους», πριν από την εποχή της κρίσης τείνει να γίνει πιο «ορατό» φαινόμενο, εξ αιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, καθώς μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας ωθούνται στο περιθώριο και αντιμετωπίζουν συμπεριφορές και συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης.

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι απαιτείται ενίσχυση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση κάθε προκατάληψης, την άρση κάθε εμποδίου στην πρόσβαση στην απασχόληση με ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες, συνδικάτα, κ.α.).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ